Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete med IBM

En smartare it-nyhetssajt

IBM:s gröna framtid

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

– IBM ser fem stora forsknings- och utvecklingsframsteg som vi tror kommer att förändra världen inom fem år, säger Alessandro Curioni, VP för Europa och Afrika och chef för IBM Research i Zürich.

Accelererad upptäcktsmetod

En stor del av IBM:s satsningar de kommande fem åren involverar vad Alessandro Curioni kallar för den accelererade upptäcktsmetoden, eller accelerated discovery method. I den ingår AI som kan hjälpa till att konsolidera och analysera all kunskap som finns på ett område och super- och kvantdatorer kan hjälpa med att täcka över kunskapsluckor.

Därefter skapas modeller för att generera hypoteser och automatisera testning och allt kan härbärgera och skötas i det hybrida molnet.

Det är med den här metoden som IBM vill tackla fem av de mest brännande utmaningarna som världen står inför de närmaste fem åren. Generellt sett tar det 10 år och kostar mellan 10 och 100 miljoner dollar att upptäcka och tillverka ett nytt material. Både tiden och kostnaden vill IBM skära ned med 90 procent.

– När vi sätter ihop alla dessa steg får vi en process som är mångfalt mycket snabbare och kostnadseffektiv än vad vi någonsin har haft, säger Alessandro Curioni.

Hållbart och effektivt

Alla områden har i grova drag gemensamt att hitta verktyg och metoder för att en effektivare och hållbarare värld.

Till exempel vill bolaget utveckla nya material och processer som bättre kan fånga upp koldioxid från atmosfären. Den infångade koldioxiden skulle sedan kunna omvandlas till andra kemikalier för att skapa en cirkulär produktion.

Curioni Proffe

Alessandro Curioni, VP för Europa och Afrika och chef för IBM Research i Zürich.

En annan satsning går ut på att hitta sätt att skapa växtgödning på ett energisnålare sätt för att vi bättre och smartare ska kunna odla mat till en globalt växande befolkning. Tack vare den accelererande upptäcktsmetoden hoppas IBM till exempel lära sig mer om hur naturen själv gör för att omvandla kväve från luften till kväverik gödning.

En tredje satsning handlar om utveckla batterier som Alessandro Curioni menar är centralt för att vi i framtiden ska kunna leva mer hållbart och miljövänligt. Dels genom att hitta alternativa material till de sällsynta metaller som finns idag, dels genom att göra batterierna bättre på att lagra energi.

– I allt detta arbete kommer vi behöva hjälp av partners och forskare över hela världen. Med AI, kvantdatorer och det hybrida molnet tillsammans med ett accelererande sätt att upptäcka och uppfinna lägger vi grunden för vårt arbete de kommande fem åren, säger Alessandro Curioni.  

IBM:s fem satsningar

1. Fånga in koldioxid från atmosfären och omvandla till något användbart.
2. Replikera naturens sätt att omvandla kväve i marken till näringsrikt gödsel.
3. Upptäcka nya material för säkrare och miljövänligare batterier.
4. Utveckla material för halvledarproduktion och göra den mer hållbar.
5. Underlätta utvecklingen av läkemedel för att bekämpa nya livshotande virus.

Läs mer om IBM:s 5-in-5 här:
https://www.research.ibm.com/5-in-5/

21 oktober 2020 Uppdaterad 15 januari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock , IBM

Rekommenderad läsning

Adobestock 199083282
Ett samarbete med Netapp

Netapp säkrar molndatan

5 mar 2021 digit

Cloud Volumes Ontap gör molnresan enklare och säkrare. Med Netapps lösning går det att köra samma dataplattform som du gör lokalt, du kan skanna av din molndata efter GDPR-klassad information och genom bland annat komprimering kan kostnaderna för lagring i molnet minska. 

Olika Mjölkprodukter Och Ägg Mot Gul Bakgrund

Norrmejerier optimerar rutten

2 mar 2021 digit

Norrmejerier kör långa sträckor för att leverera varor till sina kunder. För att minska klimatpåverkan arbetar bolaget både med ruttoptimering och samdistribution.

Färgglad Mosaikig Hjärna

App hittar alzheimer

26 feb 2021 digit

Karolinska universitetssjukhuset har varit med och utvecklat ett verktyg en app för snabbare demens- och alzheimer-diagnostik. Förhoppningen är att upptäcka sjukdomsförloppet tidigare.  

Träd 960640

AI gör Sverige klimatsmart

24 feb 2021 digit

AI kan hjälpa oss att möta klimatutmaningarna och genom forskning, en gemensam databank och övergripande samarbeten kan Sverige bli bäst på området. Det visar en ny rapport från bland annat AI Sweden och Rise. 

Workshop960640

Robotar i grupparbete

16 feb 2021 digit

För att robotar ska fungera i en grupp behöver de lära sig att inte upprepa vad andra har sagt och inte heller prata oväsentligheter. Det visar en studie från Umeå universitet.

Bitcoin Mot Rosa Bakgrund

Bitcoin som eltjuv

15 feb 2021 digit

För att skapa bitcoins krävs enorma mängder datorkraft, vilket i sin tur kräver enorma mängder energi och ger stora klimatavtryck. Efter att Elon Musks bolag Tesla nyligen investerade 1,5 miljarder dollar i bitcoins höjs nu röster om koldioxidskatt på kryptovalutor.

Beingunthinkable Redigerad

AI-konst på IBM

9 feb 2021 digit

Den 11 februari invigs konstverket Being Unthinkable… vilket är en interaktiv bläckfiskliknande AI-skulptur. Den ska sväva fyra meter över marken på IBM:s huvudkontor i Kista och visa hur högavancerad teknik kan användas som verktyg för konst.

Ett Sminkat Öga
video
Ett samarbete med Lenovo

Lenovos nya skärm

5 feb 2021 digit

Pandemin ställer nya krav på en mobil arbetsplats. Lenovo har utvecklat både datorer och skärmar som fungerar lika bra på hemmakontoret som på din arbetsplats. Dessutom har allt utrustats med den senaste tekniken, bland annat lanseras en skärm som är extra snäll mot ögonen.

Pratbubbla I 3D Och I Svenska Flaggan

AI för myndigheter

4 feb 2021 digit

Snart finns en AI-lösning för svensk språkförståelse. Med Rise-projektet Språkmodeller för svenska myndigheter hoppas bland annat Skatteverket på smidigare administration och en mer flexibel dialog med medborgarna.