Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ja till ansiktsigenkänning

Datainspektionen har gett Polisen grönt ljus att använda bild- och ansiktsigenkänning i brottsutredningar. Under hösten beräknas tekniken kunna användas skarpt i storstadsregionerna.

Text Tim Leffler Foto Mostphotos 18 augusti 2020 digit

Två Poliser Med Ryggen Mot Kameran

– Det är en oerhörd effektivisering, säger Niclas Appleby, forensiker vid NFC och projektledare för automatisk bildanalys inom projektet Utsatta områden.

Stora vinster

Tekniken, som bland annat kan koppla ihop och följa fordon, vapen och kläder som fångats på bild, har redan testats i ett pilotprojekt i ett samarbete mellan Polisens Nationellt forensiskt centrum, NFC, och polisens it-avdelning. Då har den fungerat framgångsrikt genom att bland annat kartlägga rörelsemönster hos misstänkta personer.

Nu ger Datainspektionen Polisen tillstånd att fortsättningsvis kunna använda tekniken i förundersökningssammanhang, och då innefattas också biometriska data som till exempel ansiktsigenkänning. Polisen räknar med att vara igång skarpt under hösten.

Niclas Appelby menar att den stora vinsten är att analyser och kartläggningar kan göras mycket snabbare, men betonar att lösningen inte kommer att kopplas ihop med polisens realtidskameraövervakning.

Inga invändningar

Datainspektionen ska generellt inte ha några invändningar mot polisens bedömning gällande nyttan som verktygen ger i deras arbete.

– Vid förhandssamråd ger vi vägledning ur integritetsskyddsperspektiv. I det här fallet har vi lämnat några synpunkter på underlaget som polisen har lämnat in, säger Jonas Agnvall, jurist på Datainspektionen.

Källa: SVT

Senaste nytt

Krav på distansjobb

23 november 2020

Hälften av alla kvinnor mellan 30 till 49 år skulle tacka nej till ett arbete om det inte går att jobba på distans och närmare 90 procent anser att digitalisering leder till ett friare arbetsliv. Det visar en ny undersökning. 

Framtidens drönare

23 november 2020

I projektet Nordic Drone Initiative gå de nordiska länderna samman för att driva på utvecklingen av drönare. Det gäller både gods- och passagerartransporter och kan handla om luft-taxi, autonoma budtjänster och nya turistkoncept.

Appen för katten

20 november 2020

Nu finns det en app, som med hjälp av AI, översätter kattens läten. Än så länge finns 13 fraser i appens ordförråd, till exempel mata mig, jag är arg och lämna mig ifred.

Sämst på lösen

20 november 2020

Det verkar vara fortsatt svårt att komma på säkra lösenord. 123456 och 123456789 är de vanligaste lösenorden men de tar mindre än en sekund att knäcka. 

Googles djurskydd

19 november 2020

En nyutvecklad AI ska spåra tjuvskyttar i Kamerun. Genom att urskilja skottlossningar från andra ljud kan den hjälpa vakter att spåra illegal jakt. 

5G värt 260 biljoner

19 november 2020

5G kan dra in 31 000 miljarder dollar, ungefär 260 000 miljarder kronor, till it- och telekomindustrin fram till 2030. Det visar en ny studie från Ericsson.