Data till vården

sjukhussangar-960640.jpg

Trycket på Sveriges sjukhus och 1177 Vårdguiden blir allt högre. Ett nytt prognosverktyg från KTH kommer nu att bättre kunna fördela belastningen i det svenska vårdsystemet. 

– Under de senaste åren har vi utvecklat prognosmodeller, som till exempel kan stötta 1177 Vårdguiden i deras arbete att ge råd till patienter, genom att bland annat hänvisa till det sjukhus med lägst väntetider. På så sätt kollapsar förhoppningsvis inte det svenska vårdsystemet under det tryck som det nu är utsatt för, säger Sebastiaan Meijer, professor i vårdlogistik vid KTH.

Sebastiaan Meijer menar att det är viktigt att fördela ut patienterna över olika vårdinrättningar. Därmed nås en högre patientsäkerhet och att alla får tillgång till rätt vård på rätt plats vid rätt tid.

Prognosunderlaget kommer från en databas över vårdtillfällen för Sveriges befolkning, mixat med epidemiologi- och transportmodeller. Det finns möjlighet att göra prognoser på några timmar till några veckor framåt i tiden, men ju längre tidsspann, desto mer osäker prognos.

– Region Stockholm frågade om vi kunde hjälpa till för två veckor sedan, redan innan covid-19 hade brutit ut på allvar. Vi svarade ja och vår förhoppning är att en första version kan tas i bruk redan under veckan.

Källa: KTH

27 mars 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng