Premiär för försvar

stridsvagn2.jpg

Forskning inom postkvantkryptografi, maskininlärning för cyberoperationer och attacksimuleringar för försvarssystem. Det är några områden som doktoranderna på KTH:s och Försvarsmaktens forskningscentrum för cyberförsvar och informationssäkerhet kommer att ägna sig åt. 

– En av doktoranderna ska jobba med postkvantkryptografi. Kryptografi kan delas upp i två områden, symmetrisk och asymmetrisk. Den senare hotas av kvantdatorer. Om du har information du vill hålla hemlig i 20 år framöver kan det vara ganska bråttom att utveckla nya algoritmer, säger Pontus Johnson, professor i nätverk och systemteknik och ansvarig på KTH för forskningscentret CDIS.

Sex doktorandtjänster

För att uppnå en spjutspetskompetens inom området kommer sex doktorandtjänster att finnas på CDIS, varav fyra redan är tillsatta. Ett annat doktorandområde är attacksimuleringar för försvarssystem.

– Att testa försvarssystem via simuleringar är som att göra krocktester för bilar men här handlar det om it-systemen i till exempel stridsvagnar och flygplan. Att testa systemen på det här sättet gör att man kan leta efter säkerhetsbrister och hitta dem snabbare.

Sverige hamnar på plats 39 på Nation Cyber Security Index lista, medan grannländer som Danmark och Finland hamnar på plats åtta respektive nio. Ett faktum där Pontus Johnson gissar att det har med hur beslut fattas i Sverige.

– Många myndigheter är involverade, men det är inte solklart vilken myndighet som äger frågan om cybersäkerhet. Det finns i dagsläget inte en tydlig tillsynsmyndighet, ingen har ett mandat. Jag ser det som en bra motivering till att vi behöver mer samarbete mellan svenska myndigheter och en fungerande kunskapsöverföring.

Invigningen av KTH:s och Försvarsmaktens forskningscentrum för cyberförsvar och informationssäkerhet, CDIS sker den 15 januari. I juli kommer 30 utvalda rekryter att starta sin utbildning på CDIS. 

Källa: KTH

10 januari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng