Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Inga fler djurförsök

En ny teknik utvecklad på KTH och Harvard kan bli lösningen på två viktiga mål för läkemedelsindustrin. The Interrogator kan minska användningen av djurförsök och korta tiden för att utveckla nya mediciner.

Text anne hammarskjöld Foto adobestock 29 januari 2020 digit

lite kanin vilar tassen på ett ägg mot rosa bakgrund.jpg

– Studierna visar att tekniken kan reproducera läkemedlets effekter i patienterna, vilket inkluderar en minskning av vissa vita blodceller och en ökning av biomarkörer som visar på njurskador, säger Anna Herland, universitetslektor vid avdelningen mikro- och nanosystem på KTH, som är en av forskarna som har lett studierna och teknikutvecklingen.

Under de senaste åtta åren har forskare vid KTH och Harvard arbetat med att bygga teknik som kan härma hur människokroppens olika organ tar upp läkemedel. Tekniken kallas mikrofysiologiska system, och målen är dels att dra ner antalet djurförsök till ett minimum, dels att göra processen med att ta fram nya läkemedel betydligt snabbare.

Idag är det till exempel bara 14 procent av alla läkemedel som godkänns av den amerikanska kontrollmyndigheten Food and Drug Administration, FDA, och når marknaden.

Åtta viktiga organ

Forskarna har utvecklat en fysisk plattform som de kallar The Interrogator. Där kan vätska flyta mellan olika chip som funktionellt representerar mänskliga organ. Varje chip är ungefär lika stort som ett USB-minne, och organen är tarmarna, levern, njurarna, hjärtat, lungorna, hjärnan samt blod-hjärnbarriären.

För att testa teknikens förmåga att härma människokroppen har forskarna studerat utbytet av såväl en blodliknande vätska som av läkemedel mellan de olika organen.

Testat cancerpreparat

Nu kan forskarna genom den fysiska plattformen och nyutvecklade beräkningsmodeller förutsäga hur ett läkemedel tas upp i kroppen, vilken koncentration det når i blodet, och hur länge det stannar i kroppen, det vill säga farmakokinetik.

Dessutom har forskarna tittat på de farmakologiska effekterna av cancerläkemedlet Cisplatin. Preparatet som normalt ordineras intravenöst har negativa biverkningar för så väl njurarna som benmärgen.

Källa: KTH

Senaste nytt

Nya emojis

25 september 2020

Ett hjärta med bandage, en könsneutral person och en emoji som andas ut. Det är några av de nya figurerna som kommer 2021.

Chans till Guldäpple

25 september 2020

Bäst i Sverige på att använda digitala medel i sin undervisning. Det är kriteriet bakom de tre nomineringarna till Guldäpplet 2020.

Robotens ögon

24 september 2020

Ny teknologi från Örebro universitet kommer att underlätta för operatörer att styra robotar under vatten. Den nya kunskapen kommer till stor nytta för bland annat gas- och oljeindustrin.  

Bättre sving med AI

24 september 2020

En AI-baserad app och en smart klocka ska kunna få din sving att nå nya nivåer. 

Bäst på stadsnät

23 september 2020

Mittnät har utsetts till årets stadsnät. Motiveringen till utnämningen är bland annat förmågan att ta tillvara nio kommuners olikheter och att dela med sig av erfarenheter.

Twitter väljer vita

23 september 2020

Twitters algoritm behandlar inte svarta ansikten på samma sätt som vita. Diskrimineringen upptäcktes efter en liknande diskriminering i videomötesprogrammet Zoom.