Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Moln till myndighet

elsakerhetsverket.jpg

Att gå från on prem till molnet stod högt på Elsäkerhetsverkets önskelista. Men med Cloud Act har myndigheten fått hitta andra lösningar och på sikt hoppas Elsäkerhetsverket på en förändring i lagstiftningen. 

– Jag såg tidigt att vi skulle kunna tjäna mycket på att arbeta med mer moderna verktyg med våra dokument. Bland annat såg jag att vår mejlhantering var väldigt tung och det var något jag ville ändra på, säger Tomas Gullberg, it- och digitaliseringsstrateg på Elsäkerhetsverket. 

Elsäkerhetsverket blev för några år sedan utsett till Sveriges modernaste myndighet, just för förmågan att ompröva gamla arbetssätt och med ett tydligt fokus på att erbjuda största möjliga samhällsnytta.

När Tomas Gullberg klev in som it- och digitaliseringsstrateg för ett drygt år sedan så jobbade myndigheten med all sin dokument- och ärendehantering on prem i verktyget Platina, vilket varken är helt flexibelt eller mobilt.

– Vi började titta på att få in en modernare dokumentlösning genom att jobba med Office 365, men vi fick backa i och med den amerikanska lagstiftningen Cloud Act. Så nu står allt fortsatt i en gammal vanlig filserver och arbetet tog stopp.

Tomas Gullberg började då spana utåt efter potentiella lösningar. Ett första steg nu är att de upphandlat en it-partner som de jobbar med i sin digitaliseringsresa. Tidigare var bara driften outsourcad men nu har de möjlighet att avropa innovationskonsulter, utbildningar och produkter via partnern, men molnproblematiken är kvar.

Vad tycker du om situationen med Cloud Act?

– Det är synd såklart. Anders Ygeman pratar om att myndigheter ska bli bättre på att digitalisera än vad vi är idag, men det är ju svårt när vi inte får tillåtelse att göra det. Om inte regeringen förändrar kravbilden på molntjänster så lutar det åt att myndigheter kommer göra egna riskanalyser och på så vis hitta mer lokala moderna molnlösningar, men rent krasst så når ju inte de här upp till de amerikanska drakarnas nivå.

– Just nu anser jurister att informationen är röjd om den ligger hos en amerikansk molnleverantör, det finns inga genvägar runt det. Därför måste en förändring i lagstiftningen till. Vi kan inte hålla på och jobba on prem när det finns så mycket bra verktyg tillgängliga.

Hur ser er verksamhet annorlunda ut om två år?

 Om två år har vi en enhetlig it-miljö som hanterar hela informationsflödet. Vi har inga manuella handläggningsrutiner mellan våra e-tjänster utan allt är automatiserat. Vi har också verktyg som stödjer kraven vi som myndighet har på oss. Och då måste molnproblematiken vara löst, just nu hindrar den i allra högsta grad vår utveckling.

Elsäkerhetsverket

Elsäkerhetsverkets uppdrag är att arbeta för hög elsäkerhet och för att elektriska utrustningar inte ska störa varandra. Deras vision är trygg och störningsfri el. Myndigheten bildades 1993 och sorterar under Infrastrukturdepartementet.

13 januari 2020 Uppdaterad 3 februari 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Skatteverket

Skatteverkets molnstrategi

11 feb 2021 digit

Myndigheters närvaro i molnet är ett hett diskussionsämne, speciellt efter Schrems II-domen i somras. Men för Skatteverket är molnet en självklarhet, inte minst när det kommer till de europeiska cloudtjänsterna. Dessutom har myndigheten en molngrupp som löpande granskar vilka molntjänster som kan användas.

Flygplan Vaccin Covid

Digitalt vaccinintyg

5 feb 2021 digit

Den 1 juni ska infrastrukturen för ett digitalt vaccinationsintyg vara på plats. Intyget kan komma att krävas för inresa till vissa länder och för att gå på kultur och idrottsevenemang.

Oppen Data 960640

Guide för öppen data

28 jan 2021 digit

Nu lanserar Digg en komplett guide om öppen och delad data i offentlig förvaltning. Förhoppningen är att stödet ska underlätta att arbeta med öppen och datadriven information. 

Sverigekarta Färgad I Svenska Flaggan

Sveriges 5G-vinnare

20 jan 2021 digit

Auktionerna för de olika GHz-banden i 5G-näten är nu avslutad och det blir fyra aktörer som delar på det tilldelade utrymmet. Men fortfarande är Huaweis roll i utvecklingen av det svenska 5G-nätet oklar.

Anders Ygeman

Oklart molnbesked

19 jan 2021 digit

It-driftsutredningen vill se en ändring i Offentlighets- och sekretesslagen för att underlätta outsourcing och användande av molntjänster. Men ansvaret ska fortsatt ligga på myndigheterna själva. Det står klart efter att ett delbetänkande nu lämnats in till digitaliseringsminister Anders Ygeman.

3D Bild På Person Som Tar Täten Av En Klunga Människor

Kommuner ikapp 2035

14 jan 2021 digit

Behovet av digital kompetens har fördubblats de senaste 15 åren inom offentlig sektor. Först 2035 spås myndigheter, regioner och kommuner att vara ikapp den privata sektorn.

Brev Postnord

Helst digital post

21 dec 2020 digit

Två av tre kommuner, närmare bestämt 188 stycken, skickar endast fysiska brev. Det trots att majoriteten av svenskarna helst vill få sina brev digitalt.

Folk På Torg

Revision av RPA

24 nov 2020 digit

När myndighetsbeslut tas av datorer ökar ofta effektiviteten och rättssäkerheten, men det sker för lite kontroll och uppföljning. Det visar en ny granskning gjord av Riksrevisionen.

Ett Modernt Vardagsrum

Ny teknik hos Bostaden

23 nov 2020 digit

Först i Sverige med indraget internet till sina bostäder. Bostadsföretaget Bostaden i Umeå fortsätter sin resa att nyttja teknik som skapar nytta för boende och medarbetare. Nästa steg är bland annat en RPA-lösning, som ska ger mer tid till kvartersvärdar och till personalen som hanterar lägenhetshyror.