Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ojämställda it-event

Techkonferenser är framförallt inriktade mot män och är dåliga på att ge en inkluderande upplevelse. Även diskriminering är vanligt, speciellt för icke-vita kvinnor.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 25 augusti 2020 digit

Kvinna Event Talare

I rapporten 2020 Speak Up har Ensono granskat 18 stora it-konferenser från hela världen, samt intervjuat 500 kvinnor från USA och Storbritannien som deltagit på en konferens de senaste 12 månaderna.

I granskningen fann Ensono att bara 8 procent av alla keynote-talare de senaste tre åren var icke-vita kvinnor.

På frågan om kvinnor upplevt diskriminering under eventen svarade 43 procent av alla vita kvinnor ja, av alla icke-vita kvinnor låg siffran på 59 procent. Av dessa 59 procent svarade 63 procent att diskrimineringen var rasistisk och 47 procent könsrelaterad.

Jag har frekvent ignorerats eller antagits vara en sekreterare eller assistent för att jag är kvinna, säger en svarande.

Konferenser designas för män vilket innebär att bland annat podium och projektorer placeras för högt. Även höga barstolar som gör det svårt att bära kjol eller klänning kan vara ett problem.

Det här påverkar kvinnor och gör det mer utmattande, svårt och obekvämt att utföra samma uppgifter som män gör, säger en av forskarna.

Avslutningsvis uppmanar rapportförfattarna it-konferenser att få till en anonym inrapportering av sexuella trakasserier.

Nästan hälften av alla offer och vittnen till sexuella trakasserier rapporterar inte in händelsen, på grund av att de är rädda för repressalier från andra konferensdeltagare.

Källa: Infosecurity-magazine, Ensono

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Gratis busstrafik

22 januari 2021

Just nu testkörs två självkörande minibussar i Göteborgs kollektivtrafik. Bussarna är gratis att åka med och det går att söka dem i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg. 

Säkerhet för 500 mdr

21 januari 2021

De globala investeringarna i cybersäkerhet kommer att öka med 10 procent under 2021. Det beror på att utbudet av hot breddas och nya sårbarheter dyker upp, samtidigt som attackfrekvensen lär fortsätta öka.

Kvantdator fixar flygrutt

21 januari 2021

Att låta en kvantdator lägga flygrutter skulle spara enorma mängder tid. Nu är forskare vid Chalmers tekniska högskola en lösning på spåren.

Fem hållbara tips

21 januari 2021

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

Sveriges 5G-vinnare

20 januari 2021

Auktionerna för de olika GHz-banden i 5G-näten är nu avslutad och det blir fyra aktörer som delar på det tilldelade utrymmet. Men fortfarande är Huaweis roll i utvecklingen av det svenska 5G-nätet oklar.

Digitala kramar

20 januari 2021

Pandemi och restriktioner gör att vi inte kan ses och kramas i samma utsträckning som tidigare. Men enligt forskning kan en digital kram ge liknande effekter som en verklig.