Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Valfri vård i Norrbotten

Region Norrbotten erbjuder en digital ingång till vården för råd, bedömning och behandling och på sjukhuset kan patienten både checka in och betala via mobilen. Nästa steg är återbesök på distans via mobil, platta eller dator. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Mostphotos 4 mars 2020 it i vården

dam-rullstol.jpg

– Den digitala ingången till vården kallar vi Digitalen. Här registrerar sig patienten med BankID, väljer symptom, svarar på frågor och skapar sitt ärende. Därefter skapas en strukturerad anamnesrapport och ärendets bedöms utifrån hur brådskande det är. När det är inlagt kommer en sjuksköterska och eventuellt en läkare in i bilden, säger Stefan Carlsson, it-strateg i Region Norrbotten.

Sjuksköterskan gör en bedömning om behandling, ibland i samråd med läkare om det handlar om diagnoser. Sköterskan och läkaren kan sedan kommunicera med patienten via chatt eller telefon om symptom och behandling och vad som ska göras framöver. Därefter journalförs och avslutas ärendet.

 Om patienten har ett behov att träffa vårdpersonal fysiskt så överlämnas ärendet till den hälsocentraldär patienten är listad. Projektets slogan är Vård där du är. 

Checka in med mobil

Men det händer självklart att personer behöver besöka hälsocentraler och sjukhus fysiskt också och där har regionen genomfört ett annat stort projekt Mobil självincheckning och betalning. Det handlar om att effektivisera processen när patienter kommer till sjukhuset och numera kan de både checka in och betala för besöket via mobilen.

– Syftet är att göra patientens besök effektivare och smidigare. Successivt ska det även minska behovet av kassafunktioner vid klinikerna på sjukhusen.

– Det är ofta vårdpersonal som sitter i kassan, så tanken är att de ska kunna syssla med annat, men det här byts självklart inte ut över en natt och i början handlar det om att minska antalet kassor.

Minska resandet

Regionen förbereder också för att bjuda in patienter till återbesök på video via en mobil, platta eller dator. Det innebär att patienten skulle kunna göra återbesöket från sommarstugan eller arbetsplatsen, men det förutsätter att vårdpersonalen anser att det är lämpligt och att patienten ger sitt medgivande.

– När det fungerar behöver vi inte skicka runt våra medborgare över hela länet för kortare återbesök. Det finns personer som har flera timmars enkel resväg till närmaste sjukhus och tur och retur blir det inte många timmar över till jobb eller annat.

 Distansmöten kommer inte att ersätta de fysiska besöken men eftersom det sker 150 000 återbesök per år i regionen så är det en stor apparat. Vi tror att det här kan effektiviseras när det fungerar för patienten.

Rekommenderad läsning

uninorrWEBB.jpg
video

Mer vård till unga i norr

8 nov 2017 it i vården

Appen Ung i Norr göra det lättare för ungdomar att komma i kontakt med sjukvården. Nu tittar regionen på liknande lösningar för andra vårdverksamheter.

vr-nacksmarta-960640.jpg

VR mot nacksmärta

6 nov 2018 it i vården

Region Norrbotten använder sig av virtual reality som ny behandlingsmetod för patienter med långvarig nacksmärta. Med hjälp av tekniken hoppas regionen att patienterna ska känna sig mer motiverade och utföra rörelserna optimalt.

färgade växtceller.jpg

AI på Kalmars sjukhus

18 mar 2019 it i vården

Videosamtal mellan sjukhuspersonal och patienter, ett journalsystem anpassat för plattor och AI-hjälp för att lokalisera avvikelser i avscannade bilder av hudprover. I Region Kalmar län duggar nya it-lösningar inom vården tätt.

hpda_regionvasterbotten.jpg
voister paper - ibm big data

Big data i Region Västerbotten

27 jun 2019 it i vården

När sjukvården kretsar kring big data är lagringen en stor utmaning för regionernas it-avdelningar. Lösningen för Region Västerbotten är en datalagringsarkitektur som erbjuder både enkel indexering och grönare it.

daniel forslund liberalerna 960 640.jpg

Daniel Forslund (L) vill reformera Sveriges vård

19 jan 2017 ledarskap

Innovationslandstingsrådet i Stockholms läns landsting, Daniel Forslund (L), brinner starkt för it-frågor vilket han har jobbat med sedan 2004, och nu är han en av de tre nominerade finalisterna till att bli årets digitaliseringsledare. 
– Sverige måste förstå att digitalisering inte är en lyxprodukt utan en kärnverksamhet. Vi kommer framöver inte kunna erbjuda en modern välfärd om vi inte satsar på digitalisering. 

piteå.jpg

Piteås AI-expert

17 sep 2019 digit

Piteå kommun har en AI-expert som kommunalråd. Nu vill Anders Lundkvist öka förståelsen för vad teknikutvecklingen kan innebära samt bidra med, och det gäller allt mellan Cambridge Analytica, The Big Nine och framtidens vård. 

finger som knäpper.jpg

Västerås vinner tid

12 nov 2019 digit

Nu arbetar medarbetare på Västerås kommun och Region Västmanland i samma sjukvårdsjournal. De nya satsningen gör att ledtider kortas ordentligt och att patienter får en tryggare vård.

hundspann-i-lulea.jpg

Luleå centrum för 5G

9 jan 2019 digit

Luleå tekniska universitet ska bygga en testmiljö för 5G som är en av de första installationerna i Sverige av mobilnätverket. Projektet Wireless Innovation Arena är ett viktigt bidrag till universitetets arbete att etablera norra Sverige som en attraktiv testregion.

hospital.jpg

Karolinskas videovård

23 maj 2019 it i vården

Specialisterna på Karolinska Universitetssjukhuset finns tillgängliga i hela Sverige med hjälp av telemedicin. Det har drastiskt kortat väntetiden för personer med Parkinsons sjukdom. Samtidigt mår miljön mycket bättre av 45 000 videokonferenser varje år.