Moln till myndighet

elsakerhetsverket.jpg

Att gå från on prem till molnet stod högt på Elsäkerhetsverkets önskelista. Men med Cloud Act har myndigheten fått hitta andra lösningar och på sikt hoppas Elsäkerhetsverket på en förändring i lagstiftningen. 

– Jag såg tidigt att vi skulle kunna tjäna mycket på att arbeta med mer moderna verktyg med våra dokument. Bland annat såg jag att vår mejlhantering var väldigt tung och det var något jag ville ändra på, säger Tomas Gullberg, it- och digitaliseringsstrateg på Elsäkerhetsverket. 

Elsäkerhetsverket blev för några år sedan utsett till Sveriges modernaste myndighet, just för förmågan att ompröva gamla arbetssätt och med ett tydligt fokus på att erbjuda största möjliga samhällsnytta.

När Tomas Gullberg klev in som it- och digitaliseringsstrateg för ett drygt år sedan så jobbade myndigheten med all sin dokument- och ärendehantering on prem i verktyget Platina, vilket varken är helt flexibelt eller mobilt.

– Vi började titta på att få in en modernare dokumentlösning genom att jobba med Office 365, men vi fick backa i och med den amerikanska lagstiftningen Cloud Act. Så nu står allt fortsatt i en gammal vanlig filserver och arbetet tog stopp.

Tomas Gullberg började då spana utåt efter potentiella lösningar. Ett första steg nu är att de upphandlat en it-partner som de jobbar med i sin digitaliseringsresa. Tidigare var bara driften outsourcad men nu har de möjlighet att avropa innovationskonsulter, utbildningar och produkter via partnern, men molnproblematiken är kvar.

Vad tycker du om situationen med Cloud Act?

– Det är synd såklart. Anders Ygeman pratar om att myndigheter ska bli bättre på att digitalisera än vad vi är idag, men det är ju svårt när vi inte får tillåtelse att göra det. Om inte regeringen förändrar kravbilden på molntjänster så lutar det åt att myndigheter kommer göra egna riskanalyser och på så vis hitta mer lokala moderna molnlösningar, men rent krasst så når ju inte de här upp till de amerikanska drakarnas nivå.

– Just nu anser jurister att informationen är röjd om den ligger hos en amerikansk molnleverantör, det finns inga genvägar runt det. Därför måste en förändring i lagstiftningen till. Vi kan inte hålla på och jobba on prem när det finns så mycket bra verktyg tillgängliga.

Hur ser er verksamhet annorlunda ut om två år?

 Om två år har vi en enhetlig it-miljö som hanterar hela informationsflödet. Vi har inga manuella handläggningsrutiner mellan våra e-tjänster utan allt är automatiserat. Vi har också verktyg som stödjer kraven vi som myndighet har på oss. Och då måste molnproblematiken vara löst, just nu hindrar den i allra högsta grad vår utveckling.

Elsäkerhetsverket

Elsäkerhetsverkets uppdrag är att arbeta för hög elsäkerhet och för att elektriska utrustningar inte ska störa varandra. Deras vision är trygg och störningsfri el. Myndigheten bildades 1993 och sorterar under Infrastrukturdepartementet.

13 januari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng