Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Molnets gräns

Tullverket 960640

Anställda på Tullverket har via en app överfört personuppgifter till en molntjänst. Eftersom det räknas som att uppgifterna har spridits utanför myndigheten ska nu Datainspektionen granska händelsen.

– Därför inleder vi nu en granskning av Tullverket för att bland annat ta reda på vad som faktiskt hänt och hur Tullverket använder mobiltelefoner i sin brottsbekämpande verksamhet, säger Max Blidberg från Datainspektionen.

Brottsdatalagen innebär bland annat att brottsbekämpande myndigheter ska rapportera vissa personuppgiftsincidenter till Datainspektionen. En sådan incident kan vara ifall uppgifter om personer har blivit förstörda, försvunnit eller kommit i fel händer.

Datainspektionen har tagit emot en anmälan om en personuppgiftsincident från Tullverket. Där har anställda via en mobilapp laddat upp personuppgifter i en molntjänst, vilket räknas som att uppgifterna har spridits utanför Tullverket.

Datainspektionen kommer också att undersöka vilka interna föreskrifter, handböcker och styrdokument som reglerar hur Tullverkets personal får använda mobiltelefoner, samt vilka åtgärder som har vidtagits för att liknande incidenter inte ska hända igen.

Fakta om Datainspektionen

Datainspektionen är en förvaltningsmyndighet vars uppdrag är att skydda människors integritet i samband med behandling av personuppgifter. Bland annat granskar myndigheten att bestämmelserna i GDPR, brottsdatalagen och kamerabevakningslagen efterföljs.

Källa: Datainspektionen

12 juni 2020 Reporter Fredrik Adolfsson säkerhet Foto Mostphotos

Senaste nytt

Facebook lär av bebis

8 mars 2021

Facebook har tagit fram en AI som lär sig på ett liknande sätt som små barn. Enligt bolaget ska lösningen användas för att moderera innehåll på plattformen och ska främja opartiskhet.

Brottsutredning för vaccinhack

8 mars 2021

Ryska hackar tog sig in i European Medicines Agency, EMA, under hösten 2020. I över en månad kunde de följa diskussioner om köpvillkor och destinationer för coronavaccin från Pfizer and BioNTech.

Cyberattacker som service

5 mars 2021

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Färre kakor i Chrome

5 mars 2021

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

Livetracka Postnord

4 mars 2021

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

Covidpass med blockkedja

4 mars 2021

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället.