Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Corona förändrade Karolinska

När covid-19 kom till Sverige förändrades verkligheten för medarbetarna på Karolinska Universitetssjukhuset. Plötsligt krävdes ett stort antal virtuella mötesrum och it-avdelningen jobbade sju dagar i veckan för att hinna leverera. Pandemin har också gjort läkare och annan vårdpersonal mer mottaglig för ny teknik.

Text Fredrik Adolfsson Foto Oscar Segerström / Karolinska Universitetssjukhuset 15 juni 2020 digit

Karolinska

 – I verksamheten fanns en vana i att ha videomöten i konferensrum men det saknades en flexibilitet i att bara kunna plocka upp en telefon eller platta och lägga in mötesuppgifter. Det behövde vi lösa när riktlinjerna frekvent uppdaterades och många patienter inte längre kunde besöka oss. Vi fick jobba snabbt för att rulla ut en säker lösning, säger Andreas Sundkvist, tjänstearkitekt AVK på Karolinska Universitetssjukhuset.

Det resulterade i att Stockholms läns sjukvårdsområde, som sedan tidigare hade en egen lösning för att kunna möta patienter digitalt, snabbt assisterade andra vårdgivare inom Region Stockholm med att också kunna nyttja lösningen.

Med appen Alltid öppet kan exempelvis personer i riskgrupp eller sjuka personer som befinner sig hemma hålla kontakt med vården. För personalen krävs numera i stort sett bara ett högerklick för att skifta från fysiskt besök till ett digitalt.

Vi har nästan bara fått positiva reaktioner, både internt och externt. Vi var inte helt säkra på om samtliga patientgrupper var redo, men vi har märkt att egentligen alla kan ladda ned appen, logga in och komma åt sina möten.

Desinficerbar platta

Längre in i pandemin blev det även totalt besöksförbud på sjukhuset.

Olika lösningar för att de närmast anhöriga skulle kunna träffa patienter utvärderades. Vi ville i första hand trygga tillgång på skyddsutrustning för vårdpersonalen och därför fick inte anhöriga eller andra använda skyddsutrustningen. Det innebar att om anhöriga skulle kunna prata med inneliggande patienter så behövde vi tänka digitalt.

Det var bråttom att plocka fram en lösning, vilket resulterade i en desinficerbar platta som vårdpersonalen kan ge till patienten alternativt hjälpa patienten att genomföra samtalet med. Vi bjöd in anhöriga att prata med patienten och gjorde det även möjligt för gruppsamtal, ifall det fanns flera anhöriga som patienten ville kommunicera med.

Mer mötesrum

Pandemin kräver nya sätt att kommunicera krypterat både internt och mellan olika regioner, eftersom det är patientuppgifter som hanteras. Tidigare hade Karolinska omkring 300 virtuella mötesrum, en siffra som ökade med 50 procent under två och en halv månad.

Eftersom det många gånger var bråttom för verksamheterna jobbade vi i förvaltningen sju dagar i veckan och tack vare en väl etablerad beställningsrutin kunde vi ha en leveranstid på ungefär en timme ut till verksamheten.

Andreassundkvist

Andreas Sundkvist, tjänstearkitekt AVK på Karolinska Universitetssjukhuset.

Hur har reaktionerna varit internt?

– Det har varit överlag positivt. Vissa avdelningar har velat vara lite mer fria vad det gäller val och har önskat mindre standardiserade lösningar, men teknikvalen beror ju mycket på vad vi kommunicerar.

Handlar det om information som inte är känslig kan till exempel Teams-möten funka fint, men ska patientinformation behandlas behöver vi använda krypterade lösningar. Här handlar det mycket om att lära användarna vilka verktyg som får göra vad.

Att vi försöker hålla oss till så standardiserade lösningar som möjligt har också med enkelheten för användarna att göra. Om vi har relativt standardiserade lösningar är det enklare för oss att integrera dem med varandra, så att användarna slipper bry sig om vilken teknik den andra sidan av mötet sitter med.

Vad är nästa steg?

Vi har tvingats genomgå en snabbkurs i digitalisering och det är svårt att få en stressad utrullning rätt till 100 procent. Men vi har vissa grundprinciper som vi har hållit fast vid, som möjligheten till standardisering.

Ett steg vi har kvar är att få alla lösningar att bli kompatibla med varandra, tilll exempel ska en läkare kunna ha ett videomöte med en kollega regionalt eller internationellt, för att sedan kunna tala med en patient eller anhörig i samma verktyg. Det är med andra ord ett städjobb vi har framöver oss och vi vet hur vi ska göra det.

I början av året införde vi ett koncept som kallas för videoinspiration där vi i förvaltningen visar verksamheterna våra mest generella koncept. Syftet med dessa är att relativt snabbt kunna köra en copy-paste på en befintlig tillämpning till en ny verksamhet. Intresset för de här inspirationstillfällena tror jag kommer att öka under hösten när vi återgår till en mer normal vardag.

Framöver tror jag också att våra befintliga lösningar, som nyttjats av några få verksamheter, kommer användas av flera. Det kan till exempel handla om en läkare som under en operation i realtid kan ta hjälp av en expert via video. Det känns som att pandemin har gjort verksamheten mer mottaglig än någonsin för ny teknik.

Rekommenderad läsning

Person Med Röd Jacka Susar Fram På Damcykel

Data driver Södertälje

1 mar 2021 digit

Södertälje satsar på datadrivna beslut med hjälp av AI, IoT och öppen data. Uppkopplade papperskorgar och parkeringsplatser och sensorer som mäter snödjup och antalet cyklister ska förenkla tillvaron för både medborgare och anställda.

Servicerobot

Boom för robotar

26 feb 2021 digit

Coronapandemin har lett till en ökad efterfrågan på servicerobotar. Försäljningen gick upp med 24 procent under 2020 och kommer fortsätta öka 2021.

Klocka 960640

126 000 hot/minut

25 feb 2021 säkerhet

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 som bland annat beror på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Ansikten Östersnd 960640

It för teknikovana

16 feb 2021 digit

Östersund vill öka teknikvanan hos medarbetarna och de som bor i kommunen, bland annat genom att öka användningen av Ipads, videomöten och digitala utbildningar. Vissa projekt har varit lyckade, andra har stött på problem.

Flygplan Flyger Mot Kameran

Smart teknik på Swedavia

15 feb 2021 digit

Trots pandemi fortsätter Swedavia att utveckla smart teknik på flygplatserna. Bland annat har det statliga bolaget tagit hjälp av digitala mätpunkter och öppna API:er för att underlätta säkerhetskontroller och göra det enklare för nya flygbolag att ansluta sig.

Plattor 960640

Covid hjälper plattor

11 feb 2021 digit

Marknaden för plattor gick upp med 18 procent under 2020. Ökningen är en följd av coronapandemin då många letade efter billigare alternativ till bärbara datorer.

Vaccin Corona

Facebooks antivaxx

10 feb 2021 digit

Facebook förbjuder vaccinmotståndares försök att sprida desinformation om covid-19. Bland annat är det inte tillåtet att skriva att coronavaccinet är farligare än viruset, att det är giftigt eller att vaccinet kan orsaka autism. 

Hjärtan Molnet

Rekord för molnet

8 feb 2021 digit

Globala investeringar i molninfrastruktur växte med 32 procent under det fjärde kvartalet 2020. Marknaden omsatte 39,9 miljarder dollar under perioden, vilket är 10 miljarder mer än samma period 2019 och därmed den största ökningen någonsin.