Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Tubens första film

en tårta med ljus formade som 15.jpg

Den 23 april 2005 postades den första videon på Youtube. 15 år senare streamas dagligen 1 miljard timmar på sajten.

– Okej. Här är vi framför elefanterna. Det coola med elefanter är att de har riktigt, riktigt, riktigt långa snablar.

Så börjar den 18 sekunder långa videon med titeln Me at the zoo. Det är Youtube-skaparen Jawed Karim som laddade upp filmen den 23 april 2005, vilket blev den första videon någonsin som laddats upp på videostreamingtjänsten. Idag har videon drygt 90 miljoner visningar.

Bara ett och ett halvt år senare sålde Jawed Karim och hans medgrundare Youtube till Google för 1,65 miljarder dollar och enligt Youtube har sajten idag två miljarder aktiva inloggade användare i månaden.

– Och det är coolt. Det är i stort sett allt vad som finns att säga, avslutar Jawed Karim sin video.

jawed karim tuben.JPG

Youtube-grundaren Jawed Karim på zoo.

Källa: CNN

24 april 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock, Jawed Karim

Senaste nytt

Facebook lär av bebis

8 mars 2021

Facebook har tagit fram en AI som lär sig på ett liknande sätt som små barn. Enligt bolaget ska lösningen användas för att moderera innehåll på plattformen och ska främja opartiskhet.

Brottsutredning för vaccinhack

8 mars 2021

Ryska hackar tog sig in i European Medicines Agency, EMA, under hösten 2020. I över en månad kunde de följa diskussioner om köpvillkor och destinationer för coronavaccin från Pfizer and BioNTech.

Cyberattacker som service

5 mars 2021

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Färre kakor i Chrome

5 mars 2021

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

Livetracka Postnord

4 mars 2021

Nu går det i 37 svenska städer att följa sina e-handlade paket på karta i realtid. Funktionen finns både på postnord.se och i deras app, och ska snart täcka in nästan hela landet. 

Covidpass med blockkedja

4 mars 2021

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället.