Färre fel i kvantdatorn

Tre Kvarkar I Färglada Färger

Forskare har utvecklat en ny teknik för att skydda informationen på kvantbitarna i en kvantdator. Det kan vara ett viktigt steg för att utveckla mer stabila kvantdatorer.

– Vi har för första gången lyckats implementera ett protokoll som både kan upptäcka och åtgärda fel på grund av att en kvantbit förloras. Upptäckten kan komma att bli avgörande för den fortsatta utvecklingen av storskaliga kvantdatorer, säger Davide Vodola, forskare i teoretisk fysik vid Universitetet i Bologna.

Skyddar informationen

För att undersöka protokollets effektivitet tog forskarna hjälp av ytterligare kvantbitar och använde dessa som en sorts sonder som läste närvaron eller frånvaron av de informationsbärande kvantbitarna, utan att påverka deras tillstånd.

Ett protokoll avser ett antal kommunikationsregler för informationsutbyte i och mellan datorer. Davide Vodola är en av författarna bakom den nya studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature, där forskarna lyckats skapa ett protokoll för att skydda informationen i kvantdatorer som kvantbitar bär på.

En kvantbit är väldigt känslig och om den oavsiktligt kommer i kontakt med sin omgivning förlorar den sitt kvanttillstånd och informationen den bär på. Detta skulle kunna kallas för kvantbitsförlust efter engelskans qubit loss. Den här typen av förlust kan även förekomma när kvantdatorer läser av sina kvantbitar vilket riskerar att göra hela processorn värdelös.

– Vi är glada över resultaten vi fick på kvantprocessorn på Innsbrucksuniversitet. Samma protokoll kan användas på andra typer av kvantdatorer som utvecklas runt om i världen, med andra strukturer än den vi testade på, säger Davide Vodola.

Källa: Eurekalert

14 september 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng