Bandagera mot bakterier

Varje år drabbas miljontals människor av resistenta hudinfektioner och enligt WTO kan antibiotikaresistens komma att vara en av de största dödsorsakerna inom en snar framtid. Detta vill Saba Atefyekta, CTO på techföretaget Amferia, tackla med antibakteriella plåster.

– Under de senaste fem åren har jag forskat på anti-infektionsmaterial. Det går ut på att använda antibakteriella peptider, som är en del av vårt immunsystem, och implementera dessa i material som kan döda bakterier, och därmed skydda mot infektioner, säger Saba Atefyekta, CTO på Amferia.

Hur fungerar det?

– Vi utvecklar produkter, som plåster till exempel, som ska förhindra infektioner genom att de placeras på sår på huden för att döda bakterierna. De dödar även mer motståndskraftiga bakterier som kan vara antibiotikaresistenta, och när plåstret tas av följer bakterierna med. Detta skulle också kunna fungera på djur i veterinärmedicinska sammanhang.

Finns det regioner som är i extra stort behov av er lösning?

– Vår vision är att göra detta globalt tillgängligt för alla. Med det sagt finns det regioner och länder där medborgarna löper högre risk att drabbas av antibiotikaresistens, så därför är vårt huvudsakliga mål att göra produkterna tillgängliga där.

Hur stort är hotet från antibiotikaresistens?

– Det är stort, men eftersom det utvecklas långsamt kanske folk är mindre medvetna om det än om andra mer omedelbara hot. Enligt WTO kommer antibiotikaresistens vara en av de största dödsorsakerna inom en snar framtid, så vi måste göra vårt bästa för att kämpa mot en global kris.

När kan er produkt vara klar för marknaden?

– Vi är inte långt borta från att det ska vara klart. Vi gör nu vårt bästa för att kvalitetstesta ordentligt och hoppas vara klara så fort som möjligt.

2 april 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Elisabeth NoredigitFoto Voister, Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng