Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Inga fler djurförsök

lite kanin vilar tassen på ett ägg mot rosa bakgrund.jpg

En ny teknik utvecklad på KTH och Harvard kan bli lösningen på två viktiga mål för läkemedelsindustrin. The Interrogator kan minska användningen av djurförsök och korta tiden för att utveckla nya mediciner.

– Studierna visar att tekniken kan reproducera läkemedlets effekter i patienterna, vilket inkluderar en minskning av vissa vita blodceller och en ökning av biomarkörer som visar på njurskador, säger Anna Herland, universitetslektor vid avdelningen mikro- och nanosystem på KTH, som är en av forskarna som har lett studierna och teknikutvecklingen.

Under de senaste åtta åren har forskare vid KTH och Harvard arbetat med att bygga teknik som kan härma hur människokroppens olika organ tar upp läkemedel. Tekniken kallas mikrofysiologiska system, och målen är dels att dra ner antalet djurförsök till ett minimum, dels att göra processen med att ta fram nya läkemedel betydligt snabbare.

Idag är det till exempel bara 14 procent av alla läkemedel som godkänns av den amerikanska kontrollmyndigheten Food and Drug Administration, FDA, och når marknaden.

Åtta viktiga organ

Forskarna har utvecklat en fysisk plattform som de kallar The Interrogator. Där kan vätska flyta mellan olika chip som funktionellt representerar mänskliga organ. Varje chip är ungefär lika stort som ett USB-minne, och organen är tarmarna, levern, njurarna, hjärtat, lungorna, hjärnan samt blod-hjärnbarriären.

För att testa teknikens förmåga att härma människokroppen har forskarna studerat utbytet av såväl en blodliknande vätska som av läkemedel mellan de olika organen.

Testat cancerpreparat

Nu kan forskarna genom den fysiska plattformen och nyutvecklade beräkningsmodeller förutsäga hur ett läkemedel tas upp i kroppen, vilken koncentration det når i blodet, och hur länge det stannar i kroppen, det vill säga farmakokinetik.

Dessutom har forskarna tittat på de farmakologiska effekterna av cancerläkemedlet Cisplatin. Preparatet som normalt ordineras intravenöst har negativa biverkningar för så väl njurarna som benmärgen.

Källa: KTH

29 januari 2020 Reporter anne hammarskjöld digit Foto adobestock

Senaste nytt

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.

Googles krav på USA

13 april 2021

Google anser att USA måste inleda samtal med EU om framtidens digitala handel och dataskydd länderna emellan. Utan ett gemensamt avtal finns det risk att länderna skapar egna handelskontrollerade regler kring alltifrån dataskydd till AI.

Microsoft AI-satsar

13 april 2021

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

Robot förstår våra rörelser

13 april 2021

Forskare vid KTH har utvecklat ny teknik som innebär att robotar förstår människors kroppsrörelser. Tekniken ska öka säkerheten på arbetsplatser och innebär bland annat att robotar kan arbeta nära människor på en produktionslina.

Rekordbot för Alibaba

12 april 2021

Näthandelsgiganten Alibaba döms att betala 23,7 miljarder kronor i böter av kinesiska tillsynsmyndigheter. Det är den högsta företagsboten någonsin.