Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Molnets gräns

Anställda på Tullverket har via en app överfört personuppgifter till en molntjänst. Eftersom det räknas som att uppgifterna har spridits utanför myndigheten ska nu Datainspektionen granska händelsen.

Text Fredrik Adolfsson Foto Mostphotos 12 juni 2020 säkerhet

Tullverket 960640

– Därför inleder vi nu en granskning av Tullverket för att bland annat ta reda på vad som faktiskt hänt och hur Tullverket använder mobiltelefoner i sin brottsbekämpande verksamhet, säger Max Blidberg från Datainspektionen.

Brottsdatalagen innebär bland annat att brottsbekämpande myndigheter ska rapportera vissa personuppgiftsincidenter till Datainspektionen. En sådan incident kan vara ifall uppgifter om personer har blivit förstörda, försvunnit eller kommit i fel händer.

Datainspektionen har tagit emot en anmälan om en personuppgiftsincident från Tullverket. Där har anställda via en mobilapp laddat upp personuppgifter i en molntjänst, vilket räknas som att uppgifterna har spridits utanför Tullverket.

Datainspektionen kommer också att undersöka vilka interna föreskrifter, handböcker och styrdokument som reglerar hur Tullverkets personal får använda mobiltelefoner, samt vilka åtgärder som har vidtagits för att liknande incidenter inte ska hända igen.

Fakta om Datainspektionen

Datainspektionen är en förvaltningsmyndighet vars uppdrag är att skydda människors integritet i samband med behandling av personuppgifter. Bland annat granskar myndigheten att bestämmelserna i GDPR, brottsdatalagen och kamerabevakningslagen efterföljs.

Källa: Datainspektionen

Senaste nytt

Drönare granskar bron

18 september 2020

Nu granskas pelare, pyloner och annan betong på Öresundsbron av drönare. Tidigare genomfördes motsvarande kontroll manuellt

MS AI-tips

18 september 2020

Att utbilda medarbetarna inom AI är minst lika viktigt som att ha rätt teknik på plats. Det visar en ny undersökning från Microsoft.

Miljarder till bredband

17 september 2020

Regeringen satsar ytterligare 2,2 miljarder på utbyggnaden av bredband. Satsningen görs för att stärka Sveriges digitalisering och kommer att fördelas under de kommande fem åren.

Självkörande utan skuld

17 september 2020

Säkerhetsföraren för en självkörande Uber åtalas nu för en dödsolycka i USA. Amerikanska polisen menar att det var mänskliga fel som orsakade olyckan, och inte det självkörande fordonet. 

Mindre ensam med robot

16 september 2020

Äldre personer med demenssjukdomar mår betydligt bättre när de umgås med en robot. Det visar ny forskning från i Storbritannien och Japan.

Sensorer sopsorterar

16 september 2020

Om industrins sopor sorteras med hjälp av sensorer och robotteknik kan avfallet återvinnas i större utsträckning. Det hoppas ett antal aktörer i Skåne, som har gått samman och startat en testbädd.