Världsmästare vs virus

Mount Fuji Och Ett Japansk Hus I Förgrunden

Den japanska superdatorn Fugaku är officiellt världens snabbaste superdator. Nu arbetar den för fullt med att ta fram olika lösningar i kampen mot corona.

– Jag hoppas att denna typ av ledande it-utrustning kan bidra till stora framsteg inom svåra sociala utmaningar såsom Covid-19, säger Satoshi Matsuoka, chef för Riken’s Center for Computational Science, som tillsammans med Fujitsu har hand om superdatorn.

Räknar mot corona

Nu arbetar superdatorn för fullt med simuleringar om hur droppsmitta som sprider coronaviruset i till exempel fullsmockade tåg med fönstren öppna. Under nästa år när den är i fullskalig drift hoppas man på att den även ska kunna hjälpa till att hitta behandlingsmetoder för covid-19.

3 gånger så snabb

Fugaku som den heter är ett annat sätt att säga Mount Fuji på och den har tagit över förstaplatsen på listan Top500 som vartannat år rankar världens kraftfullaste datorer.

Tidigare har den amerikanska superdatorn Summit tilldelats förstaplatsen fyra gånger i rad, men puttades nyligen alltså ner av Fugaku vars beräkningskapacitet uppgick till 415,53 petaflops. Det är nästan tre gånger så snabbt som den amerikanska motsvarigheten och tar Japan till förstaplatsen för första gången på elva år.

Källa: BBC

24 juni 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng