Gisslanåret 2020

Gisslan Ransomware Händer

Ransomware och vd-bedrägerier är hittills i år de vanligaste cyberattackerna. Det är framförallt hälso- och sjukvård samt it- och telekom som är de mest utsatta branscherna. 

Av alla angrepp i år har hittills 35 procent varit ransomware-attacker. Av de attackerna sökte sig hackarna mot Remote Desktop-användare i 47 procent av fallen, vilket kan bero på att många har arbetat hemifrån. Det visar en rapport från säkerhetsföretaget Kroll. 

Hela 26 procent av ransomware-angreppen går att spåra till ett phishing-mejl och i 17 procent av attackerna försökte angriparna utnyttja kända sårbarheter, till exempel Citrix Netscaler CVE 2019-19781. 

Ryuk, Sodinokibi och Maze är de tre vanligaste ransomware-varianterna. Bland de mest utsatta branscherna märks bland annat hälso- och sjukvård samt it- och telekombranschen.

Efter ransomware är vd-bedrägerier det vanligaste sättet att bli angripen. Metoden går ut på att bedragaren via mejl utger sig för att vara vd eller en annan person i ledande position på bolaget och försöker lura den anställde på pengar eller information. Totalt skedde 32 procent av attackerna via så kallade vd-mejl.

Källa: Kroll, infosecurity-magazine

14 oktober 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng