Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Explosion av ddos

Under 2020 har det genomförts fler ddos-attacker än någonsin tidigare. Attackerna har även blivit starkare, då de ökat med 2851 procent i kapacitet sedan 2017.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 30 september 2020 säkerhet

Natverkskabel960640

– Motivationerna bakom attackerna varierar, vissa vill bara visa att de kan, andra vill skapa kaos och störningar, säger Richard Hummel på Netscout, företaget som tagit fram siffrorna.

Totalt har det skett 4,83 miljoner attacker under det första halvåret. Det är en ökning med 15 procent jämfört med 2019.

Även styrkan och komplexiteten har ökat de senaste åren. Jämfört med 2017 har de starkaste attackerna ökat med 2851 procent i kapacitet.

Ddos-attacker, även kallat överbelastningsattacker, utförs av många samarbetande datorer som ihop anfaller ett nätverk. På så sätt blir det både starkare och svårare att spåra. De involverade datorerna ingår ofta i botnät då de infekterats av skadeprogram, utan att ägarna känner till det.

– Oavsett vilket mål eller vilken taktik som används är det fortfarande viktigt att vi förblir vaksamma under dessa utmanande dagar så att vi kan skydda den kritiska infrastrukturen som ansluter och möjliggör den moderna, uppkopplade världen, säger Richard Hummel.

Källa: ZDNet 

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

AI spårar alzheimer

26 oktober 2020

AI kan upptäcka alzheimer genom att analysera röstsvar kring vad som händer på en teckning. Modellen kan, sju år tidigare än en vanlig läkare och med 70 procents noggrannhet, förutse ifall en person kommer få sjukdomen.

Dejta via Facebook

26 oktober 2020

Nu kommer Facebooks dejtingtjänst till Europa, däribland Sverige. Enligt Facebook har redan 1,5 miljarder matchningar skapats i de 20 länder som har tillgång till tjänsten. 

2025 gör maskiner jobbet

22 oktober 2020

År 2025 kommer maskiner att utgöra mer än hälften av världens arbetskraft. Det spår World Economic Forum.

Sensorer mäter luft

22 oktober 2020

Nu mäts Stockholms luftkvalitet med en sensor sittandes på en buss i stadstrafiken. I projektet deltar bland annat Stockholms stad, KTH och MIT. 

AI utan transparens

22 oktober 2020

Trots att allt fler företag och organisationer tar fram etiska AI-riktlinjer så har transparensen i besluten minskat. Men tar man inte etikfrågan på allvar kan konsekvenserna bli stora, enligt en ny rapport från Capgemini.

Nynna till Google

21 oktober 2020

Det kan vara frustrerande att ha en melodi på hjärnan utan att komma på vilken sång den tillhör. Nu kan du nynna till Google för att få hjälp.