Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Nätfiske med Teams

Upp till 50 000 Office 365-användare har blivit måltavla för en utbredd nätfiskeattack. Via mejl säger hackarna att du har missat en chatt i Microsoft Teams, men istället tar de dina inloggningsuppgifter. 

Text Fredrik Adolfsson 28 oktober 2020 säkerhet

Phishing Teams (1)

Eftersom Teams är en chattjänst där man ofta svarar snabbt kan mottagarna vara mer benägna att klicka. De tänker att de snabbt behöver svara på meddelandet de tror att de har fått, skriver forskarna på Abnormal Security, företaget som upptäckte angreppet.

Phishing Teams

Mejlet som dyker upp i inkorgen.

Många Office 365-användare känner nog igen de automatiska mejlen där det står: “Du har nya meddelanden i Teams”. Nu försöker bedragare efterlikna dessa mejl i en utbredd nätfiskeattack.

I mejlet står det att kollegor försöker nå dig och det visas upp en chatt där man ber dig skicka in något till onsdag nästa vecka. Det går även att klicka på en Reply in Teams-knapp och två ytterligare länkar, där alla tre leder till en nätfiskesida. Den här landningssidan efterliknar i sin tur inlogg för Microsoft där du ska skriva in mejl och lösenord.

Phishing Teams1

Inloggningssidan du kommer till efter att ha klickat på någon av länkarna.

Inloggningssidan är övertygande lik såsom det ser ut på riktigt när man loggar in hos Microsoft. URL:en börjar även med microsftteams vilket inger ytterligare trovärdighet. Om mottagaren skriver in sina inloggningsuppgifter där överlämnas dem till angriparna, som sedan kan använda dessa till en mängd skadliga ändamål, exempelvis kontoövertagande.

Abnormal Security menar även att det är lättare att falla offer för en attack när den antas komma inifrån företaget, samt från ett pålitligt varumärke.

Källa: Abnormal Security, Threatpost

Senaste nytt

Hinder för AI-Sverige

30 november 2020

Fortfarande är AI framförallt en teknik för större svenska bolag. Under förra året stod tio svenska bolag för 65 procent av utveckling och forskning inom AI. Det visar en ny rapport från SCB.

Hyreshus i 3D-print

30 november 2020

Just nu byggs världens första 3D-printade lägenhetshus i tre våningar och även ett enfamiljshus med en liknande teknik. Båda husen byggs för att användas som bostäder.

Hållbar i molnet

27 november 2020

Att byta från traditionell it-infrastruktur till molnet kan minska världens totala it-utsläpp med 5,9 procent. Det motsvarar runt 60 miljoner ton koldioxid per år, eller utsläppen från 22 miljoner bilar. Det visar en ny rapport.

Robot dödar virus

26 november 2020

En robot utrustad med UVC-strålning kan bli en god hjälp för att förhindra spridning av till exempel corona på sjukhus. Roboten är utvecklad av forskare vid Örebro universitet och bygger på öppen källkod och 3D-printat material.

Trendbrott för mobiler

26 november 2020

Försäljningen av mobiler i Europa, Mellanöstern och Afrika landade på drygt 93 miljoner enheter under årets tredje kvartal. Det är en ökning med 2,1 procent jämfört med samma kvartal förra året, och ett trendbrott under 2020.

Angripen av AI

26 november 2020

Cyberkriminella tar hjälp av AI för att begå brott, bland annat används AI för social manipulering, ransomwareattacker och för att skapa deep fakes. Det visar en ny rapport från Europol.