Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Lyssna in skyddet

Utvecklingen inom it-säkerhet går snabbt och att omge sig av kompetenta personer och lyssna på experter är två centrala delar för all verksamhet Det menar Pierre Pilstål, CIO, Plockmatic Group.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron, Adobestock 27 februari 2020 säkerhet

– Säkerhet har ju förändrats över tiden och det blir allt svårare. Det kräver både bra människor som ser över säkerheten tillsammans med system men samtidigt inte ska hindra oss från att göra vårt vanliga vardagliga arbete. Förr slog du upp i en bok för att hitta lösningen om ett problem inträffade. Idag handlar det nästan om marginaler på sekunder som kan avgöra om ett företag klarar sig eller inte. Det har förändrats otroligt mycket de sista tio åren, säger Pierre Pilstål, CIO Plockmatic Group.

Vad har det inneburit för dig?

– Förr i tiden hade ett företag en it-avdelning som var ganska lokal, monoton och intern. Nu bestämmer styrelsen mycket kring it, och verksamheter ställer krav på en fungerande it tjugofyra timmar om dygnet. Folk gillar dessutom att trycka och knappa på allt möjligt och mitt ansvar är att se till att vi inte råkar illa ut. GDPR har hjälpt oss mycket men jobbar samtidigt lite emot oss, men älskas av många. Det är intressant och det förändras.

Hur arbetar du i ljuset av det?

– Man kan ju inte lära sig allt. Som chef försöker man arbeta övergripande och anställa rätt personer som arbetar med dig, samtidigt som du måste ha bra leverantörer och distributörer som ger rätt kunskap till dig när du behöver det och som du kan vända dig till med frågor som du får bra svar på. På så sätt utvecklas du. Det är svårt att hinna med i dagens ständiga förändringar. Därför är det jätteviktigt att ha en bra leverantör.

Plockmatic

Plockmatic är ett bolag inom tillverkningsindustrin som sluthanterar och förädlar papper. Bolaget har 250 anställda och finns i sex länder.

Vad lära dig av andra branscher?

– Man har ju vänner och bekanta som är både chefer och it-anställda så självklart. Alla branscher har ju i stort sett samma hot. En bank kanske har högre krav på sig än oss som tillverkningsindustri, men vi har närmat oss samma typ av säkerhet och lägger mycket energi på säkerhet. Man vill ha det 100 procent säkert och vill inte ha intrång över huvud taget. Transparenskraven som kommer med GDPR ställer otroliga krav på oss som it-avdelning.

Hur vinner vi mot hackarna?

– Det handlar väl om att försöka, tror jag. Är det någon som verkligen vill någonting kommer de in i dagens läge. Det gäller därför att arbeta så gott det går. En självklarhet är att satsa på det senaste och följa med i trenderna. Man kommer ganska långt om man följer de som vet. Generellt tror jag att det i it-Sverige börjar komma fram att leverantörerna är de som hjälper till mycket och som sitter med kunskapen och som hjälper oss företag att komma framåt.

Rekommenderad läsning

1024px-A1_Houston_Office_Oil_Traders_on_Monday_2.jpg
video

JP Morgan säkert med Nexus

6 okt 2017 säkerhet

Nexus har varit med och utvecklat BankID som i dag används av miljoner svenskar. Idag jobbar företaget med avancerade säkerhetslösningar som möter kraven för bland annat GDPR.

snip ledesma.JPG
video

Gävleborg säkrar upp backup-miljön

22 sep 2016 säkerhet

Region Gävleborg ska ha klart sin nya backupmiljö till årsskiftet. Bytet ska leda till en ökad trygghet både hos de som utvecklar systemen, de som jobbar med dem och de som systemen berör.

gdpr foto .jpg

5 tips hur du snabbt får koll på GDPR

6 apr 2017 säkerhet

Många är stressade inför starten av GDPR men det finns smarta metoder att ta efter. Region Västmanland är nästan klara med sitt arbete och här finns deras rekommendationer.

snip damgard.JPG
video

Joacim Damgard om Microsofts utveckling

24 okt 2016 ledarskap

Den 1 juni tillträdde Joacim Damgard som vd för Microsoft Sverige. Säkerhet, IoT och kundernas efterfrågan på molnlösningar driver efterfrågan. Och så avslöjar Joacim sin personliga favorit i MS-familjen.

kaveh2WEBB.jpg

Hackarens krig mot cyberattacker

15 sep 2017 säkerhet

Mixa superhackaren Lisbeth Salander med en hemlig agent och resultatet blir Kaveh Hoodeh. När den vita hackaren är klar med ett it-system har säkerheten mot cyberattacker förbättrats.

google-people-gdpr-960640.jpg

Nu granskas Google

11 jun 2018 Säkerhet

Datainspektionens första granskningar efter GDPR:s införande har inletts. Det som ska undersökas är hur Google hanterar rätten att bli glömd samt om myndigheter och vissa berörda företag tillsatt dataskyddsombud.

skola-norrtalje-ungdomar.jpg
video

Norrtälje bäst i klassen

22 jan 2019 it i skolan

Med en lärplattform som underlättar för närvarohantering, planering och uppföljning kan pedagoger i Norrtälje kommun fokusera på undervisningen. Dessutom ökar möjligheterna till samarbete.

röd stuga på skärgårdsberg.jpg
video

Sveriges nya revisorer

11 dec 2018 säkerhet

De nya dataskyddsombuden ska stå på medborgarens sida. En av utmaningarna för kommunernas dataskyddsombud är förstå att det är en revisorsroll man har och att inte skapa processer som man själv ska granska. Det menar Christer Granqvist, dataskyddsombud för Ludvika och Smedjebacken.