Irland granskar Insta

Tjej Håller Ett Like Hjärta I Papp Ovanför Huvudet Som Hon Tittar På Och Ler Brett

Instagram granskas av den irländska motsvarigheten till Datainspektionen. Bakgrunden är att plattformen kan ha misslyckats med att skydda data som rör personer under 18 år.

– Data Protection Commissioner, DPC, har aktivt lyssnat till klagomål inom området och har identifierat oro som handlar om hur barns personliga data behandlas på Instagram, vilket kräver ytterligare granskning, säger Graham Doyle, kommissionär för irländska DPC.

Tillräckligt med skydd

Facebook, som äger Instagram, ska ha förnekat anklagelsern från DPC, som bland annat handlar om att barns mejladresser och telefonnummer har gjorts offentliga, men säger sig vara villig att samarbeta.

Granskningen från DPC handlar i huvudsak om att undersöka huruvida Facebook har lagligt stöd att behandla barns data och vidare om Facebook har infört tillräckliga åtgärder för skydd och begränsningar för barn på Instagram, där minimiåldern för att ha ett konto är 13 år.

Förälder undersöker

Undersökningen från DPC började, till viss del, med att den amerikanska dataforskaren och föräldern David Stier beräknade att minst 60 miljoner användare under 18 års ålder kan ha fått möjligheten att ändra sitt personliga Instagramkonto till ett företagskonto. På ett sådant konto är uppgifter om mejl och telefonnummer publika.

– Som förälder vill jag vara försäkrad om att Instagram är så övervakat som möjligt av vuxna, när det kommer till tonårskonton, säger David Stier.

Enligt Facebook har det sedan David Stiers påpekande tillkommit ett alternativ där det går att välja att göra uppgifterna osynliga.

Källa: BBC

19 oktober 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng