Ett samarbete med Red Hat

Containrar utvecklar Kalmar

It-avdelningen hos Region Kalmar län var tidig med att arbeta med containrar och det finns ett stort antal fördelar med ett säkert och agilt arbetssätt. Nu inspireras många andra att gå samma väg.

– Vi hade ingen erfarenhet av containers men det var självklart att räcka upp handen på frågan om vem som skulle drifta trafiksystemet. Vi vill vara en intressant arbetsgivare som erbjuder utveckling, och vi ville lära oss en teknik som kommer mer och mer, säger Michael Ceder, chef för IT Applikation på Region Kalmar län.

För lite drygt två år sedan fattade Region Kalmar län några beslut som blev början på en brant utvecklingskurva. Uppdraget var att drifta en containerbaserad plattform för den centrala servermiljön för ett nytt trafiksystem som omfattade länstrafikbolagen i Kalmar, Kronoberg, Jönköping och Halland.

Linux-kompetens som grund

Förutom att utvärdera olika container-lösningar på marknaden gällde det att hitta kompetensen som saknades.

Michael Ceder Proffe

Michael Ceder, chef för IT Applikation på Region Kalmar län.

– Allt byggde på att våra medarbetare med Linux-kompetens tog chansen till vidareutbildning inom Openshift. Idag har vi jätteduktiga medarbetare och kan dessutom jobba med intern kunskapsöverföring.

En mer traditionell lösning var inte ett hållbart alternativ för utvecklingen av trafiksystemet.

– Teknikerna kan konstatera att visst hade det gått att drifta systemet traditionellt, men det hade varit extremt krångligt för det devops-baserade arbetssättet. Vi valde Red Hat Openshift containerplattform och det tog bara tre månader att få upp en första fungerande driftmiljö.

Vill du få tillgång till Voister Paper om hur Kalmar använder containrar? Maila nyheter@voister.se 

19 oktober 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng