Varning för nätfiske

Nätfiske 960640

Nästan var tionde personuppgiftsincident orsakas av ett it-angrepp och det vanligaste är nätfiske där mottagaren via mejl klickar på länkar. Det visar en ny rapport från Datainspektionen.

– Av anmälningarna framgår att många mottagare faktiskt klickar på länkar i den typen av mejl där de leds till en falsk webbplats och uppmanas att ange uppgifter. Det understryker behovet av organisatoriska skyddsåtgärder som utbildning, information och löpande påminnelser om hur vanliga it-angrepp går till, säger Christina Torell, analytiker på Datainspektionen.

Sedan GDPR trädde i kraft finns en skyldighet för företag, myndigheter och organisationer att anmäla personuppgiftsincidenter till Datainspektionen.

En ny rapport från myndigheten visar att av de sammanlagt 4 800 incidenterna under 2019 berodde över 400 på it-angrepp.
Breda nätattacker utan specifika mottagare är de vanligaste, där bland annat nätfiske ingår.

Rapporten ingår som en del av en större rapportserie där olika delar av ärendeflödet till Datainspektionen ska beskrivas närmare. Syftet är att tydligare förklara mönster i inflödet till myndigheten vilket ska kunna agera underlag i det fortsatta säkerhetsarbetet både för privata och offentliga verksamheter.

Källa: Datainspektionen

26 maj 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng