Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Nynna till Google

Det kan vara frustrerande att ha en melodi på hjärnan utan att komma på vilken sång den tillhör. Nu kan du nynna till Google för att få hjälp.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 21 oktober 2020 digit

Vita Hörlurar På Rosa Filt

– Hey Google, what’s this song?

Så kan du nu säga till Google Assistant eller till Google-appen på telefonen om en melodi har fastnat på huvudet men namnet på sången lyser med sin frånvaro. Därefter kan du vissla, nynna eller sjunga på en melodi i 10 till 15 sekunder, varpå Google ger dig rangordnade förslag på vilken sång det kan handla om.

Sjung som du vill

Enligt Google själva behöver du som nynnar inte ha perfekt ton i rösten för att det ska fungera. Bakom funktionen ligger en maskininlärningsalgoritm som förvandlar ditt nynnande till siffror som den sedaan matchar med digitaliserad musik.

Enligt Aparna Chennapragada, VP på Google, torde det vara en efterlängtad funktion.

– Våra användare frågar Google Vad är det här för sång?, 100 miljoner gånger i månaden, sa Aparna Chennapragada under ett live event.

Till att börja med finns funktionen på engelska i Apples Ios, och på ett tjugotal språk i Googles Android-mobilplattform.

Källa: CNN

Senaste nytt

MS anpassar moln

1 mars 2021

Microsoft lanserar fler molntjänster anpassade till olika branscher. Nya områden är bland annat bank och finans och industri.

Digital brottskarta

1 mars 2021

Region Stockholm lanserar en karta över anmälda brott. Syftet är att ge polis och övriga i samhället bättre koll och att skadegörelse, droger och inbrott ska minska.

App hittar alzheimer

26 februari 2021

Karolinska universitetssjukhuset har varit med och utvecklat ett verktyg en app för snabbare demens- och alzheimer-diagnostik. Förhoppningen är att upptäcka sjukdomsförloppet tidigare.  

Boom för robotar

26 februari 2021

Coronapandemin har lett till en ökad efterfrågan på servicerobotar. Försäljningen gick upp med 24 procent under 2020 och kommer fortsätta öka 2021.

AI bättre än en student

25 februari 2021

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

126 000 hot/minut

25 februari 2021

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 som bland annat beror på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.