Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ojämställda it-event

Techkonferenser är framförallt inriktade mot män och är dåliga på att ge en inkluderande upplevelse. Även diskriminering är vanligt, speciellt för icke-vita kvinnor.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 25 augusti 2020 digit

Kvinna Event Talare

I rapporten 2020 Speak Up har Ensono granskat 18 stora it-konferenser från hela världen, samt intervjuat 500 kvinnor från USA och Storbritannien som deltagit på en konferens de senaste 12 månaderna.

I granskningen fann Ensono att bara 8 procent av alla keynote-talare de senaste tre åren var icke-vita kvinnor.

På frågan om kvinnor upplevt diskriminering under eventen svarade 43 procent av alla vita kvinnor ja, av alla icke-vita kvinnor låg siffran på 59 procent. Av dessa 59 procent svarade 63 procent att diskrimineringen var rasistisk och 47 procent könsrelaterad.

Jag har frekvent ignorerats eller antagits vara en sekreterare eller assistent för att jag är kvinna, säger en svarande.

Konferenser designas för män vilket innebär att bland annat podium och projektorer placeras för högt. Även höga barstolar som gör det svårt att bära kjol eller klänning kan vara ett problem.

Det här påverkar kvinnor och gör det mer utmattande, svårt och obekvämt att utföra samma uppgifter som män gör, säger en av forskarna.

Avslutningsvis uppmanar rapportförfattarna it-konferenser att få till en anonym inrapportering av sexuella trakasserier.

Nästan hälften av alla offer och vittnen till sexuella trakasserier rapporterar inte in händelsen, på grund av att de är rädda för repressalier från andra konferensdeltagare.

Källa: Infosecurity-magazine, Ensono

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Robotens ögon

24 september 2020

Ny teknologi från Örebro universitet kommer att underlätta för operatörer att styra robotar under vatten. Den nya kunskapen kommer till stor nytta för bland annat gas- och oljeindustrin.  

Bättre sving med AI

24 september 2020

En AI-baserade app och en smart klocka ska kunna få din sving att nå nya nivåer. 

Bäst på stadsnät

23 september 2020

Mittnät har utsetts till årets stadsnät. Motiveringen till utnämningen är bland annat förmågan att ta tillvara nio kommuners olikheter och att dela med sig av erfarenheter.

Twitter väljer vita

23 september 2020

Twitters algoritm behandlar inte svarta ansikten på samma sätt som vita. Diskrimineringen upptäcktes efter en liknande diskriminering i videomötesprogrammet Zoom.

Dödsorsak ransomware

22 september 2020

På grund av en ransomware-attack kunde en tysk ambulans inte åka till närmsta sjukhus. Färden tog en timme extra, vilket ledde till att en patient omkom.

Osund gaming

22 september 2020

Dataspelsberoende är ett nytt diagnostiserbart beroende. Ett forskningsprojekt på Luleå universitet ska nu öka den vetenskapliga förståelsen för diagnosen.