Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Robotens ögon

Ny teknologi från Örebro universitet kommer att underlätta för operatörer att styra robotar under vatten. Den nya kunskapen kommer till stor nytta för bland annat gas- och oljeindustrin.  

Text elisabeth nore Foto Adobestock 24 september 2020 digit

Robot Ögon 960640

Forskaren Da Sun, som har tagit fram tekniken, har som mål att robotarna även ska kunna uppfatta omgivningen.

– Teknologin ger robotarna ögon som låter dem identifiera hela världen, omgivningen och deras uppgifter, säger Da Sun, forskare vid Örebro universitet.

Med den nya tekniken kan operatören styra flera robotarmar för att utföra uppgifter under vatten och enligt Saab Dynamics är det en lösning som har stor nytta inom olje- och gasindustrin.

– Vi hoppas kunna starta ett djupare samarbete mellan oss och Örebro universitet. Det finns väldigt mycket intressant teknik som har stark koppling till våra produkter, säger Jimmy Jonsson, bildbehandlingsexpert och innovationsledare vid Saab Dynamics innovationskontor.

Undervattensrobotar används bland annat av branscherna gas, olja och telekommunikation. De är också viktiga i vattenområden som inte får förorenas, som vattentankar och marina miljöer.

Projektet Autodive är ett samarbete mellan Örebro universitet, Alfred Nobel Science Park, Region Örebro län och Saab Dynamics.

Källa: Örebro universitet

Senaste nytt

Sveriges 5G-vinnare

20 januari 2021

Auktionerna för de olika GHz-banden i 5G-näten är nu avslutad och det blir fyra aktörer som delar på det tilldelade utrymmet. Men fortfarande är Huaweis roll i utvecklingen av det svenska 5G-nätet oklar.

Digitala kramar

20 januari 2021

Pandemi och restriktioner gör att vi inte kan ses och kramas i samma utsträckning som tidigare. Men enligt forskning kan en digital kram ge liknande effekter som en verklig.

Bronsåldern i 3D

19 januari 2021

Nu kan du bli ägare till en bronsålderskniv och en exakt kopia av originalet som har hittats i Lugnarohögen i Laholm. Kniven är 3D-printad och är utvecklad i ett samarbetsprojekt mellan Fablab vid Högskolan i Halmstad och Laholms kommun.

Svenskt e-leg inom EU

19 januari 2021

Snart ska svenska medborgare kunna logga in hos utländska myndigheter med till exempel BankID. Detta efter att Digg lämnat in en föranmälan till EU.

Nya appar efter attacken

18 januari 2021

Efter attacken på Kapitolium i USA har de stora sociala medie-plattformarna tröttnat på hetsiga inlägg från Donald Trump och hans anhängare. Men det finns andra plattformar som välkomnar dessa.

Sekundsnabbt covidtest

18 januari 2021

Nu finns det ett test som upptäcker antikroppar mot coronaviruset på bara några sekunder. Lösningen bygger på 3D-printade guldpartiklar i nanostorlek och har tagits fram av forskare i USA.