Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Oracle + Tiktok

Molntjänstbolaget Oracle blir Tiktoks teknikpartner för den amerikanska marknaden. Det är en uppgörelse som ser ut att ha mer politiska än affärsmässiga motiv.  

Text Tim Leffler Foto Adobestock 15 september 2020 digit

Två Tjejer Posear För En Selfie Mot Gul Bakgrund

– Samtidigt som jag kan se fördelen för Oracle från ett molntjänstperspektiv, är det svårt att inte fundera över hur mycket av den här förhandlingen som vilar på politiska grunder snarare än tekniska, säger Carolina Milanesi, medarbetare på den Silicon Valley-baserade research-bolaget Creative Strategies.

Sedan Donald Trump meddelade att kinesiska appen Tiktok skulle förbjudas i USA, har det rått spekulationer om köpare. Nu talar mycket för att det amerikanska molntjänstföretaget Oracle går in som partner till Tiktok för den amerikanska marknaden och blir vad Oracle själva beskriver som en trusted technology partner.

Tiktok, med ungefär 100 miljoner användare i USA, har å sin sida lämnat in ett förslag till USA:s finansdepartement om en amerikansk samarbetspartner, utan att nämna Oracle vid namn. I kinesiska medier beskrivs det som att Oracle inte kommer att få tillgång till källdatat från Bytedance, bolaget som äger Tiktok.

Det finns underliggande geopolitik som styr.

Oracle politiskt passande

Bakgrunden till Vita Husets aversion till Tiktok handlar om att USA vill hindra kinesiska bolag från att samla in data om amerikanska medborgare och företag.

Att Oracle kan bli det bolag som hanterar Tiktok i USA har många experter ställt sig frågande till, i första hand eftersom bolagets huvudverksamhet är att driva molntjänster, snarare än plattformar för sociala medier.

Men Oracle har lång erfarenhet av att hantera känslig data. Bolagets första större kund var CIA och bland kunderna återfinns både det amerikanska flygvapnet och flottan. Dessutom är ägaren och grundaren Larry Ellison supporter av Donald Trump och har hållit valkampanj i sitt hem i Kalifornien för att stödja presidenten i det kommande valet. 

– Jag tycker Oracle är ett jättebra bolag och jag tycker att ägaren är en fantastisk kille. Han är en fantastisk person och jag tror Oracle är ett bolag som skulle kunna klara av att hantera Tiktok, sa Donald Trump i augusti.  

Chris Stokel-Walker, författare till en ännu opublicerad bok om Tiktok, tror att det potentiella politiska förtroendet för Oracle som bolag kan ha varit avgörande för affären.

– På ytan är Oracle och Tiktok osannolika samarbetspartners. Oracle är ett ganska tråkigt business-to-business-bolag medan Tiktok är en app för unga. Men det finns underliggande geopolitik och om Trumps farhågor kring Tiktok är grundande i säkerhetsfrågor kan Oracle vara ett säkert kort, säger Chris Stokel-Walker

Källa: BBC

Senaste nytt

Robotens ögon

24 september 2020

Ny teknologi från Örebro universitet kommer att underlätta för operatörer att styra robotar under vatten. Den nya kunskapen kommer till stor nytta för bland annat gas- och oljeindustrin.  

Bättre sving med AI

24 september 2020

En AI-baserade app och en smart klocka ska kunna få din sving att nå nya nivåer. 

Bäst på stadsnät

23 september 2020

Mittnät har utsetts till årets stadsnät. Motiveringen till utnämningen är bland annat förmågan att ta tillvara nio kommuners olikheter och att dela med sig av erfarenheter.

Twitter väljer vita

23 september 2020

Twitters algoritm behandlar inte svarta ansikten på samma sätt som vita. Diskrimineringen upptäcktes efter en liknande diskriminering i videomötesprogrammet Zoom.

Dödsorsak ransomware

22 september 2020

På grund av en ransomware-attack kunde en tysk ambulans inte åka till närmsta sjukhus. Färden tog en timme extra, vilket ledde till att en patient omkom.

Osund gaming

22 september 2020

Dataspelsberoende är ett nytt diagnostiserbart beroende. Ett forskningsprojekt på Luleå universitet ska nu öka den vetenskapliga förståelsen för diagnosen.