Ojämställda it-event

Kvinna Event Talare

Techkonferenser är framförallt inriktade mot män och är dåliga på att ge en inkluderande upplevelse. Även diskriminering är vanligt, speciellt för icke-vita kvinnor.

I rapporten 2020 Speak Up har Ensono granskat 18 stora it-konferenser från hela världen, samt intervjuat 500 kvinnor från USA och Storbritannien som deltagit på en konferens de senaste 12 månaderna.

I granskningen fann Ensono att bara 8 procent av alla keynote-talare de senaste tre åren var icke-vita kvinnor.

På frågan om kvinnor upplevt diskriminering under eventen svarade 43 procent av alla vita kvinnor ja, av alla icke-vita kvinnor låg siffran på 59 procent. Av dessa 59 procent svarade 63 procent att diskrimineringen var rasistisk och 47 procent könsrelaterad.

Jag har frekvent ignorerats eller antagits vara en sekreterare eller assistent för att jag är kvinna, säger en svarande.

Konferenser designas för män vilket innebär att bland annat podium och projektorer placeras för högt. Även höga barstolar som gör det svårt att bära kjol eller klänning kan vara ett problem.

Det här påverkar kvinnor och gör det mer utmattande, svårt och obekvämt att utföra samma uppgifter som män gör, säger en av forskarna.

Avslutningsvis uppmanar rapportförfattarna it-konferenser att få till en anonym inrapportering av sexuella trakasserier.

Nästan hälften av alla offer och vittnen till sexuella trakasserier rapporterar inte in händelsen, på grund av att de är rädda för repressalier från andra konferensdeltagare.

Källa: Infosecurity-magazine, Ensono

25 augusti 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng