Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Minskad köpvilja

Covid-19 fortsätter att påverka mobilindustrin negativt. Under Q2 såldes 295 miljoner enheter globalt, en minskning med drygt 20 procent jämfört med samma period förra året.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 27 augusti 2020 digit

Mobiler På Rad

Av de fem stora leverantörerna var minskningen som kraftigast för marknadsledande Samsung. Det sydkoreanska bolaget sålde 55 miljoner telefoner Q2 2020, under Q2 2019 var siffran 75 miljoner, vilket innebär en minskning med 27 procent.

Tvåan på marknaden, Huawei, minskade också sin försäljning, 6 procent, men är ändå i stort sett ikapp Samsung då man under föregående kvartalet sålde 54 miljoner telefoner.

Den förbättrade coronasituationen i Kina gjorde att efterfrågan började öka där igen. Under årets andra kvartal var 42 procent av landets sålda telefoner av märket Huawei, så populariteten där hindrade bolaget från ett ännu värre kvartal, säger Anshul Gupta, senior research director på Gartner. 

Trea är fortsatt Apple som sålde 38 miljoner enheter och som bara minskade sin försäljning med 0,4 procent gentemot Q2 2019. Fyra är Xiaomi, med 26 miljoner enheter, och femma är Oppo, som sålde 23 miljoner mobiler.

Källa: Gartner

Senaste nytt

Robotens ögon

24 september 2020

Ny teknologi från Örebro universitet kommer att underlätta för operatörer att styra robotar under vatten. Den nya kunskapen kommer till stor nytta för bland annat gas- och oljeindustrin.  

Bättre sving med AI

24 september 2020

En AI-baserade app och en smart klocka ska kunna få din sving att nå nya nivåer. 

Bäst på stadsnät

23 september 2020

Mittnät har utsetts till årets stadsnät. Motiveringen till utnämningen är bland annat förmågan att ta tillvara nio kommuners olikheter och att dela med sig av erfarenheter.

Twitter väljer vita

23 september 2020

Twitters algoritm behandlar inte svarta ansikten på samma sätt som vita. Diskrimineringen upptäcktes efter en liknande diskriminering i videomötesprogrammet Zoom.

Dödsorsak ransomware

22 september 2020

På grund av en ransomware-attack kunde en tysk ambulans inte åka till närmsta sjukhus. Färden tog en timme extra, vilket ledde till att en patient omkom.

Osund gaming

22 september 2020

Dataspelsberoende är ett nytt diagnostiserbart beroende. Ett forskningsprojekt på Luleå universitet ska nu öka den vetenskapliga förståelsen för diagnosen.