Spåra el per timme

vindkraft-960640.jpg

Nu kan elanvändare få en ökad transparens av sin energianvändning. Microsofts och Vattenfalls lösning spårar förnybar el timme för timme, istället för på årsbaserad data.

– Vattenfall har en tydlig strategi om att göra det möjligt att leva fossilfritt inom en generation och vi är glada över att nu kunna erbjuda denna avancerade lösning tillsammans med Microsoft och visa hur teknik och nya digitala lösningar kan användas för att möjliggöra en fossilfri framtid. 24/7-matchning ger oss möjlighet att erbjuda kundspecifik data med unik upplösning, som de kan använda i beslutssituationer, i sitt miljöarbete och i sin kommunikation, säger Andreas Regnell, strategichef på Vattenfall.

Verktyget är baserat på Microsofts Azure IoT Central som kopplar ihop data från energiproduktion, exempelvis vind- och vattenkraft från Vattenfall, med data från uppkopplade elmätare som i realtid mäter förbrukningen. Lösningen pilottestas just nu på Vattenfalls och Microsoft svenska huvudkontor.

– Den här nya nivån av transparens ger kunder en möjlighet att se om deras åtagande att använda 100 procent förnybar energi faktiskt återspeglar sig i deras förbrukning, timme för timme. Pilotprojektet sammanför Vattenfalls expertis på energi och elförsörjning med Microsofts molnteknologi och skapar nya möjligheter att förändra dynamiken i hur förnybar el produceras och konsumeras, vilket är ett viktigt steg mot fossilfri framtid, säger Daniel Akenine, nationell teknikchef på Microsoft Sverige.

Fler effekter med 24/7 Matchning

  • Energiföretag kan lättare spana in hur efterfrågan på förnybar energi timme för timme ser ut, vilket förbättrar möjligheterna till att matcha produktionen. 
  • Det blir tydligt för företag ifall deras åtagande om 100 procent förnybar energi gäller all deras elanvändning, timme för timme. De kan också se ifall deras hållbara energiinvesteringar har en positiv klimatpåverkan. 
  • I och med att konsumtion dygnet runt kan matchas mot produktion blir marknadens efterfrågan på förnybar energi tydlig. 

Källa: Microsoft, Vattenfall 

20 januari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng