Lyssna in skyddet

Utvecklingen inom it-säkerhet går snabbt och att omge sig av kompetenta personer och lyssna på experter är två centrala delar för all verksamhet Det menar Pierre Pilstål, CIO, Plockmatic Group.

– Säkerhet har ju förändrats över tiden och det blir allt svårare. Det kräver både bra människor som ser över säkerheten tillsammans med system men samtidigt inte ska hindra oss från att göra vårt vanliga vardagliga arbete. Förr slog du upp i en bok för att hitta lösningen om ett problem inträffade. Idag handlar det nästan om marginaler på sekunder som kan avgöra om ett företag klarar sig eller inte. Det har förändrats otroligt mycket de sista tio åren, säger Pierre Pilstål, CIO Plockmatic Group.

Vad har det inneburit för dig?

– Förr i tiden hade ett företag en it-avdelning som var ganska lokal, monoton och intern. Nu bestämmer styrelsen mycket kring it, och verksamheter ställer krav på en fungerande it tjugofyra timmar om dygnet. Folk gillar dessutom att trycka och knappa på allt möjligt och mitt ansvar är att se till att vi inte råkar illa ut. GDPR har hjälpt oss mycket men jobbar samtidigt lite emot oss, men älskas av många. Det är intressant och det förändras.

Hur arbetar du i ljuset av det?

– Man kan ju inte lära sig allt. Som chef försöker man arbeta övergripande och anställa rätt personer som arbetar med dig, samtidigt som du måste ha bra leverantörer och distributörer som ger rätt kunskap till dig när du behöver det och som du kan vända dig till med frågor som du får bra svar på. På så sätt utvecklas du. Det är svårt att hinna med i dagens ständiga förändringar. Därför är det jätteviktigt att ha en bra leverantör.

Plockmatic

Plockmatic är ett bolag inom tillverkningsindustrin som sluthanterar och förädlar papper. Bolaget har 250 anställda och finns i sex länder.

Vad lära dig av andra branscher?

– Man har ju vänner och bekanta som är både chefer och it-anställda så självklart. Alla branscher har ju i stort sett samma hot. En bank kanske har högre krav på sig än oss som tillverkningsindustri, men vi har närmat oss samma typ av säkerhet och lägger mycket energi på säkerhet. Man vill ha det 100 procent säkert och vill inte ha intrång över huvud taget. Transparenskraven som kommer med GDPR ställer otroliga krav på oss som it-avdelning.

Hur vinner vi mot hackarna?

– Det handlar väl om att försöka, tror jag. Är det någon som verkligen vill någonting kommer de in i dagens läge. Det gäller därför att arbeta så gott det går. En självklarhet är att satsa på det senaste och följa med i trenderna. Man kommer ganska långt om man följer de som vet. Generellt tror jag att det i it-Sverige börjar komma fram att leverantörerna är de som hjälper till mycket och som sitter med kunskapen och som hjälper oss företag att komma framåt.

27 februari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Fredrik Kron, Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng