Robotens ögon

Robot Ögon 960640

Ny teknologi från Örebro universitet kommer att underlätta för operatörer att styra robotar under vatten. Den nya kunskapen kommer till stor nytta för bland annat gas- och oljeindustrin.  

Forskaren Da Sun, som har tagit fram tekniken, har som mål att robotarna även ska kunna uppfatta omgivningen.

– Teknologin ger robotarna ögon som låter dem identifiera hela världen, omgivningen och deras uppgifter, säger Da Sun, forskare vid Örebro universitet.

Med den nya tekniken kan operatören styra flera robotarmar för att utföra uppgifter under vatten och enligt Saab Dynamics är det en lösning som har stor nytta inom olje- och gasindustrin.

– Vi hoppas kunna starta ett djupare samarbete mellan oss och Örebro universitet. Det finns väldigt mycket intressant teknik som har stark koppling till våra produkter, säger Jimmy Jonsson, bildbehandlingsexpert och innovationsledare vid Saab Dynamics innovationskontor.

Undervattensrobotar används bland annat av branscherna gas, olja och telekommunikation. De är också viktiga i vattenområden som inte får förorenas, som vattentankar och marina miljöer.

Projektet Autodive är ett samarbete mellan Örebro universitet, Alfred Nobel Science Park, Region Örebro län och Saab Dynamics.

Källa: Örebro universitet

24 september 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter elisabeth noredigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng