Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ja till ansiktsigenkänning

Två Poliser Med Ryggen Mot Kameran

Datainspektionen har gett Polisen grönt ljus att använda bild- och ansiktsigenkänning i brottsutredningar. Under hösten beräknas tekniken kunna användas skarpt i storstadsregionerna.

– Det är en oerhörd effektivisering, säger Niclas Appleby, forensiker vid NFC och projektledare för automatisk bildanalys inom projektet Utsatta områden.

Stora vinster

Tekniken, som bland annat kan koppla ihop och följa fordon, vapen och kläder som fångats på bild, har redan testats i ett pilotprojekt i ett samarbete mellan Polisens Nationellt forensiskt centrum, NFC, och polisens it-avdelning. Då har den fungerat framgångsrikt genom att bland annat kartlägga rörelsemönster hos misstänkta personer.

Nu ger Datainspektionen Polisen tillstånd att fortsättningsvis kunna använda tekniken i förundersökningssammanhang, och då innefattas också biometriska data som till exempel ansiktsigenkänning. Polisen räknar med att vara igång skarpt under hösten.

Niclas Appelby menar att den stora vinsten är att analyser och kartläggningar kan göras mycket snabbare, men betonar att lösningen inte kommer att kopplas ihop med polisens realtidskameraövervakning.

Inga invändningar

Datainspektionen ska generellt inte ha några invändningar mot polisens bedömning gällande nyttan som verktygen ger i deras arbete.

– Vid förhandssamråd ger vi vägledning ur integritetsskyddsperspektiv. I det här fallet har vi lämnat några synpunkter på underlaget som polisen har lämnat in, säger Jonas Agnvall, jurist på Datainspektionen.

Källa: SVT

18 augusti 2020 Uppdaterad 19 augusti 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Mostphotos

Senaste nytt

Facebook lär av bebis

8 mars 2021

Facebook har tagit fram en AI som lär sig på ett liknande sätt som små barn. Enligt bolaget ska lösningen användas för att moderera innehåll på plattformen och ska främja opartiskhet.

Brottsutredning för vaccinhack

8 mars 2021

Ryska hackar tog sig in i European Medicines Agency, EMA, under hösten 2020. I över en månad kunde de följa diskussioner om köpvillkor och destinationer för coronavaccin från Pfizer and BioNTech.

Cyberattacker som service

5 mars 2021

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Färre kakor i Chrome

5 mars 2021

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

Livetracka Postnord

4 mars 2021

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

Covidpass med blockkedja

4 mars 2021

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället.