Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Två sidor av samma bot

Kombinationen bra service och hög integritet är emellanåt svår att uppnå med digitala assistenter. Därför är det viktigt att själv kunna välja vilken information du vill dela med dig av. Det menar Sören Berglund, it-chef, Umeå universitet.

Text Tim Leffler Foto Adobestock, Voister 19 mars 2020 digit

två robotar skakar hand.jpg

– Först nu börjar chattbottarna bli så pass bra att de kan göra det de är till för, det vill säga att skapa tid åt oss och vara tillgängliga när som helst på dygnet, säger Sören Berglund, it-chef på Umeå universitet.

Integriteten viktig

Sören Berglund har arbetat med datavetenskap under hela sin karriär på Umeå universitet. I mitten av 00-talet handlade mycket av arbetet om att utveckla digitala assistenter att kunna utföra saker och ta direktiv.

I takt med att digitala assistenter blir allt mer sofistikerade kommer, enligt Sören Berglund, diskussionen kring personlig integritet och säkerhet att bli allt mer påtaglig. Å ena sidan är det viktigt att bottar och sajter, som du interagerar med via nätet, vet vem du är så de kan ge bästa möjliga service. Å andra sidan ska de bara veta tillräckligt mycket.

– Därför förespråkar jag ett slags proxy-system, som innebär att man kan välja när man loggar in i en tjänst och välja exakt vad man vill dela med sig av. Så blir det inte riktigt vid inloggning av bank-id. Det gäller förstås inte bara när man är i kontakt med chattbottar utan för alla olika typer av tjänster där man måste logga in.

Liknande utmaningar möter Sören Berglund med inloggning via multifaktorsautentisering på jobbet.

sören berglund umu.jpg

Sören Berglund, it-chef på Umeå universitet.

– Men det är en ständig balans mellan användarvänlighet och säkerhet, samtidigt som man måste ta hänsyn till de olika enheter som våra studenter kan tänkas vilja använda.

Fantastiska möjligheter

Just universitetsmiljön beskriver Sören Berglund som en unik testbädd för ny teknik och nya produkter och tekniker.

– Vi har fantastiska studenter där de flesta är otroligt teknikpositiva. Tillsammans med näringslivet erbjuder vi unika och lönsamma möjligheter att skapa framtidens chattbottar, säkerhetslösningar och maskininlärningsalgoritmer.

– Redan i mitten av 00-talet talade man om det elektroniska jaget och jag tror vi rör oss mer och mer mot att alla har en elektronisk kumpan vid sin sida som kan hjälpa en med allehanda sysslor. I den utvecklingen har universitet med tvärvetenskaplig kompetens en viktig roll att spela.

Rekommenderad läsning

nallebjörn mot rosa bakgrund.jpg

Stressa ned med AI

16 sep 2019 digit

I takt med att digitala kamrater blir allt vanligare växer behovet av forskning hur bottar kan hantera stressade människor. Därför startar Umeå universitet nu ett projekt om social AI.

tjej knyter rosa löpardojor.jpg

Så tränas en bot

12 sep 2019 digit

Tiden är mogen för att låta en digital AI-kollega sköta både interna och externa rutinfrågor. Men för det krävs en ansvarsfull implementering, transparens och tålamod att testa och testa och testa.

cool-tjej-i-rosa.jpg
voister paper - ibm digitala assistenter

Så jobbar chattbotten Sally

22 feb 2019 digit

Helsingborgs kommun ligger långt fram när det gäller digitalisering och AI var ett naturligt nästa steg. Men när chattbotten Sally svarar på frågor om vuxenutbildning är det resultatet av en utvecklingsresa olika alla andra. 

bilkö sett från en bil.jpg

Umeå förbereder 5G

23 okt 2018 digit

Umeå planerar för att bli den första staden i Sverige med ett heltäckande 5G-nät. Tekniken är en förutsättning för framtidens smarta städer och framförallt smarta fordon.

tjej-ostersund-rpa-960640.jpg
video

RPA fixar lönen i Östersund

28 sep 2018 digit

Under 2018 har en RPA arbetat på Östersunds kommuns löneavdelning. Den har frigjort tid för de anställda som kunnat fokusera på utveckling och nu tittar kommunen på ytterligare arbetsområden för roboten.

norraskogsägarna.jpg

Världsunik timmersåg slår rekord

19 dec 2017 digit

Norra skogsägarnas sågverk i Sävar blev i somras ett av världens modernaste. Med helt nya och automatiserade sågprocedurer siktar man på att ta skogsindustrin till nya nivåer.

Umia 960640.jpg

Umia väljer molnet

3 nov 2017 digit

Installationsföretaget Umia satsar på molnet och säljer ut all sin it-drift. Det ska spara pengar, få verksamheten mer flexibel och göra så att medarbetarna kan fokusera på annat.

glad-tjej-med-hatt-och-kaffe.jpg
voister paper - ibm digitala assistenter

Löfbergs kaffe med bot

29 jan 2019 digit

På sin resa mot framtidens konsumenter tar Löfbergs hjälp av en digital assistent för att bygga starka relationer med en viktig grupp. Målet är att utveckla alla kontaktytor med gruppen unga kaffedrickare.

fem-gafflar-med-kott.jpg

Köttbot månadens medarbetare

30 jan 2019 digit

För att fler konsumenter ska känna till fördelarna med svenskt, butiksstyckat kött testar City Gross nu en virtuell köttmästare. Därmed blir kedjan också först i den svenska dagligvaruhandeln med att använda en virtuell värd som interagerar med kunderna.