Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Gammal it blir myggnät

När Dataföreningen i Dalarna under två dagar samlade in gammal it blev resultatet 300 datorer och 800 mobiler. Pengarna från vidareförsäljning går till Shelterbox, en organisation som stödjer människor på flykt med bland annat myggnät och vattenrening.  

Text Tim Leffler Foto adobestock, Maja Erlbacher 2 juli 2020 digit

Mygga Mot Grön Bakgrund

– Jag kan inte se en enda förlorande aktör i det här projektet. Folk blir av med gamla prylar som inte används, det är bra för miljön vi får in pengar till en välgörenhetsorganisation, säger Lena Lagestam, styrelseledamot för intresseorganisationen Dataföreningen i Dalarna.

Corona och återtag

När Lena Lagestam hörde talas om ett återtagsprojekt för uttjänade it-produktuer, högg hon direkt och under två dagar samlade hon och hennes kollegor in gamla datorer och telefoner från både privatpersoner och företag i Borlänge.

Resultatet blev omkring 300 datorer och 800 telefoner, vilket var långt över förväntningarna.

Dataföreningen

Dataföreningen är en nationell organisation som ska arbeta för en positiv utveckling av digitaliserings möjligheter.

– Det mesta vi har fått in kommer från privatpersoner, som städat ur sina gamla lådor där hemma. Vi har fått ett otroligt fint bemötande och många har tackat oss för att vi tar hand om deras grejor.

Pengar till välgörenhet

Lena Lagestam är också engagerad i välgörenhetsorganisationen Shelterbox och under rådande pandemi har hon funderat hur hon bidra till att hjälpa till. Därför kommer pengarna från återförsäljning av de insamlade it-prylarna att gå till Shelterbox, en välgörenhetsorganisation som skänker boxar med bland annat myggnät och köksmaterial.

Lagestam

Lena Lagestam

Idag är det bara omkring 10 procent av alla gamla it-produkter som återvinns och Lena Lagestam tror att vi kan bli mycket bättre.

Hur då?

– Vi borde kunna driva projekt med barn och ungdomar. Sådana här frågor engagerar verkligen yngre generationer och om vi samarbetar så kommer insamlandet att öka. Jag tror också att alla som är ansvariga för it, från leverantörer till återförsäljare, skulle kunna driva liknande kampanjer som den vi har gjort i Borlänge.

– Det finns all anledning att göra liknande initiativ i andra delar av landet inom Dataföreningen. Vi måste helt enkelt bli bättre på att ta hand om gammal.

Rekommenderad läsning

Kretskort Mm Som Skräp

3 500 hållbara produkter

17 dec 2020 digit

TCO Development har utvecklat en tjänst där användare kan gå in och jämföra it-produkter och deras klimatavtryck. I dagsläget är mer än 3 500 produkter certifierade.

Bulldoser På Soptipp

Rent avfall i Västerås

16 dec 2020 digit

VafabMiljö i Västerås utbildar skolor och företag i avfallshantering. När pandemin slog till fick kommunalförbundet ställa om och spelade istället in allt utbildningsmaterial i en studio, vilket både har uppskattats och gett mersmak.

Uppsala 960640

Bäst på upphandling

14 dec 2020 digit

Uppsala har utsetts till Sveriges bästa klimatstad. Upphandling med mätbara krav på hållbarhet och ett tajt samarbete mellan it- och hållbarhetsavdelningen har varit viktiga verktyg för att uppnå FN:s Agenda 2030.

Man I Orange Bygguniform Står På Solcell Och Fixar

Störst på förnybart

14 dec 2020 digit

Amazon är världens största köpare av förnybar energi. Det kommuniceras efter att bolaget investerar i ytterligare 26 vind- och solenergiprojekt, vilket totalt motsvarar 6,5 gigawatts.

Gron Moln960640

Hållbar i molnet

27 nov 2020 digit

Att byta från traditionell it-infrastruktur till molnet kan minska världens totala it-utsläpp med 5,9 procent. Det motsvarar runt 60 miljoner ton koldioxid per år, eller utsläppen från 22 miljoner bilar. Det visar en ny rapport.

Airbus 960640

Flyg med nollutsläpp

17 nov 2020 digit

Det europeiska flygbolaget Airbus har presenterat tre nya konceptflygplan som drivs på vätgas och inte släpper ut några växthusgaser. De olika flygplanen ska ha plats för 100-200 passagerare.

Hp Datorer 960640
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Grön it med HP-tjänst

17 nov 2020 digit

Att köpa datorer som tjänst, istället för som produkt, är bra för miljön i flera olika avseenden. HP gör det nu enkelt för företag och organisationer att investera i enheter enligt en product-as-a-service-modell, där man hoppas på en utveckling likt den på mobiler och företagsskrivare. 

En Papperskasse Med Växter Som Sticker Upp
video
Ett samarbete med Dell

Allt förnybart på Dell 2030

13 nov 2020 digit

Inom tio år ska alla förpackningar på Dell bestå av förnybart eller återvunnet material och för varje såld produkt återvinns eller återanvänds en motsvarande produkt. Hållbarhetschef David Lear arbetar för att hänsyn till miljön ska genomsyra hela bolaget och hämtar inspiration från svenska bolag och organisationer.

Solros Hållbarhet

Gröna regioner

6 nov 2020 digit

Sveriges regioner fortsätter att minska sin klimatpåverkan, bland annat är gemensamma krav i upphandling ett framgångsrecept i miljöarbetet. Det visar en ny rapport.