Två sidor av samma bot

två robotar skakar hand.jpg

Kombinationen bra service och hög integritet är emellanåt svår att uppnå med digitala assistenter. Därför är det viktigt att själv kunna välja vilken information du vill dela med dig av. Det menar Sören Berglund, it-chef, Umeå universitet.

– Först nu börjar chattbottarna bli så pass bra att de kan göra det de är till för, det vill säga att skapa tid åt oss och vara tillgängliga när som helst på dygnet, säger Sören Berglund, it-chef på Umeå universitet.

Integriteten viktig

Sören Berglund har arbetat med datavetenskap under hela sin karriär på Umeå universitet. I mitten av 00-talet handlade mycket av arbetet om att utveckla digitala assistenter att kunna utföra saker och ta direktiv.

I takt med att digitala assistenter blir allt mer sofistikerade kommer, enligt Sören Berglund, diskussionen kring personlig integritet och säkerhet att bli allt mer påtaglig. Å ena sidan är det viktigt att bottar och sajter, som du interagerar med via nätet, vet vem du är så de kan ge bästa möjliga service. Å andra sidan ska de bara veta tillräckligt mycket.

– Därför förespråkar jag ett slags proxy-system, som innebär att man kan välja när man loggar in i en tjänst och välja exakt vad man vill dela med sig av. Så blir det inte riktigt vid inloggning av bank-id. Det gäller förstås inte bara när man är i kontakt med chattbottar utan för alla olika typer av tjänster där man måste logga in.

Liknande utmaningar möter Sören Berglund med inloggning via multifaktorsautentisering på jobbet.

sören berglund umu.jpg

Sören Berglund, it-chef på Umeå universitet.

– Men det är en ständig balans mellan användarvänlighet och säkerhet, samtidigt som man måste ta hänsyn till de olika enheter som våra studenter kan tänkas vilja använda.

Fantastiska möjligheter

Just universitetsmiljön beskriver Sören Berglund som en unik testbädd för ny teknik och nya produkter och tekniker.

– Vi har fantastiska studenter där de flesta är otroligt teknikpositiva. Tillsammans med näringslivet erbjuder vi unika och lönsamma möjligheter att skapa framtidens chattbottar, säkerhetslösningar och maskininlärningsalgoritmer.

– Redan i mitten av 00-talet talade man om det elektroniska jaget och jag tror vi rör oss mer och mer mot att alla har en elektronisk kumpan vid sin sida som kan hjälpa en med allehanda sysslor. I den utvecklingen har universitet med tvärvetenskaplig kompetens en viktig roll att spela.

19 mars 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock, Voister

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng