Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Tubens första film

Den 23 april 2005 postades den första videon på Youtube. 15 år senare streamas dagligen 1 miljard timmar på sajten.

Text Tim Leffler Foto Adobestock, Jawed Karim 24 april 2020 digit

en tårta med ljus formade som 15.jpg

– Okej. Här är vi framför elefanterna. Det coola med elefanter är att de har riktigt, riktigt, riktigt långa snablar.

Så börjar den 18 sekunder långa videon med titeln Me at the zoo. Det är Youtube-skaparen Jawed Karim som laddade upp filmen den 23 april 2005, vilket blev den första videon någonsin som laddats upp på videostreamingtjänsten. Idag har videon drygt 90 miljoner visningar.

Bara ett och ett halvt år senare sålde Jawed Karim och hans medgrundare Youtube till Google för 1,65 miljarder dollar och enligt Youtube har sajten idag två miljarder aktiva inloggade användare i månaden.

– Och det är coolt. Det är i stort sett allt vad som finns att säga, avslutar Jawed Karim sin video.

jawed karim tuben.JPG

Youtube-grundaren Jawed Karim på zoo.

Källa: CNN

Senaste nytt

Äkta mat med blockkedja

3 juli 2020

Mat till ett värde av 300 miljarder dollar kan spåras med hjälp av blockkedja och IoT, vilket skulle innebär att livsmedelsindustrin kan spara drygt 100 miljarder dollar om året. Det visar en ny rapport.

KTH mot alzheimer

3 juli 2020

Med hjälp av molekylär AI och machine learning kan mysterierna kring alzheimer och andra hjärnsjukdomar komma närmare en lösning. Metoden ska ge en bättre bild av hjärnan än vad mikroskop ger. Det menar forskare på KTH och Karolinska Institutet.

Fejkappar på Google

2 juli 2020

Google har tagit bort 25 appar med skadlig kod som kapade inloggningsuppgifter till bland annat Facebook. Apparna har över 2,3 miljoner nedladdningar.

Coop kör obemannat

2 juli 2020

Coop testar en egenutvecklad ny tjänst för självscanning och betalning med mobilen. I höst kommer matkedjan även öppna sina första obemannade butiker.

Säkra sommartips

1 juli 2020

Dela inte dina semesterbilder med alla, skippa öppna trådlösa nätverk och säkerhetskopiera och uppdatera dina enheter. Det är Internetstiftelsens tips för en säkrare sommar.

2 miljoner mobiler

1 juli 2020

Två miljoner relativt nya och fungerande mobiltelefoner finns i svenska hushåll, men används inte. Det visar en ny undersökning från Halebop.