Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Mycket data, liten server

Redan 2025 spås tre fjärdedelar av all data bearbetas och lagras där den samlas in. Med Lenovo Edge Server säkras datahanteringen för butiker, byggarbetsplatser och mindre bolag.  

– Edge-servern gör det möjligt för kunder att samla in och hantera sin data lokalt, med en enhet som inte är mycket större än en laptop, säger Tina Borgbjerg, chef för Data Center Group Nordics, Lenovo.

75 procent edge

Ungefär 10 procent av all data som samlas in i det som på engelska kallas edge, alltså själva datainsamlingspunkterna, bearbetas och lagras också där. Enligt Gartner kommer denna siffra stiga till 75 procent till 2025.

Det är den framtiden som Lenovo vill möta med SE350 Edge Server. Med mått som en mindre stationär dator och en vikt på knappt fyra kilo är den framförallt tänkt att fungera som en sorts mellanstation för de som vill och behöver kunna utföra beräkningar och hantera data på samma plats som datan samlas in.

Den är utmärkt för till exempel en mindre matbutik.

För kontor eller butik

Servern är ruggad, det vill säga den tål stötar eller om någon skulle tappa den, den klarar av temperaturer mellan 0 och 55 grader, är tålig mot damm och smuts, har möjlighet att koppla upp sig mot både ett trådlöst nät och mot mobilnät, och kan placeras ut på vilket håll som helst. Intelprocessorn och övriga delarna i servern är specialbyggda för just den här produkten.

Den som ska använda servern beställer den färdigkonfigurerad efter just sina behov.

– Den är utmärkt för till exempel en mindre matbutik som vill förhindra ett stopp om deras terminaler sluta fungera på grund av fördröjning. Den passar även mindre företag eller lokalkontor som vill använda Azure eller för kontor som vill ha serverkraft, men som inte har plats eller möjlighet att sätta in ett helt datacenter.

Är det en tjuv?

Ett annat område som servern kan vara användbar till är kameraövervakning. Tidigare har en av utmaningarna varit att det som filmas med en övervakningskamera sparas ned lokalt i begränsad kvalitet utan möjligheten att lägga på smarta funktioner.

tina lenovo proffe.jpg

Tina Borgbjerg, chef för Data Center Group Nordics, Lenovo.

– Vi har ett samarbete med Pivot3 som arbetar med videoövervakning. Vår server kan stå för beräkningarna på plats, och skicka vidare data till ett datacenter eller till molnet. Det finns också möjlighet till att kombinera beräkningskraft tillsammans med molnet och lägga på en AI-funktion, som hjälper kamerorna att identifiera personer som dyker upp. Om det är en städare som känns igen skickas inget larm, men om det är någon obehörig kan larmet gå igång.

Säker server

Att servern är liten och lätt kan förstås innebära en ökad stöldrisk. Därför krypteras allt innehåll och servern stängs ned om chassit öppnas, eller om någon flyttar på den när den är igång. 

– Edge servern är till för dem som av olika anledningar vill förlänga sin datahall eller sitt moln och få lokal kraft eller för dem som samlar in data som bör behandlas lokalt men där en stor serverhall inte är aktuell. Den är ihopsatt på ett sätt som är unik för marknaden och är certifierad för bland annat Microsoft Azure Stack och VMware vSan, säger Tina Borgbjerg.

Lenovo ThinkSystem SE350 Edge Server.jpg

Lenovo Thinksystem SE350 Edge Server

Servern mäter 215x40x376 mm och väger cirka 3,8 kilo och kan komma specialbyggd utifrån varje kunds enskilda behov. Den kan konfigureras med upp till 256 gb ram och 16 terrabytes lagring. Den har även grafikkortsstöd om man kör CAD-program och vill arbeta i molnmiljö.

21 februari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock, Lenovo

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng