Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ja till ansiktsigenkänning

Datainspektionen har gett Polisen grönt ljus att använda bild- och ansiktsigenkänning i brottsutredningar. Under hösten beräknas tekniken kunna användas skarpt i storstadsregionerna.

Text Tim Leffler Foto Mostphotos 18 augusti 2020 digit

Två Poliser Med Ryggen Mot Kameran

– Det är en oerhörd effektivisering, säger Niclas Appleby, forensiker vid NFC och projektledare för automatisk bildanalys inom projektet Utsatta områden.

Stora vinster

Tekniken, som bland annat kan koppla ihop och följa fordon, vapen och kläder som fångats på bild, har redan testats i ett pilotprojekt i ett samarbete mellan Polisens Nationellt forensiskt centrum, NFC, och polisens it-avdelning. Då har den fungerat framgångsrikt genom att bland annat kartlägga rörelsemönster hos misstänkta personer.

Nu ger Datainspektionen Polisen tillstånd att fortsättningsvis kunna använda tekniken i förundersökningssammanhang, och då innefattas också biometriska data som till exempel ansiktsigenkänning. Polisen räknar med att vara igång skarpt under hösten.

Niclas Appelby menar att den stora vinsten är att analyser och kartläggningar kan göras mycket snabbare, men betonar att lösningen inte kommer att kopplas ihop med polisens realtidskameraövervakning.

Inga invändningar

Datainspektionen ska generellt inte ha några invändningar mot polisens bedömning gällande nyttan som verktygen ger i deras arbete.

– Vid förhandssamråd ger vi vägledning ur integritetsskyddsperspektiv. I det här fallet har vi lämnat några synpunkter på underlaget som polisen har lämnat in, säger Jonas Agnvall, jurist på Datainspektionen.

Källa: SVT

Senaste nytt

Robotens ögon

24 september 2020

Ny teknologi från Örebro universitet kommer att underlätta för operatörer att styra robotar under vatten. Den nya kunskapen kommer till stor nytta för bland annat gas- och oljeindustrin.  

Bättre sving med AI

24 september 2020

En AI-baserade app och en smart klocka ska kunna få din sving att nå nya nivåer. 

Bäst på stadsnät

23 september 2020

Mittnät har utsetts till årets stadsnät. Motiveringen till utnämningen är bland annat förmågan att ta tillvara nio kommuners olikheter och att dela med sig av erfarenheter.

Twitter väljer vita

23 september 2020

Twitters algoritm behandlar inte svarta ansikten på samma sätt som vita. Diskrimineringen upptäcktes efter en liknande diskriminering i videomötesprogrammet Zoom.

Dödsorsak ransomware

22 september 2020

På grund av en ransomware-attack kunde en tysk ambulans inte åka till närmsta sjukhus. Färden tog en timme extra, vilket ledde till att en patient omkom.

Osund gaming

22 september 2020

Dataspelsberoende är ett nytt diagnostiserbart beroende. Ett forskningsprojekt på Luleå universitet ska nu öka den vetenskapliga förståelsen för diagnosen.