Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Gammal it blir myggnät

Mygga Mot Grön Bakgrund

När Dataföreningen i Dalarna under två dagar samlade in gammal it blev resultatet 300 datorer och 800 mobiler. Pengarna från vidareförsäljning går till Shelterbox, en organisation som stödjer människor på flykt med bland annat myggnät och vattenrening.  

– Jag kan inte se en enda förlorande aktör i det här projektet. Folk blir av med gamla prylar som inte används, det är bra för miljön vi får in pengar till en välgörenhetsorganisation, säger Lena Lagestam, styrelseledamot för intresseorganisationen Dataföreningen i Dalarna.

Corona och återtag

När Lena Lagestam hörde talas om ett återtagsprojekt för uttjänade it-produktuer, högg hon direkt och under två dagar samlade hon och hennes kollegor in gamla datorer och telefoner från både privatpersoner och företag i Borlänge.

Resultatet blev omkring 300 datorer och 800 telefoner, vilket var långt över förväntningarna.

Dataföreningen

Dataföreningen är en nationell organisation som ska arbeta för en positiv utveckling av digitaliserings möjligheter.

– Det mesta vi har fått in kommer från privatpersoner, som städat ur sina gamla lådor där hemma. Vi har fått ett otroligt fint bemötande och många har tackat oss för att vi tar hand om deras grejor.

Pengar till välgörenhet

Lena Lagestam är också engagerad i välgörenhetsorganisationen Shelterbox och under rådande pandemi har hon funderat hur hon bidra till att hjälpa till. Därför kommer pengarna från återförsäljning av de insamlade it-prylarna att gå till Shelterbox, en välgörenhetsorganisation som skänker boxar med bland annat myggnät och köksmaterial.

Lagestam

Lena Lagestam

Idag är det bara omkring 10 procent av alla gamla it-produkter som återvinns och Lena Lagestam tror att vi kan bli mycket bättre.

Hur då?

– Vi borde kunna driva projekt med barn och ungdomar. Sådana här frågor engagerar verkligen yngre generationer och om vi samarbetar så kommer insamlandet att öka. Jag tror också att alla som är ansvariga för it, från leverantörer till återförsäljare, skulle kunna driva liknande kampanjer som den vi har gjort i Borlänge.

– Det finns all anledning att göra liknande initiativ i andra delar av landet inom Dataföreningen. Vi måste helt enkelt bli bättre på att ta hand om gammal.

2 juli 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto adobestock, Maja Erlbacher

Rekommenderad läsning

Motorsåg960640

Husqvarna delar verktyg

25 mar 2021 digit

Inför påsk rullas Grannboxen ut, en delningstjänst där grannar erbjuds att abonnera på ett fullt verktygsskåp. Nu söks villaägare i Stockholm, som kan tänka sig att testa det nya cirkulära konceptet.

En Dimmig Skog I Alsace I Frankrike

Sandvikens hållbaraste kontor

23 mar 2021 digit

Nya kontor på Sandbacka Science Park har fokus på hållbarhet och all utrusning, inklusive it och datorer, är återanvända produkter. De sex kontoren är avsedda för startups och småföretag och intresset har varit stort, långt innan inflyttning.

Axfood Matsvinn

Mindre svinn på Axfood

11 mar 2021 digit

Automatiserade varubeställningar och handdatorer som identifierar varor med kort datum har minskat matsvinnet från Axfoods butikskedjor till rekordsiffran 1,26 procent.

Olika Mjölkprodukter Och Ägg Mot Gul Bakgrund

Norrmejerier optimerar rutten

2 mar 2021 digit

Norrmejerier kör långa sträckor för att leverera varor till sina kunder. För att minska klimatpåverkan arbetar bolaget både med ruttoptimering och samdistribution.

Träd 960640

AI gör Sverige klimatsmart

24 feb 2021 digit

AI kan hjälpa oss att möta klimatutmaningarna och genom forskning, en gemensam databank och övergripande samarbeten kan Sverige bli bäst på området. Det visar en ny rapport från bland annat AI Sweden och Rise. 

Bitcoin Mot Rosa Bakgrund

Bitcoin som eltjuv

15 feb 2021 digit

För att skapa bitcoins krävs enorma mängder datorkraft, vilket i sin tur kräver enorma mängder energi och ger stora klimatavtryck. Efter att Elon Musks bolag Tesla nyligen investerade 1,5 miljarder dollar i bitcoins höjs nu röster om koldioxidskatt på kryptovalutor.

Kvinna På FM Mattsson Sätter Ihop Blandare Och Ler

Bättre kundtjänst med RPA

2 feb 2021 digit

På FM Mattsson gör bolagets RPA succé hos kundtjänsten. Genom att automatisera beställningar av standardorders kan personalen nu lägga mer tid på att bemöta kunder och lära sig mer om bolagets produkter.

Buss Dalarna

Digital skolskjuts

27 jan 2021 digit

I mars öppnar e-tjänsten skolskjuts för vårdnadshavare i Dalarna. Då ska vårdnadshavare till skolskjutsberättigade barn digitalt ansöka om skolskjuts, vilket bland annat ska sänka kostnader och miljöpåverkan.

Reservdel Dator

Reservdelar till salu

26 jan 2021 digit

Nu kan du köpa reservdelar från datorer som inte kan återanvändas. Det är bolaget Inrego som lanserar den nya produktgruppen, efter att ha konstaterat ett ökat intresse för återbruk av it-utrustning.