Bäst i Norden

Norge Danmark Flaggor

Nordic Digital Municipality Index undersöker digitaliseringen i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Även Island tillhör Norden, men ingår inte i Telenors undersökning.

Norge och Danmark har kommit längre än Sverige inom digitalisering. Samtidigt är Göteborg mer digitalt utvecklat än Stockholm. Det visar Telenors digitaliseringsindex som jämfört 60 nordiska kommuner i olika storlek.

I Sverige har vi genom historien varit bra på att samla data. Ett område vi behöver utvecklas på nu är att distribuera och använda den, så att vi kan skapa en bättre välfärd, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman, som deltog vid lanseringen.

Telenor har lanserat sitt nordiska digitaliseringsindex Nordic Digital Municipality Index (NDMI) 2020, där man jämfört hur Sverige, Danmark, Norge och Finland står rustade för digitaliseringen. I indexet undersöktes 60 nordiska kommuner, varav 15 svenska i varierande storlek.

I NDMI mättes kommunerna i de tre kategorierna utrullning av mobila nätverk, digitala tjänster och smarta städer. Bäst rustat av de nordiska länderna är Norge vars kommuner får en genomsnittlig poäng på 6,0, följt av Danmark på 5,6, Sverige på 5,3 och Finland på 4,4.

Skillnad mellan stora och små

Den enda kategorin med en svensk kommun i topp är digitala tjänster, där Stockholm placerar sig etta. På det här området har det visat sig att många kommuner, oberoende av land, har problem med att få ut budskapet kring sina tjänster till invånarna, samt att det finns ett stort gap i användandet av välfärdsteknologi mellan stora och små kommuner.

Även i kategorin smarta städer finns det betydande skillnader mellan små och större kommuner.

Enligt Anders Ygeman kan en förklaring vara att öppna data-initiativ än så länge varit vanligast förekommande i större städer, men att samarbeten kan hjälpa till att överbrygga gapet. 

Det finns vissa kommuner som inte vill göra som kommunen bredvid. De skapar sitt eget lilla hjul, istället för att ta tillvara på grannens. Det innebär ibland bortkastade skattepengar. Här behöver vi skala upp, ta hjälp av varandra och utvecklas ihop.

Göteborg före Stockholm

Topp 3 kommuner i undersökningen är Ålborg i Danmark följt av Baerum och Halden i Norge. De enda svenska städerna på topp 10-listan är Göteborg på plats 4 och Stockholm på plats 8. Övriga nordiska huvudstäder är Köpenhamn på en 5:e plats, Oslo 18:e och Helsingfors på 20:e plats.

Över hela Norden går det att se stora skillnader mellan kommunerna som fått ett högt resultat jämfört med dem längst ned på listan. Även vad gäller storlek syns stora skillnader, en stor kommun når snittpoänget 6,6, en mellanstor 5,0 och en liten kommun når resultatet 4,3.

De svenska kommuner som undersöktes i rapporten är Berg, Eslöv, Falköping, Göteborg, Hudiksvall, Linköping, Lycksele, Malmö, Munkedal, Oskarshamn, Piteå, Sjöbo, Stockholm, Uppsala och Vimmerby. 

10 september 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng