Cisco med ögon på bollen

När coronapandemin bröt ut gapade många kontor tomma. Då beslutade Cisco Sverige att flytta de oanvända videosystemen till äldreboende. Det berättar Per Samuelsson Sverigechef Cisco när han gästar Voisterpodden tillsammans med Voisters Lisa Nore och Ateas vd Kalle Hultenheimen. Och så blir det lite golfsnack också.

– Som för alla är det här en väldigt annorlunda och tuff period. Det är något som vi inte upplevt tidigare, och i synnerhet när det kommer väldigt nära en blir det ännu mer påtagligt. För Sveriges del känns det som att vi har agerat på ett bra sätt under omständigheterna.

Hur har Cisco agerat?

– Vi ställde om ganska fort. Sedan drygt två månader tillbaka arbetar 98 procent av alla 75 000 Cisco-anställda hemifrån. Det är helt klart en ordentlig omställning, men det ska sägas att vi var ganska förberedda eftersom ungefär 60 procent av våra medarbetare arbetar på distans i någon form sedan tidigare.

Hur är det att leda ett bolag under de här omständigheterna?

– Först och främst saknar man ju sina kollegor, mycket mer än vad man tror kanske. Det finns ett stort uppdämt behov av att träffa kollegor, partners och kunder förstås, även om många saker fortfarande går att göra effektivt. Det spontana snacket vid kaffeautomaten är lätt att förlora, men då får man hitta sätt att sätta upp informella kaffemöten via video till exempel, även om det blir annorlunda.

– Det ställer högre krav på ledarskapet där du försöker hitta sätt att vara närvarande utan att vara det fysiskt. Det är en sådan sak som är lätt att säga och svårare att genomföra. Vi tar denna situation på olika sätt och det är mer jobbigt för vissa. Att då stanna upp och fråga hur någon mår blir ännu viktigare.

Vi måste komma ihåg att det kommer att bli bra.

Hur skulle du beskriva dig själv?

– Att vara positiv tror jag är oerhört viktigt just nu. Jag är resultatorienterad och jag försöker värna om mitt team.

Cisco var rätt snabba med lösningar för skola, vård och omsorg. Berätta mer om det.

– Vi har gjort flera saker. Vi var snabbt ute globalt att hjälpa våra kunder i det här läget med att göra våra lösningar kostnadsfria, framförallt våra samverkans- och säkerhetslösningar för att möjliggöra säkert och effektivt distansarbete. Sen insåg vi ganska snabbt att vi har ett väldigt välutrustat kontor med videolösningar, men när vi ändå inte är på kontoret gör ju de oerhört mycket mer nytta någon annanstans. Det kom som ett initiativ från ett av teamen, att ta videosystemen som vi har på kontoret i Stockholm och låna ut det till äldreboende.

Tror du detta kommer leda till en teknikförändring för den äldre generationen?

– Det tror jag, men det kommer inte stanna där. Detta kommer att accelerera digitalisering överlag. Distansarbete, till exempel, har ju fått en ny innebörd för oss alla. Vi hade talat om det mycket innan, men nu har ju alla mer eller mindre tvingats till det. Jag är helt övertygad om att detta kommer att öka digitaliseringstakten.

Hur kommer framtidens äldreomsorg se ut?

– Det kommer att vara vanligare med fler digitala lösningar i alla fall, även om det alltid kommer att vara olika grader av anpassning.  

Ser du exempel på hur saker och ting går snabbare i ljuset av krisen?

– Absolut. Det finns initiativ som man försökt få igenom en längre tid som nu går mycket snabbare. Sedan är det också fascinerande att se viljan av hur vi verkligen hjälper till, och att bidra och göra skillnad. Det är fantastiskt.

Är det något du ser nu med det nya sättet att arbeta som du tar med dig?

– Ganska mycket, tror jag. Först och främst tror jag det blir viktigt för alla att ganska kritiskt ifrågasätta varför vi gör saker och hur vi har gjort saker och ting. Jag är ganska övertygad om att affärsresandet inte kommer att återgå till vad det var utan vi kommer att nyttja teknik på ett smartare sätt framöver.

Cisco Per Pod Proffe

Kalle Hultenheim, Lisa Nore och Per Samuelsson.

Hur går Ciscos transformation?

– Den går bra. Vi måste hela tiden komma ihåg varför vi gör den. Anledningen och syftet är att skapa mer nytta för våra kunder och vi behöver förändra oss för att göra det så bra som möjligt. Här är det en kombination av hårdvara, mjukvara och tjänst som gör att kunden kan tillgodogöra sig den fulla potentialen utav lösningarna. Vi har kommit en bra bit på resan, men det finns självklart mycket mer att göra.

Är kunder idag tillräckligt skyddade?

– Överlag läggs det varken tillräckligt med tid, energi eller investeringar på säkerhetsområdet. Vi har talat ganska länge om vikten av att digitalisera säkert. Att bara digitalisera utan att tänka på säkerhet är enormt riskabelt. Och det enda vi vet säkert, tyvärr, är att hotbilden ökar och antal intrångsförsök ökar. Därför är det otroligt viktigt att få med säkerhetsaspekten från start på digitaliseringsresan och bygga in säkerhet i plattformen från grunden.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Jag gillar att åka skidor och att spela golf. Annars försöker jag hitta sätt att koppla av och försöker vara ute och gå lite. Men gärna på golfbanan. Jag är gärna ute och tränar, det får jag villigt erkänna. Men jag är förstås också mycket med min familj och mina vänner.

Är vi för mycket med familjen nu under coronapandemin?

– Det blir absolut annorlunda och intensivt. Men det innebär ju också möjligheter att göra sådant med familjen som kanske annars inte hinns med. Mina döttrar har börjat spela golf nu till exempel, och det tycker pappa är roligt.

Vi pratar mycket om att välja och ha mod. Hur tycker du beslutsfattare tar sig an det?

– Det finns många olika val, men jag är helt övertygad om att vi måste våga välja väg. Även om läget är tufft är besluten vi fattar nu avgörande för om vi kommer att lyckas över tid eller inte. Min övertygelse är att det är otroligt viktigt att ta beslut nu och att göra förändring för att skapa förutsättning för att lyckas framåt. Även om vi befinner oss i en kris nu måste vi komma ihåg att det kommer att bli bra.

10 juni 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock, Cisco

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng