Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Färre fel i kvantdatorn

Forskare har utvecklat en ny teknik för att skydda informationen på kvantbitarna i en kvantdator. Det kan vara ett viktigt steg för att utveckla mer stabila kvantdatorer.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 14 september 2020 digit

Tre Kvarkar I Färglada Färger

– Vi har för första gången lyckats implementera ett protokoll som både kan upptäcka och åtgärda fel på grund av att en kvantbit förloras. Upptäckten kan komma att bli avgörande för den fortsatta utvecklingen av storskaliga kvantdatorer, säger Davide Vodola, forskare i teoretisk fysik vid Universitetet i Bologna.

Skyddar informationen

För att undersöka protokollets effektivitet tog forskarna hjälp av ytterligare kvantbitar och använde dessa som en sorts sonder som läste närvaron eller frånvaron av de informationsbärande kvantbitarna, utan att påverka deras tillstånd.

Ett protokoll avser ett antal kommunikationsregler för informationsutbyte i och mellan datorer. Davide Vodola är en av författarna bakom den nya studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature, där forskarna lyckats skapa ett protokoll för att skydda informationen i kvantdatorer som kvantbitar bär på.

En kvantbit är väldigt känslig och om den oavsiktligt kommer i kontakt med sin omgivning förlorar den sitt kvanttillstånd och informationen den bär på. Detta skulle kunna kallas för kvantbitsförlust efter engelskans qubit loss. Den här typen av förlust kan även förekomma när kvantdatorer läser av sina kvantbitar vilket riskerar att göra hela processorn värdelös.

– Vi är glada över resultaten vi fick på kvantprocessorn på Innsbrucksuniversitet. Samma protokoll kan användas på andra typer av kvantdatorer som utvecklas runt om i världen, med andra strukturer än den vi testade på, säger Davide Vodola.

Källa: Eurekalert

Senaste nytt

Gratis busstrafik

22 januari 2021

Just nu testkörs två självkörande minibussar i Göteborgs kollektivtrafik. Bussarna är gratis att åka med och det går att söka dem i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg. 

Säkerhet för 500 mdr

21 januari 2021

De globala investeringarna i cybersäkerhet kommer att öka med 10 procent under 2021. Det beror på att utbudet av hot breddas och nya sårbarheter dyker upp, samtidigt som attackfrekvensen lär fortsätta öka.

Kvantdator fixar flygrutt

21 januari 2021

Att låta en kvantdator lägga flygrutter skulle spara enorma mängder tid. Nu är forskare vid Chalmers tekniska högskola en lösning på spåren.

Fem hållbara tips

21 januari 2021

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

Sveriges 5G-vinnare

20 januari 2021

Auktionerna för de olika GHz-banden i 5G-näten är nu avslutad och det blir fyra aktörer som delar på det tilldelade utrymmet. Men fortfarande är Huaweis roll i utvecklingen av det svenska 5G-nätet oklar.

Digitala kramar

20 januari 2021

Pandemi och restriktioner gör att vi inte kan ses och kramas i samma utsträckning som tidigare. Men enligt forskning kan en digital kram ge liknande effekter som en verklig.