Gammal it blir myggnät

Mygga Mot Grön Bakgrund

När Dataföreningen i Dalarna under två dagar samlade in gammal it blev resultatet 300 datorer och 800 mobiler. Pengarna från vidareförsäljning går till Shelterbox, en organisation som stödjer människor på flykt med bland annat myggnät och vattenrening.  

– Jag kan inte se en enda förlorande aktör i det här projektet. Folk blir av med gamla prylar som inte används, det är bra för miljön vi får in pengar till en välgörenhetsorganisation, säger Lena Lagestam, styrelseledamot för intresseorganisationen Dataföreningen i Dalarna.

Corona och återtag

När Lena Lagestam hörde talas om ett återtagsprojekt för uttjänade it-produktuer, högg hon direkt och under två dagar samlade hon och hennes kollegor in gamla datorer och telefoner från både privatpersoner och företag i Borlänge.

Resultatet blev omkring 300 datorer och 800 telefoner, vilket var långt över förväntningarna.

Dataföreningen

Dataföreningen är en nationell organisation som ska arbeta för en positiv utveckling av digitaliserings möjligheter.

– Det mesta vi har fått in kommer från privatpersoner, som städat ur sina gamla lådor där hemma. Vi har fått ett otroligt fint bemötande och många har tackat oss för att vi tar hand om deras grejor.

Pengar till välgörenhet

Lena Lagestam är också engagerad i välgörenhetsorganisationen Shelterbox och under rådande pandemi har hon funderat hur hon bidra till att hjälpa till. Därför kommer pengarna från återförsäljning av de insamlade it-prylarna att gå till Shelterbox, en välgörenhetsorganisation som skänker boxar med bland annat myggnät och köksmaterial.

Lagestam

Lena Lagestam

Idag är det bara omkring 10 procent av alla gamla it-produkter som återvinns och Lena Lagestam tror att vi kan bli mycket bättre.

Hur då?

– Vi borde kunna driva projekt med barn och ungdomar. Sådana här frågor engagerar verkligen yngre generationer och om vi samarbetar så kommer insamlandet att öka. Jag tror också att alla som är ansvariga för it, från leverantörer till återförsäljare, skulle kunna driva liknande kampanjer som den vi har gjort i Borlänge.

– Det finns all anledning att göra liknande initiativ i andra delar av landet inom Dataföreningen. Vi måste helt enkelt bli bättre på att ta hand om gammal.

2 juli 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto adobestock, Maja Erlbacher

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng