Oron mot storbolagen

socialmedia-icons.jpg

Mer än hälften av svenskarna anser att storbolagens datainsamling är det största hotet mot vår personliga integritet och 11 procent anser att samhällets insamling oroar mest. Det visar en ny undersökning från SIFO. 

– Redan med boken 1984 förutspåddes och problematiserades samhällets övervakning av individen och kollektivet. Men när vi i nu i dag lever med insamling av vår personliga data, då är det storföretagens övervakning som oroar oss mest, säger forskaren Markus Lahtinen, universitetsadjunkt i informatik på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet

Rangordning av oro

1 000 personer har deltagit i undersökningen som beställdes av säkerhetsforskargruppen Lusax på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Anledningen var att de ville veta hur allmänheten rangordnar sin oro över datainsamling.

Är privatpersoner som exempelvis smygfotograferar eller gör dolda ljuduppdateringar värst, eller är möjligtvis statens och andra myndigheters datainsamling det som gör medborgarna mest obekväma? Svaret blev istället att det är företagens datainsamling som oroar flest personer. 

– Det är tydligt att allmänheten påverkats negativt av nyheterna om hur konsumentdata används i kommersiella syften. Här finns det såklart risker som behöver hanteras, inte minst bör GDPR förstås utifrån ett konsument- och integritetsperspektiv. Men jag tycker att vi inte får glömma bort att den kommersiellt drivna datainsamlingen även möjliggör positiv individualisering. Med andra ord: Det är en bra idé att försöka se på datainsamlingen som en metod att få relevant reklam i din brevlåda och missriktad reklam i brevlådan är ju ofta irriterande, säger Markus Lahtinen.

Privatpersoner värre än samhället

Hela 55 procent anser att storföretagen är värst, 20 procent tycker att andra privatpersoner är anledningen till störst oro, och 11 procent känner mest stress över samhällets datafångst. Övriga 15 procent svarade att de inte visste.

– Samhället som huvudman för datainsamling oroar i låg utsträckning, säger Markus Lahtinen.

Källa: Lunds universitet

21 januari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng