Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Minskad köpvilja

Covid-19 fortsätter att påverka mobilindustrin negativt. Under Q2 såldes 295 miljoner enheter globalt, en minskning med drygt 20 procent jämfört med samma period förra året.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 27 augusti 2020 digit

Mobiler På Rad

Av de fem stora leverantörerna var minskningen som kraftigast för marknadsledande Samsung. Det sydkoreanska bolaget sålde 55 miljoner telefoner Q2 2020, under Q2 2019 var siffran 75 miljoner, vilket innebär en minskning med 27 procent.

Tvåan på marknaden, Huawei, minskade också sin försäljning, 6 procent, men är ändå i stort sett ikapp Samsung då man under föregående kvartalet sålde 54 miljoner telefoner.

Den förbättrade coronasituationen i Kina gjorde att efterfrågan började öka där igen. Under årets andra kvartal var 42 procent av landets sålda telefoner av märket Huawei, så populariteten där hindrade bolaget från ett ännu värre kvartal, säger Anshul Gupta, senior research director på Gartner. 

Trea är fortsatt Apple som sålde 38 miljoner enheter och som bara minskade sin försäljning med 0,4 procent gentemot Q2 2019. Fyra är Xiaomi, med 26 miljoner enheter, och femma är Oppo, som sålde 23 miljoner mobiler.

Källa: Gartner

Senaste nytt

Hållbar i molnet

27 november 2020

Att byta från traditionell it-infrastruktur till molnet kan minska världens totala it-utsläpp med 5,9 procent. Det motsvarar runt 60 miljoner ton koldioxid per år, eller utsläppen från 22 miljoner bilar. Det visar en ny rapport.

Robot dödar virus

26 november 2020

En robot utrustad med UVC-strålning kan bli en god hjälp för att förhindra spridning av till exempel corona på sjukhus. Roboten är utvecklad av forskare vid Örebro universitet och bygger på öppen källkod och 3D-printat material.

Trendbrott för mobiler

26 november 2020

Försäljningen av mobiler i Europa, Mellanöstern och Afrika landade på drygt 93 miljoner enheter under årets tredje kvartal. Det är en ökning med 2,1 procent jämfört med samma kvartal förra året, och ett trendbrott under 2020.

Angripen av AI

26 november 2020

Cyberkriminella tar hjälp av AI för att begå brott, bland annat används AI för social manipulering, ransomwareattacker och för att skapa deep fakes. Det visar en ny rapport från Europol.

Molnhype av corona

25 november 2020

Under 2021 förväntas de globala investeringarna i det publika molnet öka med drygt 18 procent och därmed omsätta 305 miljarder dollar. Det menar analysföretaget Gartner.

Spioner i dammsugaren

25 november 2020

Den populära robotdammsugaren kan användas av hackare för att lyssna på dig i ditt hem. Trots att den saknar mikrofon.