Sveriges första 5G

Stockholm 5G

Tele2 har aktiverat Sveriges första publika 5G-nät i Stockholm, näst på tur är Göteborg och Malmö. Även Telia och Tre arbetar med införandet av tekniken. 

– Jag är oerhört stolt över att vi öppnar portarna till det som kommer bli Sveriges första riktiga 5G-nät. Med 5G blir möjligheterna obegränsade, säger Anders Nilsson, vd på Tele2-koncernen.

Tele 2:s 5G-nät blev tillgängligt i huvudstaden söndagen den 24 maj. Det dröjer dock till 24 juni innan det kommer till Göteborg och Malmö.

Race om att vara först

Telia och Ericsson hävdar dock att man var först med att lansera 5G-nät i landet, då det funnits 10 aktiva siter i Stockholm sedan 24 april. 

– Det är ett race och alla vill var först med något, men vi har varit live sedan flera veckor tillbaka. Men kunder med 5G-telefoner kommer inte kunna använda funktionerna förrän tidigast 19 juni, och då är det i Stockholm, säger Staffan Åkesson, teknisk chef på Telia.

I juni ska även operatören Tre lansera 5G i Malmö, Lund, Helsingborg, Västerås, Uppsala och i Stockholms västra delar. 

Fakta

5G möjliggör en snabbare trådlös dataöverföring med en maxhastighet på 10 gigabit per sekund. Den maximala hastigheten på ett 4G-nätverk är 100 megabit per sekund, vilket innebär att 5G:s max är 100 gånger snabbare.

Källa: Tele2, SVT

25 maj 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng