Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Explosion av ddos

Natverkskabel960640

Under 2020 har det genomförts fler ddos-attacker än någonsin tidigare. Attackerna har även blivit starkare, då de ökat med 2851 procent i kapacitet sedan 2017.

– Motivationerna bakom attackerna varierar, vissa vill bara visa att de kan, andra vill skapa kaos och störningar, säger Richard Hummel på Netscout, företaget som tagit fram siffrorna.

Totalt har det skett 4,83 miljoner attacker under det första halvåret. Det är en ökning med 15 procent jämfört med 2019.

Även styrkan och komplexiteten har ökat de senaste åren. Jämfört med 2017 har de starkaste attackerna ökat med 2851 procent i kapacitet.

Ddos-attacker, även kallat överbelastningsattacker, utförs av många samarbetande datorer som ihop anfaller ett nätverk. På så sätt blir det både starkare och svårare att spåra. De involverade datorerna ingår ofta i botnät då de infekterats av skadeprogram, utan att ägarna känner till det.

– Oavsett vilket mål eller vilken taktik som används är det fortfarande viktigt att vi förblir vaksamma under dessa utmanande dagar så att vi kan skydda den kritiska infrastrukturen som ansluter och möjliggör den moderna, uppkopplade världen, säger Richard Hummel.

Källa: ZDNet 

30 september 2020 Uppdaterad 1 oktober 2020 Reporter Fredrik Adolfsson säkerhet Foto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

AI-protein som vaccin

9 april 2021

Nu är det möjligt att framställa nya, användbara proteiner med hjälp av AI. Det kan innebära snabbare och mer kostnadseffektiv utveckling av proteinbaserade läkemedel och vaccin. 

Bitcoin hotar Kinas miljö

8 april 2021

Idag står Kina för 75 procent av all bitcoin-produktion och den så kallade miningen kräver så mycket energi att produktionen nu hotar landets mål att vara klimatneutral 2060.

AI-musik av 27-klubben

8 april 2021

För att uppmärksamma psykisk ohälsa har organisationen Over the bridge skapat ny musik med hjälp av AI som liknar den så kallade 27-klubbens musik, det vill säga artister som valde bort livet när de var 27 år.

Fass som app

7 april 2021

Nu lanserar Fass en app för allmänheten för att användare snabbt ska kunna få koll på sina mediciner. Det går även att scanna streckkoder från förpackningar.

Varning för Insta-hack

7 april 2021

Det blir allt vanligare att småföretagare får sina Instagram-konton hackade. Trots den allmänna uppfattningen att inte betala en lösensumma, tvingas många göra det på grund av bristfällig hjälp från Facebook, som äger plattformen.

Bättre möten utan video

7 april 2021

Digitala möten fungerar bättre utan video. Att se varandra underlättar inte för att lösa problem och uppdelningen mellan deltagarna i mötet fungerar bättre utan kamera. Det visar en ny studie.