Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Explosion av ddos

Under 2020 har det genomförts fler ddos-attacker än någonsin tidigare. Attackerna har även blivit starkare, då de ökat med 2851 procent i kapacitet sedan 2017.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 30 september 2020 säkerhet

Natverkskabel960640

– Motivationerna bakom attackerna varierar, vissa vill bara visa att de kan, andra vill skapa kaos och störningar, säger Richard Hummel på Netscout, företaget som tagit fram siffrorna.

Totalt har det skett 4,83 miljoner attacker under det första halvåret. Det är en ökning med 15 procent jämfört med 2019.

Även styrkan och komplexiteten har ökat de senaste åren. Jämfört med 2017 har de starkaste attackerna ökat med 2851 procent i kapacitet.

Ddos-attacker, även kallat överbelastningsattacker, utförs av många samarbetande datorer som ihop anfaller ett nätverk. På så sätt blir det både starkare och svårare att spåra. De involverade datorerna ingår ofta i botnät då de infekterats av skadeprogram, utan att ägarna känner till det.

– Oavsett vilket mål eller vilken taktik som används är det fortfarande viktigt att vi förblir vaksamma under dessa utmanande dagar så att vi kan skydda den kritiska infrastrukturen som ansluter och möjliggör den moderna, uppkopplade världen, säger Richard Hummel.

Källa: ZDNet 

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Nätfiske med paket

15 januari 2021

Microsoft och DHL är de varumärken som används mest vid phishingförsök. De mest utnyttjade branscherna är teknik, följt av logistik och detaljhandel. 

Kommuner ikapp 2035

14 januari 2021

Behovet av digital kompetens har fördubblats de senaste 15 åren inom offentlig sektor. Först 2035 spås myndigheter, regioner och kommuner att vara ikapp den privata sektorn.

Lämnar VMware för Intel

14 januari 2021

Pat Gelsinger ersätter Bob Swan och blir ny vd på Intel. Pat Gelsinger kommer närmast från rollen som vd för VMware men har en lång historia med Intel, där han började jobba som tonåring.

Hundens nya vän

14 januari 2021

En uppkopplad dörr låter din hund springa in och ut ur huset som den vill, utan att du behöver vara hemma. 

Svensk sand i 3D

13 januari 2021

Idag används sand från Tyskland i 3D-skrivare, trots att svensk sand skulle innebära en bättre kvalitet till en lägre kostnad och ökad hållbarhet. Det konstaterar ett forskningsprojekt vid Rise.

Toan kollar din hälsa

13 januari 2021

Det japanska företaget Toto har tagit fram en Wellness Toilet som kontrollerar användarens avföring och analyserar personens hälsa, varje gång toaletten används.