Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ojämställda it-event

Kvinna Event Talare

Techkonferenser är framförallt inriktade mot män och är dåliga på att ge en inkluderande upplevelse. Även diskriminering är vanligt, speciellt för icke-vita kvinnor.

I rapporten 2020 Speak Up har Ensono granskat 18 stora it-konferenser från hela världen, samt intervjuat 500 kvinnor från USA och Storbritannien som deltagit på en konferens de senaste 12 månaderna.

I granskningen fann Ensono att bara 8 procent av alla keynote-talare de senaste tre åren var icke-vita kvinnor.

På frågan om kvinnor upplevt diskriminering under eventen svarade 43 procent av alla vita kvinnor ja, av alla icke-vita kvinnor låg siffran på 59 procent. Av dessa 59 procent svarade 63 procent att diskrimineringen var rasistisk och 47 procent könsrelaterad.

Jag har frekvent ignorerats eller antagits vara en sekreterare eller assistent för att jag är kvinna, säger en svarande.

Konferenser designas för män vilket innebär att bland annat podium och projektorer placeras för högt. Även höga barstolar som gör det svårt att bära kjol eller klänning kan vara ett problem.

Det här påverkar kvinnor och gör det mer utmattande, svårt och obekvämt att utföra samma uppgifter som män gör, säger en av forskarna.

Avslutningsvis uppmanar rapportförfattarna it-konferenser att få till en anonym inrapportering av sexuella trakasserier.

Nästan hälften av alla offer och vittnen till sexuella trakasserier rapporterar inte in händelsen, på grund av att de är rädda för repressalier från andra konferensdeltagare.

Källa: Infosecurity-magazine, Ensono

25 augusti 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Googles krav på USA

13 april 2021

Google anser att USA måste inleda samtal med EU om framtidens digitala handel och dataskydd länderna emellan. Utan ett gemensamt avtal finns det risk att länderna skapar egna handelskontrollerade regler kring alltifrån dataskydd till AI.

Microsoft AI-satsar

13 april 2021

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

Robot förstår våra rörelser

13 april 2021

Forskare vid KTH har utvecklat ny teknik som innebär att robotar förstår människors kroppsrörelser. Tekniken ska öka säkerheten på arbetsplatser och innebär bland annat att robotar kan arbeta nära människor på en produktionslina.

Rekordbot för Alibaba

12 april 2021

Näthandelsgiganten Alibaba döms att betala 23,7 miljarder kronor i böter av kinesiska tillsynsmyndigheter. Det är den högsta företagsboten någonsin.

Facebook satir-varnar

12 april 2021

Facebook kommer att lägga in informationsrutor på vissa sidor för att underlätta för användarna att förstå källan. Det gäller bland annat sidor som sprider satir, för att undvika att felaktiga nyheter sprids.

AI-protein som vaccin

9 april 2021

Nu är det möjligt att framställa nya, användbara proteiner med hjälp av AI. Det kan innebära snabbare och mer kostnadseffektiv utveckling av proteinbaserade läkemedel och vaccin.