Icas datadrivna odling i butik

Ett Salladshuvud

Alltfler efterfrågar närodlade grönsaker och det är något som Ica Focus i Göteborg har tagit fasta på. Under hösten skördas de första salladshuvudena i ett datadrivet odlingssystem butiken.

– Våra kunder har efterfrågat fler lokalt producerade grödor och grönsaker i vårt sortiment och mer lokalt än så här blir det ju inte, säger Daniel Åkerhage, butikschef på Ica Focus i stadsdelen Gårda i Göteborg.

Datadriven odling

Det är inte bara moln och andra mjukvarubaserade lösningar som går att få som tjänst. Nu finns också FaaS: Farming-as-a-service. Det svenska bolaget Swegreen erbjuder lösningar där restauranger och butiker får möjlighet att odla sina egna grönsaker i sina lokaler. Detta tack vare ett slutet system med en hydroponisk odling, det vill säga en odling som inte växer ur jord. Plantorna förses med rätt temperatur, rätt mängd koldioxid, luftfuktighet, näring och ljus.

Dessutom ingår ett datadrivet system som gör att du som odlare ständigt har kontroll och uppdateras om hur plantorna mår, och som ger förslag på förändringar i odlingen.

Systemet kan om det används fullt ut bland annat kunna förse Ica-butiken med ett hundratal salladshuvud om dagen.

– Nu ser vi fram emot vår första skörd som borde äga rum i slutet av augusti, säger Daniel Åkerhage.

Swegreen

Andreas Dahlin, vd på Swegreen; Elsa Adlersson, ansvarig för butiksväxthuset på ICA Focus; Marcus Petersson, styrelseledamot på Swegreen.

Källa: Swegreen 

21 augusti 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock, Swegreen

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng