Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Voister Paper - Red Hat Openshift

En smartare it-nyhetssajt

Containrar utvecklar Kalmar

It-avdelningen hos Region Kalmar län var tidig med att arbeta med containrar och det finns ett stort antal fördelar med ett säkert och agilt arbetssätt. Nu inspireras många andra att gå samma väg.

Text anne hammarskjöld Foto adobestock 19 oktober 2020 digit

Läs mer om Openshift containerplattform. Ladda ned Voister Paper och läs hur du tar nästa steg.

– Vi hade ingen erfarenhet av containers men det var självklart att räcka upp handen på frågan om vem som skulle drifta trafiksystemet. Vi vill vara en intressant arbetsgivare som erbjuder utveckling, och vi ville lära oss en teknik som kommer mer och mer, säger Michael Ceder, chef för IT Applikation på Region Kalmar län.

För lite drygt två år sedan fattade Region Kalmar län några beslut som blev början på en brant utvecklingskurva. Uppdraget var att drifta en containerbaserad plattform för den centrala servermiljön för ett nytt trafiksystem som omfattade länstrafikbolagen i Kalmar, Kronoberg, Jönköping och Halland.

Linux-kompetens som grund

Förutom att utvärdera olika container-lösningar på marknaden gällde det att hitta kompetensen som saknades.

– Allt byggde på att våra medarbetare med Linux-kompetens tog chansen till vidareutbildning inom Openshift. Idag har vi jätteduktiga medarbetare och kan dessutom jobba med intern kunskapsöverföring.

Teknikerna kan konstatera att visst hade det gått att drifta systemet traditionellt, men det hade varit extremt krångligt för det devops-baserade arbetssättet.

En mer traditionell lösning var inte ett hållbart alternativ för utvecklingen av trafiksystemet.

– Teknikerna kan konstatera att visst hade det gått att drifta systemet traditionellt, men det hade varit extremt krångligt för det devops-baserade arbetssättet. Vi valde Red Hat Openshift containerplattform och det tog bara tre månader att få upp en första fungerande driftmiljö.

Utveckling av Cosmic

Nu pågår ett utvecklingsarbete med nio vårdgivare, däribland Kalmar. Under de närmaste åren samarbetar man för utökad funktionalitet i journalsystemet Cosmic från Cambio. Genom politiska beslut har investeringarna för utvecklingen ökat kraftigt och slutresultatet kommer beröra en fjärdedel av Sveriges befolkning.

Cosmic utvecklas i containermiljö och med kunskaperna om Openshift har Kalmar en bra grund för projektet.  

– Cambio har börjat leverera delar av systemet i form av containers och vi testar just nu en integrationsdel i Cosmic. Vi har stor nytta av den tekniska infrastrukturen som vi utvecklade under arbetet med trafiksystemet. Nu kan våra medarbetare som arbetar med Cosmic ta hjälp av dem som jobbar med trafiksystemet.

– Red Hat Openshift containerplattform ger oss stora fördelar. Det finns ett inbyggt devops-tänk som stödjer ett agilt arbetssätt med en hög nivå av automatisering. För oss gäller driftstabilitet före exempelvis snabba leveranser, och därmed har vi höga krav på support. Något som starkt bidrog till att vi valde Red Hat från början.

Slutet för silos

Organisationer som jobbar med containers får mer än en flexibel utvecklingsmiljö och en ökad kapacitet på serversidan. Det ställer även krav på nya arbetssätt internt.

Michael Ceder Proffe

Michael Ceder, chef för IT Applikation på Region Kalmar län.

– Speciellt för nyckelmedarbetarna krävs det utbildning, för det är ett delvis annorlunda sätt att jobba på. Vi har haft ledningen med oss och satsat på medarbetare som tycker det är roligt med utveckling.

– Vi har tvingats jobba mer tvärfunktionellt och sudda ut gamla gränser. Vi har till exempel satt samman en arbetsgrupp med både infrastruktur- och applikationskompetens och den samverkan får flera positiva ringar på vattnet. Även säkerhetsteamet har berörts av det nya arbetssättet.

Hur ser du på framtiden för Kalmar och openshift?

– Vi räknar med att fler och fler leverantörer kommer att erbjuda leverans i form av containers, och att vi i upphandlingar kommer att ge containers/openshift som en möjlig teknisk plattform att leverera på. Idag är det en liten procent av alla våra system som går på den plattformen, men vi räknar med att den kommer att öka markant, säger Michael Ceder.

Rekommenderad läsning

kalmar-lan-buss-olandsbron.jpg (1)
video
Ett samarbete mellan Red Hat och Voister

Kalmars nya containrar

1 nov 2019 digit

Samarbeten över kompetensgrupper, ta hjälp av experter och se till att ha rätt teknikpersonal. Det var några av de viktigaste byggstenarna när Region Kalmar län byggde en containerbaserad plattform via Red Hat Openshift.

Färgglada Byggklossar

Quarkus 10x snabbare

12 maj 2020 digit

Lufthansa Technik minskade sina molnkostnader till en tredjedel efter att ha börjat använda Red Hats Quarkus. Lösningen är en av Red Hats senaste nyheter och riktar sig till alla som arbetar i containermiljöer.

 
lantmateriet-mixedrealirt-960640.jpg

MR och containrar för Lantmäteriet

15 okt 2018 digit

När Lantmäteriet omvärldsbevakar så är det bland annat Windows Server 2019, mixed reality, containrar och automatisering som är i fokus. Gemensamt för lösningarna är att de ska kunna leda till en ökad effektivisering inom flera olika områden. 

 

kalmar-960640.jpg

Molnspan för Region Kalmar

20 nov 2019 digit

Region Kalmar läns stora utmaningar ligger kring mobilitet, moln och säkerhet. När regionen omvärldsbevakar så spanar man därför in hyperkonvergerat och lösningar rörande det hybrida molnet.

corona-virus.jpg

Corona slår mot it-event

5 mar 2020 digit

Oroligheterna kring coronaviruset gör att flera av årets större it-konferenser ställs in. IBM:s årliga Think-event kommer endast hållas virtuellt. Det gäller även för Red Hat Summit.

198296_Volvo_s_90_range960x640.jpg

Volvo Cars förbättrar tjänster med containrar

13 apr 2017 digit

Att använda sig av containrar för sina tjänster blir allt vanligare och några som tidigt hängt på är Volvo Cars som idag använder det för stora delar av sin verksamhet.

snip haglund.JPG
video

VMware gör en Kubernetes

18 sep 2017 digit

I ett samarbete med Google har VMware utvecklat en ny containerplattform. Magnus Backman och Stein Wilhelmsen, tekniska chefer på VMware förklarar nyttan med partnerskapen och tekniken.

crowd-people-open-source.jpg
video

Öppet moln för alla

18 jan 2018 digit

Öppna hybridmoln är en förutsättning för att kunna ta vara på alla applikationer och verktyg. Red Hats plattform Openshift erbjuder full frihet oavsett arkitektur eller typ av moln.

Framtidsspan_960x640.jpg

Så blir 2017 enligt Voister

4 jan 2017 digit

Nu kommer containrarna, mikrotjänsterna, virtuella assistenter och givetvis kommer vi att se ännu mer av hyperkonvergerade datacenter. 2017 har precis börjat och Voister pekar ut de stora trenderna.