Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Virus i Google Maps

Efter en uppdatering av Google Maps blir det möjligt att se antal covid-19-fall i ett specifikt område. 

Text Tim Leffler Foto Adobestock 28 september 2020 digit

En Jordglob Med Munskydd

– Verktygen kommer att visa information om covid-19-fall i ett område, så att du kan fatta ett beslut om du ska åka dit eller inte, skriver Google på sin blogg.

Google använder data från John Hopkinsuniversitetet, The New York Times och Wikipedia, som tillsammans hämtar information från Världshälsoorganisationen WHO. Informationen kommer att var tillgänglig i alla 220 länder där Google Maps fungerar.

Appen kommer att ta ett genomsnitt av de senaste sju dagarnas insjuknade per 100 000 invånare.

Som användare slår du på funktionen under knappen som ser ut som två liggande kvadrater på varandra där användaren kan välja utsnitt, till exempel satellitvy. Därefter kommer området att färgas i en av de sex färger som beskriver läget för antalet insjuknade i covid-19 i just det området. 

Senaste nytt

Trögt för digital yuan

20 oktober 2020

Kina har lottat ut digitala yen motsvarande drygt 13 miljoner kronor till kinesiska medborgare i staden Shenzhen. Men invånarna är inte imponerade.

Stort gdpr-missnöje

20 oktober 2020

Datainspektionen tar årligen emot 3 000 klagomål om hantering av personuppgifter, vilket är en kraftig ökning. Av klagomålen avser 25 procent brister i medborgarnas rättigheter, till exempel att få registerutdrag och att personuppgifter raderas.

Irland granskar Insta

19 oktober 2020

Instagram granskas av den irländska motsvarigheten till Datainspektionen. Bakgrunden är att plattformen kan ha misslyckats med att skydda data som rör personer under 18 år.

Data mot halka

19 oktober 2020

Trafikverket använder anonymiserad fordonsdata från vanliga bilar som är ute och åker. På så vis samlar man in hela 200 miljoner mätpunkter istället för 300 stycken, vilket var siffran myndigheten fick in tidigare.

It stoppar bränder

16 oktober 2020

Nu ska smart teknik hjälpa till att upptäcka skogsbränder. MSB hoppas att kombinationen av satelliter, drönare och kameror ska hjälpa till att bekämpa bränder. 

AI mot stroke

15 oktober 2020

Forskare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Chalmers Tekniska Högskola ska undersöka om AI kan hjälpa till att hitta tidiga tecken på stroke.