Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Tubens första film

Den 23 april 2005 postades den första videon på Youtube. 15 år senare streamas dagligen 1 miljard timmar på sajten.

Text Tim Leffler Foto Adobestock, Jawed Karim 24 april 2020 digit

en tårta med ljus formade som 15.jpg

– Okej. Här är vi framför elefanterna. Det coola med elefanter är att de har riktigt, riktigt, riktigt långa snablar.

Så börjar den 18 sekunder långa videon med titeln Me at the zoo. Det är Youtube-skaparen Jawed Karim som laddade upp filmen den 23 april 2005, vilket blev den första videon någonsin som laddats upp på videostreamingtjänsten. Idag har videon drygt 90 miljoner visningar.

Bara ett och ett halvt år senare sålde Jawed Karim och hans medgrundare Youtube till Google för 1,65 miljarder dollar och enligt Youtube har sajten idag två miljarder aktiva inloggade användare i månaden.

– Och det är coolt. Det är i stort sett allt vad som finns att säga, avslutar Jawed Karim sin video.

jawed karim tuben.JPG

Youtube-grundaren Jawed Karim på zoo.

Källa: CNN

Senaste nytt

Drönare granskar bron

18 september 2020

Nu granskas pelare, pyloner och annan betong på Öresundsbron av drönare. Tidigare genomfördes motsvarande kontroll manuellt

MS AI-tips

18 september 2020

Att utbilda medarbetarna inom AI är minst lika viktigt som att ha rätt teknik på plats. Det visar en ny undersökning från Microsoft.

Miljarder till bredband

17 september 2020

Regeringen satsar ytterligare 2,2 miljarder på utbyggnaden av bredband. Satsningen görs för att stärka Sveriges digitalisering och kommer att fördelas under de kommande fem åren.

Självkörande utan skuld

17 september 2020

Säkerhetsföraren för en självkörande Uber åtalas nu för en dödsolycka i USA. Amerikanska polisen menar att det var mänskliga fel som orsakade olyckan, och inte det självkörande fordonet. 

Mindre ensam med robot

16 september 2020

Äldre personer med demenssjukdomar mår betydligt bättre när de umgås med en robot. Det visar ny forskning från i Storbritannien och Japan.

Sensorer sopsorterar

16 september 2020

Om industrins sopor sorteras med hjälp av sensorer och robotteknik kan avfallet återvinnas i större utsträckning. Det hoppas ett antal aktörer i Skåne, som har gått samman och startat en testbädd.