Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Färre fel i kvantdatorn

Tre Kvarkar I Färglada Färger

Forskare har utvecklat en ny teknik för att skydda informationen på kvantbitarna i en kvantdator. Det kan vara ett viktigt steg för att utveckla mer stabila kvantdatorer.

– Vi har för första gången lyckats implementera ett protokoll som både kan upptäcka och åtgärda fel på grund av att en kvantbit förloras. Upptäckten kan komma att bli avgörande för den fortsatta utvecklingen av storskaliga kvantdatorer, säger Davide Vodola, forskare i teoretisk fysik vid Universitetet i Bologna.

Skyddar informationen

För att undersöka protokollets effektivitet tog forskarna hjälp av ytterligare kvantbitar och använde dessa som en sorts sonder som läste närvaron eller frånvaron av de informationsbärande kvantbitarna, utan att påverka deras tillstånd.

Ett protokoll avser ett antal kommunikationsregler för informationsutbyte i och mellan datorer. Davide Vodola är en av författarna bakom den nya studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature, där forskarna lyckats skapa ett protokoll för att skydda informationen i kvantdatorer som kvantbitar bär på.

En kvantbit är väldigt känslig och om den oavsiktligt kommer i kontakt med sin omgivning förlorar den sitt kvanttillstånd och informationen den bär på. Detta skulle kunna kallas för kvantbitsförlust efter engelskans qubit loss. Den här typen av förlust kan även förekomma när kvantdatorer läser av sina kvantbitar vilket riskerar att göra hela processorn värdelös.

– Vi är glada över resultaten vi fick på kvantprocessorn på Innsbrucksuniversitet. Samma protokoll kan användas på andra typer av kvantdatorer som utvecklas runt om i världen, med andra strukturer än den vi testade på, säger Davide Vodola.

Källa: Eurekalert

14 september 2020 Uppdaterad 18 september 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.

Googles krav på USA

13 april 2021

Google anser att USA måste inleda samtal med EU om framtidens digitala handel och dataskydd länderna emellan. Utan ett gemensamt avtal finns det risk att länderna skapar egna handelskontrollerade regler kring alltifrån dataskydd till AI.

Microsoft AI-satsar

13 april 2021

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

Robot förstår våra rörelser

13 april 2021

Forskare vid KTH har utvecklat ny teknik som innebär att robotar förstår människors kroppsrörelser. Tekniken ska öka säkerheten på arbetsplatser och innebär bland annat att robotar kan arbeta nära människor på en produktionslina.

Rekordbot för Alibaba

12 april 2021

Näthandelsgiganten Alibaba döms att betala 23,7 miljarder kronor i böter av kinesiska tillsynsmyndigheter. Det är den högsta företagsboten någonsin.

Facebook satir-varnar

12 april 2021

Facebook kommer att lägga in informationsrutor på vissa sidor för att underlätta för användarna att förstå källan. Det gäller bland annat sidor som sprider satir, för att undvika att felaktiga nyheter sprids.