Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Oracle + Tiktok

Molntjänstbolaget Oracle blir Tiktoks teknikpartner för den amerikanska marknaden. Det är en uppgörelse som ser ut att ha mer politiska än affärsmässiga motiv.  

Text Tim Leffler Foto Adobestock 15 september 2020 digit

Två Tjejer Posear För En Selfie Mot Gul Bakgrund

– Samtidigt som jag kan se fördelen för Oracle från ett molntjänstperspektiv, är det svårt att inte fundera över hur mycket av den här förhandlingen som vilar på politiska grunder snarare än tekniska, säger Carolina Milanesi, medarbetare på den Silicon Valley-baserade research-bolaget Creative Strategies.

Sedan Donald Trump meddelade att kinesiska appen Tiktok skulle förbjudas i USA, har det rått spekulationer om köpare. Nu talar mycket för att det amerikanska molntjänstföretaget Oracle går in som partner till Tiktok för den amerikanska marknaden och blir vad Oracle själva beskriver som en trusted technology partner.

Tiktok, med ungefär 100 miljoner användare i USA, har å sin sida lämnat in ett förslag till USA:s finansdepartement om en amerikansk samarbetspartner, utan att nämna Oracle vid namn. I kinesiska medier beskrivs det som att Oracle inte kommer att få tillgång till källdatat från Bytedance, bolaget som äger Tiktok.

Det finns underliggande geopolitik som styr.

Oracle politiskt passande

Bakgrunden till Vita Husets aversion till Tiktok handlar om att USA vill hindra kinesiska bolag från att samla in data om amerikanska medborgare och företag.

Att Oracle kan bli det bolag som hanterar Tiktok i USA har många experter ställt sig frågande till, i första hand eftersom bolagets huvudverksamhet är att driva molntjänster, snarare än plattformar för sociala medier.

Men Oracle har lång erfarenhet av att hantera känslig data. Bolagets första större kund var CIA och bland kunderna återfinns både det amerikanska flygvapnet och flottan. Dessutom är ägaren och grundaren Larry Ellison supporter av Donald Trump och har hållit valkampanj i sitt hem i Kalifornien för att stödja presidenten i det kommande valet. 

– Jag tycker Oracle är ett jättebra bolag och jag tycker att ägaren är en fantastisk kille. Han är en fantastisk person och jag tror Oracle är ett bolag som skulle kunna klara av att hantera Tiktok, sa Donald Trump i augusti.  

Chris Stokel-Walker, författare till en ännu opublicerad bok om Tiktok, tror att det potentiella politiska förtroendet för Oracle som bolag kan ha varit avgörande för affären.

– På ytan är Oracle och Tiktok osannolika samarbetspartners. Oracle är ett ganska tråkigt business-to-business-bolag medan Tiktok är en app för unga. Men det finns underliggande geopolitik och om Trumps farhågor kring Tiktok är grundande i säkerhetsfrågor kan Oracle vara ett säkert kort, säger Chris Stokel-Walker

Källa: BBC

Senaste nytt

Gratis busstrafik

22 januari 2021

Just nu testkörs två självkörande minibussar i Göteborgs kollektivtrafik. Bussarna är gratis att åka med och det går att söka dem i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg. 

Säkerhet för 500 mdr

21 januari 2021

De globala investeringarna i cybersäkerhet kommer att öka med 10 procent under 2021. Det beror på att utbudet av hot breddas och nya sårbarheter dyker upp, samtidigt som attackfrekvensen lär fortsätta öka.

Kvantdator fixar flygrutt

21 januari 2021

Att låta en kvantdator lägga flygrutter skulle spara enorma mängder tid. Nu är forskare vid Chalmers tekniska högskola en lösning på spåren.

Fem hållbara tips

21 januari 2021

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

Sveriges 5G-vinnare

20 januari 2021

Auktionerna för de olika GHz-banden i 5G-näten är nu avslutad och det blir fyra aktörer som delar på det tilldelade utrymmet. Men fortfarande är Huaweis roll i utvecklingen av det svenska 5G-nätet oklar.

Digitala kramar

20 januari 2021

Pandemi och restriktioner gör att vi inte kan ses och kramas i samma utsträckning som tidigare. Men enligt forskning kan en digital kram ge liknande effekter som en verklig.