2025 gör maskiner jobbet

Tre Färgglada Kugghjul

År 2025 kommer maskiner att utgöra mer än hälften av världens arbetskraft. Det spår World Economic Forum.

– Anställda världen över lever under ett dubbelt hot i form av en ökande automatisering och coronapandemin konsekvenser för många företag. Det här kommer att innebära en fördjupad ojämlikhet på arbetsmarknaden, säger Sadia Zahidi, chef för World Economic Forum som precis har släppt en rapport på området.

Idag utförs ungefär en tredjedel av världens arbetsuppgifter av maskiner och datorer, men World Economic Forum, WEF, tror alltså att maskinerna kommer vara i majoritet redan inom fyra år.  

Drabbar låglönearbeten

Rapporten bygger på undersökningar och frågor hos 300 av världens största bolag som tillsammans har en arbetsstyrka på åtta miljoner. Över 50 procent av de tillfrågade förväntade sig en ökad teknisk omställning på sitt bolag, och drygt fyra av tio trodde att denna utveckling skulle leda till färre arbetstillfällen.

Samtidigt som omställningen innebär att det sannolikt kommer behövas mänsklig arbetskraft för andra typer av arbeten som kommunikation och beslutsfattande, och inom områden som grön ekonomi och molntjänster, kommer de arbeten som försvinner att drabba personer med lågavlönade och något enklare arbeten.  

Källa: BBC

23 oktober 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adoebstock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng