Öppen data för Sverige

sveriges-riksdagshus.jpg

Inför öppenhet som standard, ta bort avgifterna för särskilt värdefulla datamängder och koordinera svensk datapolitik. Det är tre av punkterna som DIGG föreslår att regeringen ska ta ställning till. 

 Om regeringen väljer att genomföra våra förslag så tror vi att mängden öppen data ökar och att det blir enklare att använda dessa data. Effekten blir då att fler kommer att kunna dra nytta av öppen data. Som en bonus tror vi även att vi kommer stiga i mätningen OURdata Index, säger Kristine Ulander, strateg inom digital utveckling på DIGG, myndigheten för digital förvaltning.

DIGG har tagit fram ett antal förslag på hur vi kan göra data mer tillgängligt och hur vi kan utnyttja öppen data på ett bättre sätt. En av de viktigaste rekommendationerna som presenterats för regeringen är att Sverige ska införa öppenhet som standard, open by default, vilket är en av principerna i International Open Data Charter, IODC. Myndigheten råder Sverige att dessutom anta IODC:s resterande principer.

– Om Sverige använder IODC som ramverk för hur regeringen och den offentliga förvaltningen arbetar med öppenhet, så kommer det att förändra hela sättet för hur vi ser på data och öppenhet, säger Anna Eriksson, generaldirektör på DIGG.

I förslaget till handlingsplan som överlämnades till regeringen 31 mars så rekommenderar DIGG även aktiviteter som kan effektivisera svenska myndigheters datahantering och som kan öka incitamenten hos offentlig förvaltning att tillgängliggöra öppen data. Det övergripande målet är att Sverige ska bli bäst i världen på att nyttja möjligheterna med digitalisering. 

Arbetet baseras på ett regeringsuppdrag där slutrapporten för uppdraget levereras i januari 2021.

Källa: DIGG

16 april 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng