Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Molnets gräns

Anställda på Tullverket har via en app överfört personuppgifter till en molntjänst. Eftersom det räknas som att uppgifterna har spridits utanför myndigheten ska nu Datainspektionen granska händelsen.

Text Fredrik Adolfsson Foto Mostphotos 12 juni 2020 säkerhet

Tullverket 960640

– Därför inleder vi nu en granskning av Tullverket för att bland annat ta reda på vad som faktiskt hänt och hur Tullverket använder mobiltelefoner i sin brottsbekämpande verksamhet, säger Max Blidberg från Datainspektionen.

Brottsdatalagen innebär bland annat att brottsbekämpande myndigheter ska rapportera vissa personuppgiftsincidenter till Datainspektionen. En sådan incident kan vara ifall uppgifter om personer har blivit förstörda, försvunnit eller kommit i fel händer.

Datainspektionen har tagit emot en anmälan om en personuppgiftsincident från Tullverket. Där har anställda via en mobilapp laddat upp personuppgifter i en molntjänst, vilket räknas som att uppgifterna har spridits utanför Tullverket.

Datainspektionen kommer också att undersöka vilka interna föreskrifter, handböcker och styrdokument som reglerar hur Tullverkets personal får använda mobiltelefoner, samt vilka åtgärder som har vidtagits för att liknande incidenter inte ska hända igen.

Fakta om Datainspektionen

Datainspektionen är en förvaltningsmyndighet vars uppdrag är att skydda människors integritet i samband med behandling av personuppgifter. Bland annat granskar myndigheten att bestämmelserna i GDPR, brottsdatalagen och kamerabevakningslagen efterföljs.

Källa: Datainspektionen

Senaste nytt

Äkta mat med blockkedja

3 juli 2020

Mat till ett värde av 300 miljarder dollar kan spåras med hjälp av blockkedja och IoT, vilket skulle innebär att livsmedelsindustrin kan spara drygt 100 miljarder dollar om året. Det visar en ny rapport.

KTH mot alzheimer

3 juli 2020

Med hjälp av molekylär AI och machine learning kan mysterierna kring alzheimer och andra hjärnsjukdomar komma närmare en lösning. Metoden ska ge en bättre bild av hjärnan än vad mikroskop ger. Det menar forskare på KTH och Karolinska Institutet.

Fejkappar på Google

2 juli 2020

Google har tagit bort 25 appar med skadlig kod som kapade inloggningsuppgifter till bland annat Facebook. Apparna har över 2,3 miljoner nedladdningar.

Coop kör obemannat

2 juli 2020

Coop testar en egenutvecklad ny tjänst för självscanning och betalning med mobilen. I höst kommer matkedjan även öppna sina första obemannade butiker.

Säkra sommartips

1 juli 2020

Dela inte dina semesterbilder med alla, skippa öppna trådlösa nätverk och säkerhetskopiera och uppdatera dina enheter. Det är Internetstiftelsens tips för en säkrare sommar.

2 miljoner mobiler

1 juli 2020

Två miljoner relativt nya och fungerande mobiltelefoner finns i svenska hushåll, men används inte. Det visar en ny undersökning från Halebop.