Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

H&M återvinner live

Nu kan du se live hur dina gamla kläder omarbetas till nya plagg. Det är textilmaskinen Looop som återvinner i en av H&M:s butiker i Stockholm.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 14 oktober 2020 digit

En Hög Med Tröjor Mot Vit Bakgrund

– Att få med våra kunder är nyckeln för att kunna åstadkomma riktigt förändring och vi är oerhört förväntansfulla på vad Looop kan inspirera till, säger Pascal Brun, chef för hållbarhet på H&M.

Från plagg till plagg

Det här är första gången som en så kallad plagg-till-plagg-maskin visas upp i en klädesbutik. H&M välkomnar nu kunder att komma förbi och titta på den container-stora maskinen och se hur den bryter ner gör om gamla plagg till nya.

Hms Looop

Looop i en av H&M:s butiker på Drottninggatan i Stockholm.

Plaggen tvättas, strimlas och spinns därefter till nytt gran som kan användas till det nya plagget. Maskinen, som kallas för Looop, adderar också små mängder material som kan behövas, men använder varken vatten eller kemikalier.  

Enligt H&M är Looop en del i en större satsning att bli ett cirkulärt bolag och att driva en klimatpositiv verksamhet.

– Vi söker hela tiden ny teknik och nya innovationer som kan transformera modeindustrin och minska behovet av att behöva gå till ursprungskällor för material, säger Pascal Brun.

Källa: H&M

Senaste nytt

AI spårar alzheimer

26 oktober 2020

AI kan upptäcka alzheimer genom att analysera röstsvar kring vad som händer på en teckning. Modellen kan, sju år tidigare än en vanlig läkare och med 70 procents noggrannhet, förutse ifall en person kommer få sjukdomen.

Dejta via Facebook

26 oktober 2020

Nu kommer Facebooks dejtingtjänst till Europa, däribland Sverige. Enligt Facebook har redan 1,5 miljarder matchningar skapats i de 20 länder som har tillgång till tjänsten. 

2025 gör maskiner jobbet

22 oktober 2020

År 2025 kommer maskiner att utgöra mer än hälften av världens arbetskraft. Det spår World Economic Forum.

Sensorer mäter luft

22 oktober 2020

Nu mäts Stockholms luftkvalitet med en sensor sittandes på en buss i stadstrafiken. I projektet deltar bland annat Stockholms stad, KTH och MIT. 

AI utan transparens

22 oktober 2020

Trots att allt fler företag och organisationer tar fram etiska AI-riktlinjer så har transparensen i besluten minskat. Men tar man inte etikfrågan på allvar kan konsekvenserna bli stora, enligt en ny rapport från Capgemini.

Nynna till Google

21 oktober 2020

Det kan vara frustrerande att ha en melodi på hjärnan utan att komma på vilken sång den tillhör. Nu kan du nynna till Google för att få hjälp.