Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Gammal it blir myggnät

När Dataföreningen i Dalarna under två dagar samlade in gammal it blev resultatet 300 datorer och 800 mobiler. Pengarna från vidareförsäljning går till Shelterbox, en organisation som stödjer människor på flykt med bland annat myggnät och vattenrening.  

Text Tim Leffler Foto adobestock, Maja Erlbacher 2 juli 2020 digit

Mygga Mot Grön Bakgrund

– Jag kan inte se en enda förlorande aktör i det här projektet. Folk blir av med gamla prylar som inte används, det är bra för miljön vi får in pengar till en välgörenhetsorganisation, säger Lena Lagestam, styrelseledamot för intresseorganisationen Dataföreningen i Dalarna.

Corona och återtag

När Lena Lagestam hörde talas om ett återtagsprojekt för uttjänade it-produktuer, högg hon direkt och under två dagar samlade hon och hennes kollegor in gamla datorer och telefoner från både privatpersoner och företag i Borlänge.

Resultatet blev omkring 300 datorer och 800 telefoner, vilket var långt över förväntningarna.

Dataföreningen

Dataföreningen är en nationell organisation som ska arbeta för en positiv utveckling av digitaliserings möjligheter.

– Det mesta vi har fått in kommer från privatpersoner, som städat ur sina gamla lådor där hemma. Vi har fått ett otroligt fint bemötande och många har tackat oss för att vi tar hand om deras grejor.

Pengar till välgörenhet

Lena Lagestam är också engagerad i välgörenhetsorganisationen Shelterbox och under rådande pandemi har hon funderat hur hon bidra till att hjälpa till. Därför kommer pengarna från återförsäljning av de insamlade it-prylarna att gå till Shelterbox, en välgörenhetsorganisation som skänker boxar med bland annat myggnät och köksmaterial.

Lagestam

Lena Lagestam

Idag är det bara omkring 10 procent av alla gamla it-produkter som återvinns och Lena Lagestam tror att vi kan bli mycket bättre.

Hur då?

– Vi borde kunna driva projekt med barn och ungdomar. Sådana här frågor engagerar verkligen yngre generationer och om vi samarbetar så kommer insamlandet att öka. Jag tror också att alla som är ansvariga för it, från leverantörer till återförsäljare, skulle kunna driva liknande kampanjer som den vi har gjort i Borlänge.

– Det finns all anledning att göra liknande initiativ i andra delar av landet inom Dataföreningen. Vi måste helt enkelt bli bättre på att ta hand om gammal.

Rekommenderad läsning

åtta gula byggbaracker.jpg

Hållbart för Byggpartner

29 apr 2020 digit

För Byggpartner är hållbarhet en viktig faktor i verksamhetens alla delar. Fokus ligger på en effektiv hantering av datorer och mobiler men också hur byggandet kan bli mer klimatneutralt.

Polygon Vatten

Video mot vatten

1 jun 2020 digit

Alla fuktskador behöver inte besiktigas på plats utan kan numera ske via video. Rådgivning online innebär färre resor och en lägre kostnad för kund.

Grekisk Sallad

Skolmat på distans

20 maj 2020 digit

I mars stängdes Sveriges gymnasieskolor och i april lanserade därför AcadeMedia en app som ger eleverna tillgång till skolluncher. Nu kan lösningen bli permanent.

Pris Miljö Uppsala
video

Sverigebäst på miljö

15 maj 2020 digit

Världsnaturfonden WWF har utsett Uppsala till Sveriges bästa klimatstad 2020. I konkurrens med de andra finalisterna Växjö och Helsingborg vinner Uppsala bland annat för målen att bli fossilfria 2030 och klimatpositiva 2050.

Flygplan 960640

Hållbar efter pandemin

18 maj 2020 digit

Flygets klimatpåverkan har minskat drastiskt under coronapandemin. Nu utvecklar forskare vid KTH ett verktyg som ska få företag och organisationer att flyga mindre, även när rådande situation är över.

Mobile Devices 960640

Myten om klimatet

19 maj 2020 digit

Idag står världens datacenter för 1 procent av elförbrukningen och flygets klimatavtryck är tre gånger större än it-sektorns. Trots det lever flera seglivade myter om it:s klimatavtryck vidare, byggda på tio år gamla siffror. Det menar klimatexperten Jens Malmodin på Ericsson.

atg-hastsport-960640.jpg

ATG banar för hållbarhet

14 apr 2020 digit

Ett hållbart datacenter, ett player tracking-system som monitorerar spelbeteenden och en förflyttning till att hellre hyra än köpa it-utrustning är några av ATG:s delar för att öka hållbarheten och bidra till FN:s globala utvecklingsmål.

Recycling Mobilephones

2 miljoner mobiler

1 jul 2020 digit

Två miljoner relativt nya och fungerande mobiltelefoner finns i svenska hushåll, men används inte. Det visar en ny undersökning från Halebop.

Strand Renthav Havsplast
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Rent hav blir pc

30 jun 2020 digit

HP har världens mest hållbara pc-portfölj. Det baserar bolaget på flest antal produkter med miljömärkningen EPEAT. Bolagets arbete omfattar bland annat ett hållbart val av material, insamling av havsplast i Haiti och tågtransporter från Kina.