Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Moln till myndighet

Att gå från on prem till molnet stod högt på Elsäkerhetsverkets önskelista. Men med Cloud Act har myndigheten fått hitta andra lösningar och på sikt hoppas Elsäkerhetsverket på en förändring i lagstiftningen. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 13 januari 2020 digit

elsakerhetsverket.jpg

– Jag såg tidigt att vi skulle kunna tjäna mycket på att arbeta med mer moderna verktyg med våra dokument. Bland annat såg jag att vår mejlhantering var väldigt tung och det var något jag ville ändra på, säger Tomas Gullberg, it- och digitaliseringsstrateg på Elsäkerhetsverket. 

Elsäkerhetsverket blev för några år sedan utsett till Sveriges modernaste myndighet, just för förmågan att ompröva gamla arbetssätt och med ett tydligt fokus på att erbjuda största möjliga samhällsnytta.

När Tomas Gullberg klev in som it- och digitaliseringsstrateg för ett drygt år sedan så jobbade myndigheten med all sin dokument- och ärendehantering on prem i verktyget Platina, vilket varken är helt flexibelt eller mobilt.

– Vi började titta på att få in en modernare dokumentlösning genom att jobba med Office 365, men vi fick backa i och med den amerikanska lagstiftningen Cloud Act. Så nu står allt fortsatt i en gammal vanlig filserver och arbetet tog stopp.

Tomas Gullberg började då spana utåt efter potentiella lösningar. Ett första steg nu är att de upphandlat en it-partner som de jobbar med i sin digitaliseringsresa. Tidigare var bara driften outsourcad men nu har de möjlighet att avropa innovationskonsulter, utbildningar och produkter via partnern, men molnproblematiken är kvar.

Vad tycker du om situationen med Cloud Act?

– Det är synd såklart. Anders Ygeman pratar om att myndigheter ska bli bättre på att digitalisera än vad vi är idag, men det är ju svårt när vi inte får tillåtelse att göra det. Om inte regeringen förändrar kravbilden på molntjänster så lutar det åt att myndigheter kommer göra egna riskanalyser och på så vis hitta mer lokala moderna molnlösningar, men rent krasst så når ju inte de här upp till de amerikanska drakarnas nivå.

– Just nu anser jurister att informationen är röjd om den ligger hos en amerikansk molnleverantör, det finns inga genvägar runt det. Därför måste en förändring i lagstiftningen till. Vi kan inte hålla på och jobba on prem när det finns så mycket bra verktyg tillgängliga.

Hur ser er verksamhet annorlunda ut om två år?

 Om två år har vi en enhetlig it-miljö som hanterar hela informationsflödet. Vi har inga manuella handläggningsrutiner mellan våra e-tjänster utan allt är automatiserat. Vi har också verktyg som stödjer kraven vi som myndighet har på oss. Och då måste molnproblematiken vara löst, just nu hindrar den i allra högsta grad vår utveckling.

Elsäkerhetsverket

Elsäkerhetsverkets uppdrag är att arbeta för hög elsäkerhet och för att elektriska utrustningar inte ska störa varandra. Deras vision är trygg och störningsfri el. Myndigheten bildades 1993 och sorterar under Infrastrukturdepartementet.

Rekommenderad läsning

Sverigekarta Färgad I Svenska Flaggan

Sveriges 5G-vinnare

20 jan 2021 digit

Auktionerna för de olika GHz-banden i 5G-näten är nu avslutad och det blir fyra aktörer som delar på det tilldelade utrymmet. Men fortfarande är Huaweis roll i utvecklingen av det svenska 5G-nätet oklar.

Anders Ygeman

Oklart molnbesked

19 jan 2021 digit

It-driftsutredningen vill se en ändring i Offentlighets- och sekretesslagen för att underlätta outsourcing och användande av molntjänster. Men ansvaret ska fortsatt ligga på myndigheterna själva. Det står klart efter att ett delbetänkande nu lämnats in till digitaliseringsminister Anders Ygeman.

3D Bild På Person Som Tar Täten Av En Klunga Människor

Kommuner ikapp 2035

14 jan 2021 digit

Behovet av digital kompetens har fördubblats de senaste 15 åren inom offentlig sektor. Först 2035 spås myndigheter, regioner och kommuner att vara ikapp den privata sektorn.

Brev Postnord

Helst digital post

21 dec 2020 digit

Två av tre kommuner, närmare bestämt 188 stycken, skickar endast fysiska brev. Det trots att majoriteten av svenskarna helst vill få sina brev digitalt.

Folk På Torg

Revision av RPA

24 nov 2020 digit

När myndighetsbeslut tas av datorer ökar ofta effektiviteten och rättssäkerheten, men det sker för lite kontroll och uppföljning. Det visar en ny granskning gjord av Riksrevisionen.

Ett Modernt Vardagsrum

Ny teknik hos Bostaden

23 nov 2020 digit

Först i Sverige med indraget internet till sina bostäder. Bostadsföretaget Bostaden i Umeå fortsätter sin resa att nyttja teknik som skapar nytta för boende och medarbetare. Nästa steg är bland annat en RPA-lösning, som ska ger mer tid till kvartersvärdar och till personalen som hanterar lägenhetshyror.

Arbetsformedlingen Arbetssokande

Så förändras Af

16 nov 2020 digit

Arbetsförmedlingen ska genom digitalisering och automatisering bli mer objektivt och både öka rättssäkerheten och transparensen för de arbetssökande. Med förändringarna går it från att vara stödverksamhet till kärnverksamhet och för att öka förståelsen av arbetsmarknaden använder myndigheten AI och ML.

Lastbil Kör Fort På Motorväg2

Af:s snabba datorbyte

6 okt 2020 digit

Med 11 500 medarbetare krävs en effektiv process för byte av datorer. Arbetsförmedlingen har valt en swap-tjänst som innebär att en trasig pc ersätts på 16 timmar. Den nya datorn har tvåfaktorautentisering och är dedicerad till medarbetaren.

Hund Mittnät Iot
video

IoT med Mittnät

29 sep 2020 digit

Mittnät testar IoT-sensorer på hundlatriner, skolor och badplatser. Satsningen ska förbättra tillvaron för både unga och vuxna i de nio inblandade kommunerna.