Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Världsrekord på 5G

Motorola MicroTAC var den lättaste och minsta telefonen på marknaden när den kom 1989.

Världsrekordet i 5G-hastighet för telefoner innehas av Lenovo. Med sin nya smarta telefon Motorola Edge Plus vill bolaget placera sig i premiumsegmentet på mobiltelefonmarknaden.

– Vi har de senaste året lagt oss lite i mitten på marknaden med våra telefoner. Nu kommer vi för första gången med två premiumtelefoner, säger Oscar Fernandez Thunström, chef för Lenovos Mobile Business Group i Norden för Motorola Mobility, som ägs av Lenovo.

Comeback

Lenovo förvärvade mobiltelefontillverkaren Motorola under 2014, och har sedan dess tillverkat och sålt smarta telefoner i åtta generationer i mittenklassen under parollen att man ska få mycket för pengarna.

Men i takt med att 5G börjar bli allt vanligare i framförallt USA och snart också i Europa och Sverige, tänker bolaget om.

Motorola Edge Plus

Motorola Edge +

– Vi gör comeback i det här techskiftet vi står inför. Vi var först med att lansera 5g för våra telefoner och har uppmätt en datamängdsöverföring på 4 gigabit per sekund, vilket är rekordsnabbt.

Med en kraftig kamera för film och närbilder, bra ljudstyrka för lyssning direkt ur telefonen, touchskärm på långsidorna för bättre mobilspelupplevelser och batteritid för två dagar av full användning, vill Lenovo slå sig in på premiummarknaden för smarta telefoner, med Motorola Edge och framförallt Motorola Edge Plus.

Google viktig partner

Telefonerna har inga förinställda appar och är på så sätt rena för användaren eller arbetsgivaren att lägga in det som behövs. De har en Android-plattform och ingår i det som kallas Android Enterprise.

Oscar Fernandez Thunström

Oscar Fernandez Thunström, chef för Lenovos Mobile Business Group i Norden för Motorola Mobility.

Det betyder att alla telefoner verifieras vilket bland annat innebär att Lenovo och Google utlovar att det ingår flera år av säkerhetsuppdateringar.

– Motorola är i grund och botten ett ingenjörsbolag och vi har blivit extra uppmärksammade för vår lättanvända och säkra mjukvara. Vi arbetar oerhört nära Google och deras strategi och de är en jätteviktig partner för oss.

Var är ni om ett år?

– Vi kommer förhoppningsvis då ses som en stark och seriöst etablerad spelare för smarta telefoner i premiumklassen, i synnerhet i den här nya vågen av 5G. Där väntar vi till exempel i Sverige på att operatörerna ska få tillgång till frekvensband på nätet.

13 maj 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Wikimedia Commons, Lenovo

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng