Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Färre fel i kvantdatorn

Forskare har utvecklat en ny teknik för att skydda informationen på kvantbitarna i en kvantdator. Det kan vara ett viktigt steg för att utveckla mer stabila kvantdatorer.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 14 september 2020 digit

Tre Kvarkar I Färglada Färger

– Vi har för första gången lyckats implementera ett protokoll som både kan upptäcka och åtgärda fel på grund av att en kvantbit förloras. Upptäckten kan komma att bli avgörande för den fortsatta utvecklingen av storskaliga kvantdatorer, säger Davide Vodola, forskare i teoretisk fysik vid Universitetet i Bologna.

Skyddar informationen

För att undersöka protokollets effektivitet tog forskarna hjälp av ytterligare kvantbitar och använde dessa som en sorts sonder som läste närvaron eller frånvaron av de informationsbärande kvantbitarna, utan att påverka deras tillstånd.

Ett protokoll avser ett antal kommunikationsregler för informationsutbyte i och mellan datorer. Davide Vodola är en av författarna bakom den nya studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature, där forskarna lyckats skapa ett protokoll för att skydda informationen i kvantdatorer som kvantbitar bär på.

En kvantbit är väldigt känslig och om den oavsiktligt kommer i kontakt med sin omgivning förlorar den sitt kvanttillstånd och informationen den bär på. Detta skulle kunna kallas för kvantbitsförlust efter engelskans qubit loss. Den här typen av förlust kan även förekomma när kvantdatorer läser av sina kvantbitar vilket riskerar att göra hela processorn värdelös.

– Vi är glada över resultaten vi fick på kvantprocessorn på Innsbrucksuniversitet. Samma protokoll kan användas på andra typer av kvantdatorer som utvecklas runt om i världen, med andra strukturer än den vi testade på, säger Davide Vodola.

Källa: Eurekalert

Senaste nytt

Robotens ögon

24 september 2020

Ny teknologi från Örebro universitet kommer att underlätta för operatörer att styra robotar under vatten. Den nya kunskapen kommer till stor nytta för bland annat gas- och oljeindustrin.  

Bättre sving med AI

24 september 2020

En AI-baserade app och en smart klocka ska kunna få din sving att nå nya nivåer. 

Bäst på stadsnät

23 september 2020

Mittnät har utsetts till årets stadsnät. Motiveringen till utnämningen är bland annat förmågan att ta tillvara nio kommuners olikheter och att dela med sig av erfarenheter.

Twitter väljer vita

23 september 2020

Twitters algoritm behandlar inte svarta ansikten på samma sätt som vita. Diskrimineringen upptäcktes efter en liknande diskriminering i videomötesprogrammet Zoom.

Dödsorsak ransomware

22 september 2020

På grund av en ransomware-attack kunde en tysk ambulans inte åka till närmsta sjukhus. Färden tog en timme extra, vilket ledde till att en patient omkom.

Osund gaming

22 september 2020

Dataspelsberoende är ett nytt diagnostiserbart beroende. Ett forskningsprojekt på Luleå universitet ska nu öka den vetenskapliga förståelsen för diagnosen.