Google mot jordbävningar

Spricka I Asfalt Där Det Växer Gräs

Google använder Androidtelefoners förmåga att detektera vibrationer för att förutse jordbävningar. Det är det senaste tillskottet när Android uppgraderar sina funktioner.

– Ett par sekunders förvarning kan göra skillnad och ge dig tid att huka dig, ta skydd och hålla i dig innan skakningarna börjar, skriver Google.

Den nya funktionen kommer att samla in registrerade så kallade P-vågor, det vill säga primära vågor, med den accelerometer som redan finns inbyggt i telefonen och som är till för att registrera vibrationer. P-vågor, är seismiska vågor och de som går att upptäcka när en jordbävning är på gång.

Telefonen kommer sedan att skicka datan till en central server som i sin tur avgör om det är en jordbävning eller inte. I början kommer denna data bara att göras tillgänglig för den som googlar earthquake eller liknande, men över tid är målet att kunna skicka ut notiser till användare.

– Det är världens största jorbävningsupptäckarnätverk, skriver Google.

I dagsläget arbetar Google redan med United States Geological Survey, USGS, i Kalifornien för att förse användare med jordbävningsvarningar genom sitt ShakeAlert-nätverk.

Källa: Techcrunch

12 augusti 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng