Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Nynna till Google

Det kan vara frustrerande att ha en melodi på hjärnan utan att komma på vilken sång den tillhör. Nu kan du nynna till Google för att få hjälp.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 21 oktober 2020 digit

Vita Hörlurar På Rosa Filt

– Hey Google, what’s this song?

Så kan du nu säga till Google Assistant eller till Google-appen på telefonen om en melodi har fastnat på huvudet men namnet på sången lyser med sin frånvaro. Därefter kan du vissla, nynna eller sjunga på en melodi i 10 till 15 sekunder, varpå Google ger dig rangordnade förslag på vilken sång det kan handla om.

Sjung som du vill

Enligt Google själva behöver du som nynnar inte ha perfekt ton i rösten för att det ska fungera. Bakom funktionen ligger en maskininlärningsalgoritm som förvandlar ditt nynnande till siffror som den sedaan matchar med digitaliserad musik.

Enligt Aparna Chennapragada, VP på Google, torde det vara en efterlängtad funktion.

– Våra användare frågar Google Vad är det här för sång?, 100 miljoner gånger i månaden, sa Aparna Chennapragada under ett live event.

Till att börja med finns funktionen på engelska i Apples Ios, och på ett tjugotal språk i Googles Android-mobilplattform.

Källa: CNN

Senaste nytt

Hinder för AI-Sverige

30 november 2020

Fortfarande är AI framförallt en teknik för större svenska bolag. Under förra året stod tio svenska bolag för 65 procent av utveckling och forskning inom AI. Det visar en ny rapport från SCB.

Hyreshus i 3D-print

30 november 2020

Just nu byggs världens första 3D-printade lägenhetshus i tre våningar och även ett enfamiljshus med en liknande teknik. Båda husen byggs för att användas som bostäder.

Hållbar i molnet

27 november 2020

Att byta från traditionell it-infrastruktur till molnet kan minska världens totala it-utsläpp med 5,9 procent. Det motsvarar runt 60 miljoner ton koldioxid per år, eller utsläppen från 22 miljoner bilar. Det visar en ny rapport.

Robot dödar virus

26 november 2020

En robot utrustad med UVC-strålning kan bli en god hjälp för att förhindra spridning av till exempel corona på sjukhus. Roboten är utvecklad av forskare vid Örebro universitet och bygger på öppen källkod och 3D-printat material.

Trendbrott för mobiler

26 november 2020

Försäljningen av mobiler i Europa, Mellanöstern och Afrika landade på drygt 93 miljoner enheter under årets tredje kvartal. Det är en ökning med 2,1 procent jämfört med samma kvartal förra året, och ett trendbrott under 2020.

Angripen av AI

26 november 2020

Cyberkriminella tar hjälp av AI för att begå brott, bland annat används AI för social manipulering, ransomwareattacker och för att skapa deep fakes. Det visar en ny rapport från Europol.