Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Sveriges bästa vatten

ingång över träbro till centrala kalmar.jpg

Sveriges vatten- och avloppsnät behöver en rejäl upprustning och digitalisering och ny teknik är avgörande för att effektivisera verksamheten. Det menar Thomas Bergfeldt, vd Kalmar Vatten.

– Vi har fyra perspektiv som vi utgår från i vår digitaliseringsstrategi. Medarbetare, processer, kunder och ägare. Om vi kan hitta balansen i dessa fyra perspektiv och skapa ett mervärde i samtliga, tar vi oss närmare vår vision att bli Sveriges bästa vatten- och avlopps-bolag, säger Thomas Bergfeldt, vd för Kalmar Vatten AB.

VA eftersatt i Sverige

Kalmar Vatten är ett kommunalägt bolag som har ansvar för de allmänna vattentjänsterna i Kalmar. Precis som många andra VA-verksamheter i Sverige står bolaget inför en stor omställning. Det är en bransch som Sverige investerade mycket i under 50- och 60-talet, men som nu står inför stora upprustningsbehov och föråldrade anläggningar, enligt Thomas Bergfeldt.

– Det är få kommuner som har prioriterat att lägga pengar på att utveckla sin infrastruktur. Nu behövs enorma investeringar i både kärnverksamhet och smartare teknik, samtidigt som vi behöver hitta kompetens för det senare, säger han.

Målet med den nuvarande digitaliseringsstrategin är att bli effektivare och skapa moderna arbetssätt som medarbetarna ska känna sig nöjda med.

– De ska känna att de arbetar på en attraktiv arbetsplats med tydligt utstakade mål och en följsam processplan med körbara processer.

Arbetet ska göras med kundnytta i fokus, exempelvis på sikt ska kunden kunna följa sin vattenkonsumtion i en app eller liknande och snabbt kunna få kontakt och få svar på sina frågor genom Kalmar Vattens chattbottar. Effekterna av digitaliseringsarbetet ska leda till ökad kostnadseffektivitet och långsiktigt hållbar verksamhet, vilket kommer göra både politiken och ägarna nöjda.

– Vi har påbörjat en spännande förändringsresa mot den digitala världen, säger Thomas Bergfeldt.

Triangel leder vägen

I denna stora omställning handlar det om att vara taktiskt smart och börja med att förändra de processer som är monotona, tråkiga och som sparar mantimmar. För att förbereda sig har Kalmar Vatten gjort en omvärldsbevakning följt av enkätundersökningar till hela verksamheten för att få input.

Nuvarande plan har delats upp i en triangel, där botten utgör det som går att förenkla här och nu. Mitten av triangeln utgör lite mer gedigna projekt som också handlar om att automatisera repetitiva arbetsuppgifter. Det kan till exempel handla om RPA-teknik eller liknande lösningar för att ta bort monotona och icke-värdeskapande arbetsuppgifter.

I toppen återfinns digitaliseringsprojekt som med rätt teknik kan förflytta verksamheten. I kärnverksamheten kan det till exempel handla om att göra läcksökningar med hjälp av AI så att man på så sätt tidigt kan se vilka områden som behöver prioriteras i förnyelsearbetet utav ledningsnätet, och rör kan bytas innan de börjar läcka. Gentemot kunder kan AI användas för att bygga upp bra chattbottar som snabbt kan svara på frågor.

Digital vägg

Inom tio år ser Thomas Bergfeldt ett VA-bolag med vattenläsare som läses av automatiskt och där all fakturering och stor del av kommunikationen mellan kunden och Kalmar vatten sker digitalt.

– Och du som kund kommer antagligen kunna ha en vägg med digital information som visar hur mycket vatten du gör av med, till vilken temperatur, när på dygnet, vad det kostar och vad du kan spara genom ett mer hållbart beteende, exempelvis.

2018 Thomas Bergfeldt 01B low.jpg

Thomas Bergfeldt, vd, Kalmar Vatten.

Vatten som livsmedel

Det senare är viktigt som ett led i Kalmar vattens hållbarhetsarbete med att förändra synen på vatten som ett livsmedel snarare än något som bara finns, förklarar Thomas Bergfeldt.

– I våra trakter i sydöstra delen av Sverige har vi redan de senaste somrarna fått känna på hur vardagen blir när det råder brist på vatten. När Kalmar vatten kliver in i den digitala världen kommer våra kunder få mer för pengarna, helt enkelt, säger Thomas Bergfeldt.

9 januari 2020 Uppdaterad 10 januari 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock, Kalmar Vatten

Rekommenderad läsning

Böcker På Ett Bibliotek

Malmö först i Sverige

27 jan 2021 digit

Ett nytt och intelligent logistiksystem på biblioteken i Malmö stad ska göra det enklare för låntagarna och underlätta för personalen. Malmö är först i Sverige med det nya systemet och flera andra kommuner har redan visat intresse.

Ritad Gul Stjärna

Säffle bäst på Facebook

13 jan 2021 digit

Säffle är bäst i Sverige på att engagera sina medborgare på Facebook. En återkommande tonalitet, saklighet och att inte jaga gilla-markeringar är några av nycklarna till framgång.

Drapperad Kinesisk Flagga

Geelys nya partner

12 jan 2021 digit

Bilkoncernen Geely ska starta ett nytt bolag tillsammans med techbolaget Baidu som driver Kinas största sökmotor. Tillsammans ska de utveckla elektrifierade fordon.

Vit Ytterdörr Med Fin Blomma Framför

Lantmäteriets rapport

1 dec 2020 digit

Digitaliserad fastighetsbildning kommer att ge positiva effekter när det gäller både kvalitet, kostnad och tid. Det framgår i en slutrapport som Lantmäteriet nu överlämnar till regeringen.

Karl Oskar Och Kristina Monument I Karlshamn

Ny RPA-tid i Karlshamn

18 nov 2020 digit

Ett ärende som tidigare tog två veckor kan nu hanteras på en dag. Det är resultatet när Karlshamns kommun anlitade en RPA för att sköta två uppgifter på löneenheten. Digitala e-tjänster har varit en viktig förutsättning och nu tittar lönechef Annika Risberg på ytterligare processer att automatisera.

Massa Människor Sedda Ovanifrån
video
Ett samarbete med Microsoft

Säker hantering i Härryda

2 nov 2020 säkerhet

Engagerade medarbetare var en nyckelfaktor när Härryda kommun införde Microsoft Identity Manager, mitt i coronapandemin. Resultatet är säkrare, smartare och effektivare identitetshantering.

Stamceller I 3D

Spel-AI för celler

2 nov 2020 digit

En AI-baserad teknik för att analysera sociala nätverk har fått betydelse för individanpassad vård och framtidens läkemedel. Det är forskare vid Uppsala universitet som sett möjligheterna med den avancerade bildanalystekniken för att hantera viktig information som andra metoder missar.

Paraplyer Hylte
video
ett samarbete med hpe

Hyltes hyperskydd

16 okt 2020 digit

Hylte kommun har börjat använda den hyperkonvergerade infrastrukturen HPE Simplivity. Skiftet ska bland annat leda till en ökad säkerhet, flexibilitet och effektivitet. 

Besättning På Slu Svea Ute Till Sjöss
video

Ett år med Svea

14 okt 2020 digit

Svea är Sveriges modernaste forskningsfartyg och har hitintills gjort drygt 200 expeditioner. All it på fartyget är robust och ska tåla hård sjö, vatten och tuffa tag.