Vaccinjakt på Karolinska

vaccin-jordglob.jpg

Med hjälp av öppen forskningsdata arbetar Karolinska Institutet med att ta fram ett vaccin mot SARS-CoV-2, som ska fungera både mot nuvarande pandemi och kommande. Redan under mars skedde de första testerna.

– Istället för att bara fokusera på att hitta ett vaccin mot SARS-CoV-2 försöker vi tänka ett varv längre och hitta ett vaccin som kan användas mot olika typer av coronavirus, säger Matti Sällberg, professor och prefekt vid institutionen för laboratoriemedicin på Karolinska Institutet. 

– Nästa gång det blir en coronaviruspandemi, och det kommer att hända igen, har man då ett effektivt vaccin att tillgå och behöver inte jaga efter en ny variant. 

Forskarna jobbar på flera spår samtidigt för att hitta de vaccinkandidater som fungerar bäst och riktar in sig på de delar av viruset som är genetiskt stabila, och ska ge skydd även mot andra coronavirus. Inom ett par månader hoppas forskarna veta vilka man ska gå vidare med.

Brett samarbete

Matti Sällberg framhåller att allt bygger på ett samarbete med flera forskare, myndigheter och företag.

– Vi och sex partners inledde precis avtalsförhandling om 3 miljoner euro från EU för detta projekt som vi kallar OpenCorona. Där står vi på Karolinska Institutet för vaccinutvecklingen medan de andra bidrar med sin expertis.

Det nya coronaviruset

Det nya Coronavirusets officiella namn är severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) eftersom det är genetisk besläktat med coronaviruset som låg bakom SARS-utbrottet 2003.

Viruset orsakar sjukdomen covid-19 som är en typ av lunginflammation med symptom som snuva, huvudvärk och andningssvårigheter.

OpenCorona

En tanke med projektet OpenCorona är att all data ska vara tillgänglig för andra forskare. Hela arbetet drivs enligt det mest aktuella kunskapsläget och andra forskares resultat. Det ekonomiska stödet från EU har stor betydelse.

– Det är helt avgörande för oss. Det innebär att vi kan ta oss hela vägen fram till läkemedelsutveckling. Innan hade vi resurser för att få fram en vaccinkandidat, men nu kan vi ta detta hela vägen till en Fas I-studie i människa. Det innebär att när vi har en effektiv vaccinkandidat så kan vi få till produktion av vaccin enligt GMP vilket är den kvalitet som krävs för test på människa. Vi kan också göra toxicitetsstudier enligt GLP, och vi kan genomföra en Fas I-studie med vår partner Karolinska Universitetssjukhuset.

Har ni kapaciteten att klara av Fas II- och III-studier?

– Då behöver vi mer pengar eller ett samarbete med något läkemedelsbolag. Men jag tror att om vi får fram en lovande vaccinkandidat i en Fas I-studie så kommer det att finnas intressenter som vill utveckla detta vidare.

I slutet av mars inleddes de första försöken.

Källa: Karolinska Institutet

3 april 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng