Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

H&M återvinner live

En Hög Med Tröjor Mot Vit Bakgrund

Nu kan du se live hur dina gamla kläder omarbetas till nya plagg. Det är textilmaskinen Looop som återvinner i en av H&M:s butiker i Stockholm.

– Att få med våra kunder är nyckeln för att kunna åstadkomma riktigt förändring och vi är oerhört förväntansfulla på vad Looop kan inspirera till, säger Pascal Brun, chef för hållbarhet på H&M.

Från plagg till plagg

Det här är första gången som en så kallad plagg-till-plagg-maskin visas upp i en klädesbutik. H&M välkomnar nu kunder att komma förbi och titta på den container-stora maskinen och se hur den bryter ner gör om gamla plagg till nya.

Hms Looop

Looop i en av H&M:s butiker på Drottninggatan i Stockholm.

Plaggen tvättas, strimlas och spinns därefter till nytt gran som kan användas till det nya plagget. Maskinen, som kallas för Looop, adderar också små mängder material som kan behövas, men använder varken vatten eller kemikalier.  

Enligt H&M är Looop en del i en större satsning att bli ett cirkulärt bolag och att driva en klimatpositiv verksamhet.

– Vi söker hela tiden ny teknik och nya innovationer som kan transformera modeindustrin och minska behovet av att behöva gå till ursprungskällor för material, säger Pascal Brun.

Källa: H&M

14 oktober 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Rekordbot för Alibaba

12 april 2021

Näthandelsgiganten Alibaba döms att betala 23,7 miljarder kronor i böter av kinesiska tillsynsmyndigheter. Det är den högsta företagsboten någonsin.

Facebook satir-varnar

12 april 2021

Facebook kommer att lägga in informationsrutor på vissa sidor för att underlätta för användarna att förstå källan. Det gäller bland annat sidor som sprider satir, för att undvika att felaktiga nyheter sprids.

AI-protein som vaccin

9 april 2021

Nu är det möjligt att framställa nya, användbara proteiner med hjälp av AI. Det kan innebära snabbare och mer kostnadseffektiv utveckling av proteinbaserade läkemedel och vaccin. 

Bitcoin hotar Kinas miljö

8 april 2021

Idag står Kina för 75 procent av all bitcoin-produktion och den så kallade miningen kräver så mycket energi att produktionen nu hotar landets mål att vara klimatneutral 2060.

AI-musik av 27-klubben

8 april 2021

För att uppmärksamma psykisk ohälsa har organisationen Over the bridge skapat ny musik med hjälp av AI som liknar den så kallade 27-klubbens musik, det vill säga artister som valde bort livet när de var 27 år.

Fass som app

7 april 2021

Nu lanserar Fass en app för allmänheten för att användare snabbt ska kunna få koll på sina mediciner. Det går även att scanna streckkoder från förpackningar.